Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lákají hvězdy, protože chtějí získat MS, říká Hašek o možném přestupu Messiho k Saúdům

Fotbal v arabských zemích zná lépe než kdo jiný u nás. Ivan Hašek tam trénoval v několika státech, i v Saúdské Arábii, což je adresa, kam přednedávnem přestoupil Cristiano Ronaldo. Nyní je podle všeho na dobré cestě i odchod dalšího fotbalového velikána Lionela Messiho. A bývalý kouč české reprezentace má jasno, proč by Argentinec mohl reálně zamířit právě do al-Hilálu.

Lionel Messi
zdroj: AP autor: Petr David Josek

Tamní kluby ukazují, že jim na nějaké té miliardě nezáleží, a malý velký Argentinec by měl údajně pobírat ročně v přepočtu osm a půl miliardy korun. Bývalý reprezentant Hašek na tom nevidí nic škodlivého.

"Messi už je přece jen starší a například evropská Liga mistrů je pro něho už hodně náročná, tak si to tam jde spíš užít ke konci kariéry. Je to normální. Chce ještě hrát a při tom samozřejmě vydělat velké peníze," dodává svůj pohled fotbalový odborník, který před dvanácti lety vedl i klub al-Hilál, který má získat právě Messiho.

Že může Saúdská Arábie nabídnout ještě něco dalšího než jen náramný plat, si ale bývalý reprezentační kouč nemyslí.

Ivan Hašek
zdroj: ČT sport

"Já tam byl v tom klubu půl roku (2012), to ještě nebyla Saúdská Arábie v takovém stadiu jako dnes. Teď je daleko otevřenější, život už je tam daleko lepší. Ale Rijád není nijak kouzelné místo. Je uprostřed pouště a písek je všude. Kvůli písku ale sluníčko tak často nevidíte. Pro život to není úplně top místo, ale za ty peníze se to dá vydržet," dodává s úsměvem muž, jenž trénoval kromě arabského světa také v Japonsku a ve Francii.

Hašek je přesvědčený, že změna přístupu tamních šejků, kteří si dosud kupovali spíš velké kluby v renomovaných soutěžích a teď lákají hvězdy do tamních lig, má jasný důvod.

"Chtějí získat pořadatelství mistrovství světa. Tak se snaží přilákat největší hvězdy, aby se na ně soustředila pozornost, a myslím si, že už teď se kvůli Ronaldovi sledovanost saúdské ligy mnohonásobně zvedla. A když přijde Messi, tak se to ještě znásobí," říká člen prestižního Klubu ligových kanonýrů.

Že by tam ve slabší konkurenci nějak výrazně mohla klesat výkonnost nových hvězd, se Hašek nebojí vůbec.

"Tady je představa o tom, že úroveň saúdské ligy je slabá. Jenže tam je v každém týmu sedm cizinců a z těch sedmi si třeba česká liga nemůže dovolit žádného. A tamní liga má z arabských zemí nejlepší možnost vybírat si hráče a je tam čtyřicet milionů lidí, pro které je fotbal sport číslo jedna a největší zábava. Tím roste i kvalita saúdských hráčů a jejich týmy docházejí většinou do závěrečné fáze arabské Ligy mistrů, jsou to silné týmy," tvrdí bývalá opora Sparty.

Obří suma, kterou al-Hilál Messimu údajně nabízí jako plat, Haška nijak nezaráží. "Pro fotbal je to dobře, čím víc peněz ve fotbale bude, tím líp. Pro Messiho je to odměna za to, co ve fotbale dokázal. On si ty peníze vydělal tím, jakou měl kariéru. A to není jednoduché. Takže jestli teď dostane takovou raketu, tak je to jedině dobře," dodává.

Bývalý šéf českého fotbalu si také nemyslí, že podobně vysoké částky za přestup mohou nějak zásadně hnout hráčským trhem.

"To ne. Tohle jsou peníze, které nejsou do transferu. Myslím si, že spíš to bude tak, že Saúdská Arábie bude vyhledávanou destinací pro daleko víc hráčů. Tím, že tam bude s Ronaldem i Messi, tak se zvedne zase i prodej televizních práv. O to ale nejspíš primárně nešlo, sledovanost však půjde daleko výš. Vloží se do toho další peníze a ostatní kluby budou chtít taky nakupovat špičkové hráče a úroveň tamní ligy zase poroste," končí Hašek svůj pohled na příchod velkých fotbalových hvězd do ještě nedávno pro fotbal téměř neznámé země.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články