Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kombinační poctivý fotbal. Lavička chce se Lvíčaty navázat na slibné výkony

Praha - Vítězslav Lavička si po dubnovém odvolání od fotbalistů Sparty odpočinul, načerpal síly a nyní se po sedmi letech vrací k reprezentační jednadvacítce. S nově se tvořícím týmem chce hrát kombinačně a navázat na dobré výkony, které "Lvíčata" navzdory vyřazení ve skupině předváděla na domácím mistrovství Evropy pod vedením bývalého kouče Jakuba Dovalila. Cílem je postup na další šampionát.

"Líbil se mi styl a způsob hry, který jednadvacítka na českém Euru předvedla. Já sám jsem zastáncem kombinačního poctivého fotbalu a na něco podobného bychom chtěli společně
s mými kolegy navázat i v nově se rodícím týmu jednadvacítky," řekl Lavička.

Po dubnovém konci ve Spartě měl i jiné nabídky, ale nakonec se rozhodl pro práci na reprezentační úrovni. "Některé nabídky byly ze zahraničí, některé od nás. Jedna byla
i z Austrálie, kde jsem působil. Ale po zvážení všeho jsem zvolil tuhle variantu. Jednak
u některých nabídek z oblastí, které byly lukrativní, nebyla garance bezpečnosti až taková. A navíc pokud bych kývnul, asi bych tam nebyl s rodinou. To byl další z důležitých důvodů," uvedl Lavička.

U jednadvacítky už v letech 2007 a 2008 působil a u týmu měl bilanci čtyř výher, dvou remíz a dvou porážek. Pak ale zamířil do Sparty. "Vzpomínky jsou dobré, i to byl jeden z důvodů, proč jsem na nabídku kývnul. Už jsem si tu práci zkusil. Je jiná než na klubové úrovni, nejste každý den na hřišti. Zase to dává možnost s větším nadhledem sledovat hráče té věkové kategorie a skládat si mozaiku informací, aby tým fungoval dobře," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Lavička představil své plány s výběrem do 21 let

Vítězslav Lavička:

"Nemyslím si, že jednadvacítka je práce s mládežnickými týmy. Já ji beru jako práci s mladými lidmi už v dospělém věku."

Jasný cíl: postup

Jasným cílem je postup na evropský šampionát v roce 2017. V kvalifikaci mají Češi za soupeře Belgii, Maltu, Černou Horu, Moldavsko a Lotyšsko. "Na vedoucí příčce je zatím Malta, ale k favoritům bude určitě patřit tým Belgie, který dlouhodobě prokazuje velmi dobrou výkonnost s mládeží. Je třeba mít respekt ke každému ze soupeřů, ale my chceme být úspěšní a jít z téhle skupiny dál," uvedl dvaapadesátiletý kouč.

O dalších členech realizačního týmu ještě není jasno. Předchozí kouč Dovalil v něm figurovat nebude. "S Kubou jsem mluvil, když jsem mu pogratuloval k tomu, jakým způsobem se herně jednadvacítka prezentovala na skončeném Euru. Zeptal jsem se na některé informace, na hráče, kteří by přecházeli z minulého do současného týmu," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články