Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Pukki opět pálil ostrými a zajistil Finsku premiérovou účast na Euru, postupují i Švédové

Už před zápasem měli k historickému milníku nakročeno, ale po něm už mohou oslavovat naplno. Fotbalisté Finska porazili v 9. kole kvalifikace Lichtenštejnsko 3:0 a poprvé si zahrají na mistrovství Evropy. Ve skupině J doplnili suverénní Itálii, která už má jistotu postupu z prvního místa. Pošesté v řadě se na Euro kvalifikovali Švédové, a to díky výhře 2:0 v Rumunsku.

Fotbalisté Finska se radují z gólu v kvalifikaci na ME
zdroj: LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

Už jistý účastník ME Španělsko přehrálo Maltu 7:0, gólově se prosadili dva debutanti. Nejblíže k postupu ve skupině D mají Dánové, kteří zvítězili nad Gibraltarem 6:0, a Švýcaři. Ti až díky brance z 77. minuty zdolali Gruzii 1:0.

O výhře "Suomi" rozhodl ve 21. minutě Jasse Tuominen. Po přestávce se následně dvakrát prosadil hvězdný Teemu Pukki - nejdříve v 63. minutě z penalty a o necelou čtvrthodinu později dorážkou vlastní střely.

Devětadvacetiletý útočník anglického Norwiche dal v kvalifikaci už 9 gólů a s 24 brankami se osamostatnil na třetím místě historické tabulky kanonýrů finské reprezentace. 

Švédové se na ME kvalifikovali pošesté v řadě. Dopomohla jim k tomu v přímém souboji o postup ve skupině F výhra 2:0 v Rumunsku, kterou brankami v prvním poločase zařídili Marcus Berg a Robin Quaison.

Jistým vítězem této skupiny je už Španělsko, které deklasovalo Maltu 7:0. Branky dali v první půli Álvaro Morata a Santi Cazorla, po přestávce pálili debutanti Pau Torres a Dani Olmo, na něž navázali Pablo Sarabia, Gerard Moreno a Jesús Navas.

K postupu ze skupiny D se přiblížilo Dánsko. Gibraltar porazilo 6:0 díky dvěma brankám Roberta Skova a Christiana Eriksena, dalšími střelci byli Christian Gytkjaer a Martin Braithwaite.

Dánové vedou před posledním zápasem tabulku s náskokem jednoho bodu před Švýcarskem a tří před Irskem, na jehož hřišti kvalifikaci v pondělí zakončí. Švýcaři budou hrát proti Gibraltaru. 

Účast na šampionátu, který se premiérově uskuteční ve 12 zemích po celém kontinentu, má jistou polovina z 24 týmů. Vedle Švédska a Finska to jsou reprezentace Anglie, Turecka, Francie, Belgie, Itálie, Polska, Ruska, Španělska, Ukrajiny a po čtvrteční výhře nad Kosovem také Česko.

Kvalifikace ME 2020 ve fotbale:

Skupina D:

Dánsko - Gibraltar 6:0 (1:0)
Branky: 12. a 64. Skov, 85. a 90.+4 Eriksen, 47. Gytkjaer, 51. Braithwaite.

Švýcarsko - Gruzie 1:0 (0:0)
Branka: 77. Itten.

Skupina F:

Norsko - Faery 4:0 (2:0)
Branky: 62. a 65. Sörloth, 4. Reginiussen, 8. Fossum.

Španělsko - Malta 7:0 (2:0)
Branky: 23. Morata, 41. Cazorla, 62. Torres, 63. Sarabia, 69. Olmo, 71. Moreno, 85. Navas.

Rumunsko - Švédsko 0:2 (0:2)
Branky: 18. Berg, 34. Quaison.

Skupina J:

Arménie - Řecko 0:1 (0:1)
Branka: 34. Limnios.

Finsko - Lichtenštejnsko 3:0 (1:0)
Branky: 64. z pen. a 75. Pukki, 21. Tuominen.

Bosna - Itálie 0:3 (0:2)
Branky: 21. Acerbi, 37. Insigne, 53. Belotti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články