Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Schickovo vyloučení: Kde je VAR? žasne Lička. Proč se nekopala penalta, diví se Jirků

Vyloučení Patrika Schicka ovlivnilo průběh zápasu s Walesem. O tom je přesvědčen i trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý. Souboj v pokutovém území ostrovního celku skončil ve 49. minutě červenou kartou pro českého útočníka a žlutou kartou pro Robertse, který podle záznamu celou dobu Schicka držel za dres. "Páťa je natolik zkušený, že i když ho soupeř držel, nemůže se ohnat," konstatoval kouč národního týmu po utkání. Jak tenhle důležitý moment zápasu viděli nezúčastnění odborníci?

Vyloučení Patrika Schicka
zdroj: ČTK/PA autor: Nick Potts

Lička: Bránil se zbytečně, mohla to být penalta

Šéf tuzemských trenérů a bývalý fotbalový reprezentant Verner Lička, který jako útočník nastřílel v lize přes stovku gólů, má podobný názor jak reprezentační kouč, ale vidí i další věci.

"Hned na úvod bych chtěl říct, že nechápu, jak je možné, že při zápasech kvalifikace mistrovství světa není VAR, to je pro mě šokující," naznačil Lička, že by video v tomhle případě mnohé vyřešilo.

"Tu strkanici začal velšský obránce a v mých očích to byl jasný pokutový kop. Vůbec se nevěnoval hře, držel Schicka a ten pak udělal nešťastný pohyb rukou a nebylo přesně vidět, jestli soupeře trefil do obličeje, ale já myslím, že ne," popisoval situaci ze svého pohledu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozbor vyloučení Patrika Schicka

Ovšem i Lička je přesvědčen, že útočník bundesligového Leverkusenu měl přesto udržet nervy. "Jako trenér bych mu to určitě vyčítal. Ta reakce měla být mírnější, protože právě v takovýchhle zápasech rozhodují maličkosti. Bránil se zbytečně. Dokonce si myslím, že mohl i trochu zapojit herectví a na ten zákrok na sebe upozornit a mohl to být pokutový kop," dodává.

"Je to škoda, věděli jsme, do čeho jdeme, a kdybychom zůstali kompletní, tak by podle mého názoru i Patrik měl ještě k průběhu zápasu co říct a vyhráli bychom," vysvětluje Lička.

Jirků: Kartu dal, penaltu nepískl  nechápu

A jak viděl situaci bývalý ligový rozhodčí Pavlín Jirků z pohledu odborníka na pravidla? "Podle mě hodně přísné vyloučení. Kdybych to měl ohodnotit, tak by to bylo tak na šedesát procent a pozdější vyloučení toho Velšana pak na dvacet – toho bych nevyloučil vůbec, ten neudělal nic," hodnotil zásadní rozhodnutí rumunského rozhodčího Hategana.

Schickův souboj v pokutovém území soupeře by rozhodně ocenil mírněji. "U Schicka by byla odpovídající žlutá karta," dodal a hned objevil i další nesoulad s literou pravidel. "Když přitom rozhodčí dal žlutou kartu i tomu Robertsovi, tak nechápu, proč se nekopala penalta proti Walesu? To jsem nepochopil," konstatoval.

Duelem a soubojem se zabýval i Fotbal fokus podcast:

Jirků, pověstný mohutným knírem a ve fotbalových kruzích známý pod přezdívkou Paša, to rozvinul dál. "Schicka vyloučil za nějaký úder, sice přifilmovaný, ale budiž. Jenže on byl ve vápně faulovaný, držený – takže penalta. Leda že by sudí řekl, že Velšan držel Schicka až po tom, co on jej udeřil, ale tak to nebylo," uvažuje nahlas.

"Tam je otázka, za co mu tu žlutou kartu potom dal. Když bude chytrý, tak to vysvětlí, ale já to viděl tak, že Roberts dostal kartu za držení, protože nic jiného neudělal," končil bývalý sudí debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články