Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Jak na Angličany? Platit by na ně mělo sebevědomí a agresivita

Realizační tým fotbalové reprezentace má nyní plnou hlavu plánů na to, jak v pátek večer v pražském Edenu rozhoupat kolébku fotbalu do té míry, aby z ní vypadl nějaký ten bod pro český výběr. A nejlépe hned tři. Jenže tahle mise se zdá být vzhledem k výprasku 0:5 v prvním zápase ve Wembley a k síle kádru britského soupeře dost nesjízdná. Nicméně naděje umírá poslední a i šéf českých trenérů Verner Lička, který s reprezentací spolupracuje, tvrdí: "Porazit je můžou, ale musí tomu sami hráči věřit."

Jakub Jankto v souboji s Jordanem Hendersonem
zdroj: ČTK/AP autor: Tim Ireland

V tomhle ohledu to vypadá, že je všechno na dobré cestě, protože parta sedmi slávistů v týmu je v současné ligové a evropské euforii schopná uvěřit tomu, že může porazit každého.

Potvrdil to i Tomáš Souček. "Chceme s nimi uspět," prohlásil bez vytáček reprezentační záložník a zároveň lídr sebevědomého pražského celku, který zatím v Lize mistrů dokazuje, že může hrát vyrovnanou partii s každým.

"Musíme být mnohem odvážnější a nebezpečnější směrem dopředu, udržet míč, nebát se hrát," říká asistent kouče Jaroslava Šilhavého Jiří Chytrý.

I trenér František Komňacký, bývalý asistent u reprezentace, ani zdaleka nezatracuje český celek a věří, že může uhrát dobrý výsledek. "Důležité je sebevědomí. K úspěchu by mohla vést podobná hra, jakou se nyní prezentuje Slavia – napadá vysoko, běhá, je agresivní, a proto dokáže hrát i se silnými celky. A když budeme hrát aktivně a třeba prohrajeme – tak to divák určitě víc ocení, než kdybychom čekali zalezlí a nakopávali balony," vysvětlil svůj pohled na věc. "Naši šanci uspět nevidím úplně padesát na padesát, ale tak čtyřicet na šedesát procent ano," dodal zkušený kouč.

Českému celku by mohla částečně hrát do karet i současná mizerná forma Tottenhamu (je v Premier League devátý a po osmi kolech má jen 11 bodů), což by mohlo trochu utlumit jejich hlavní útočnou sílu, kterou je kapitán Harry Kane. Jenže i když Tottenham naposledy prohrál v Brightonu 0:3, Kane nastřílel v osmi zápasech Premier League už pět gólů. Takže ani na to se moc spoléhat nedá.

Ovšem poslední zápas, který britský výběr odehrál proti Kosovu, ukázal, že když se přidá k sebevědomí agresivita, tak anglický celek také chybuje. Kosovo, s nímž se český celek přetahuje o druhé místo v kvalifikační skupině, prohrálo v Anglii 3:5. "Budeme se snažit být agresivnější a efektivnější," řekl záložník Jakub Jankto, ale hned dodal: "Ale záleží taky na soupeři, co vám dovolí." A stoper Jakub Brabec dodal: "Musíme ztratit respekt, který jsme z nich měli v minulém zápase, a hrát klidněji."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články