Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Reprezentace zkusí zaskočit Belgii, před duelem v Bruselu ale přišla i o Jankta

Kvalifikační boje o mistrovství světa v Kataru se pro českou reprezentaci přehouply do druhé poloviny. Svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého čeká nejtěžší zápas skupiny na hřišti vedoucího týmu tabulky Belgie. Ve hře bude udržení naděje na první místo a přímý postup na šampionát. Národní celek se pokusí lídra žebříčku reprezentací FIFA zaskočit podobně jako v březnu při domácí remíze 1:1 v Edenu, byť na favorita vyrukuje v oslabené sestavě. Přímý přenos sledujte od 20:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Gólová radost Belgičanů, Doku a Lukaku
zdroj: Reuters autor: STUART FRANKLIN

Šilhavého svěřenci ve čtvrtek porazili v Ostravě Bělorusko 1:0 a po čtyřech zápasech kvalifikace ztrácejí na Belgičany tři body.

Samostatná reprezentace si zahrála na mistrovství světa jen jednou, v roce 2006. Přímo na šampionát do Kataru přitom postoupí jen vítězové skupin, týmy z druhých míst čeká play-off.

V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají případně velkou šanci obsadit jedno z těchto dvou míst.

Vzhledem k tomu, že v případě bodové rovnosti ve skupině rozhoduje skóre, potřebuje český tým k udržení reálné naděje na první místo v Bruselu zvítězit. Reprezentace přitom v dosavadních osmi soutěžních zápasech s Belgií nevyhrála.

"Remíza nic neřeší, pokusíme se vyhrát. Vidíte ostatní výsledky. Italové remizovali, Španělé dokonce prohráli ve Švédsku, Němci se trápili s Lichtenštejnskem. Výsledky jsou divné, každý může překvapit každého. Viděli jsme to před Eurem, Severní Makedonie vyhrála v Německu. Určitě nepojedeme do Belgie s poraženeckou náladou, to bychom tam nemuseli ani jezdit," řekl český bek Vladimír Coufal.

Belgičané od podzimu 2018 vedou žebříček reprezentací FIFA a prohráli jediný z posledních 15 zápasů. Stejně jako český tým vypadli na nedávném mistrovství Evropy ve čtvrtfinále.

Bronzoví medailisté z minulého světového šampionátu v roce 2018 mají vynikající domácí bilanci, před svými diváky neprohráli už pět let a 28 utkání po sobě.

Českému celku navíc komplikují pozici absence, Šilhavý z nejrůznějších důvodů postrádá skoro 20 hráčů. Kvůli disciplinárnímu trestu schází i nejlepší útočník Patrik Schick, který se blýskl na Euru pěti góly.

Po čtvrtečním utkání navíc z nominace vypadl křídelník Jakub Jankto. Pětadvacetiletý záložník španělského Getafe kvůli zranění neodletěl do Bruselu a odpojil se od národního týmu.

"Belgie bude úplně jiný soupeř než Bělorusko, obraz hry se asi otočí. Není to ideální z hlediska součinnosti hráčů dát to takhle narychlo dohromady. Nicméně pokusíme se navázat na náš zápas s Belgií doma a naši strategii použít aspoň v určitých částech utkání," řekl Šilhavý.

"I když máme tým hodně obměněný, hráči jsou tu kvalitní. Nebudeme chtít ustupovat z naší cesty. Budeme se chtít prezentovat podobným výkonem, který jsme započali na Euru. Uvidíme, na co to bude stačit," podotkl Coufal.

Belgičanům kvůli zranění chybí mimo jiné záložník Kevin De Bruyne. Hlavní ofenzivní zbraní "Rudých ďáblů" je útočník Romelu Lukaku, který si může připsat 100. start za národní tým.

Letní posila Chelsea dala v posledních čtyřech reprezentačních zápasech čtyři branky, dvakrát skórovala i při čtvrteční výhře 5:2 v Estonsku. Lukaku zaznamenal také jediný gól Belgičanů při remíze v Edenu.

"Jde i o způsob, jak ho belgický tým využívá. To je taky obrovsky důležité. V Praze se nám většinou dařilo eliminovat situace, které oni chtějí. Musíme být o krok až dva napřed, aby k těm situacím nedocházelo. Pokud už se dokáže dostat do pozic, kde je silný, je to obrovsky těžké. Pokud už je na dostřel, dokáže si poradit, i když má třeba na zádech jednoho nebo dva hráče," uvedl asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články