Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hlavně se nebát a pozor na chyby, apelují před Albánií Vízek s Fialou

Hráli spolu v reprezentaci i v Dukle za jejich slavných časů, oba byli vyhlášeni nejlepšími fotbalisty roku v tehdejším Československu, a i teď sledují Ladislav Vízek a Jan Fiala své následníky v národním týmu, který čeká v Tiraně zápas kvalifikace mistrovství Evropy s Albánií. Utkání Albánie – Česko můžete sledovat v přímém přenosu od 20:15 na ČT sport i ČT sport Plus.

Albánští fanoušci v Tiraně
zdroj: Reuters autor: Florion Goga

Jak vidíte zápas v Albánii, je český celek ještě stále favoritem?

Vízek: No, my jsme Albánii nebrali vážně, ale kluci mě opravili. Osm frajerů tam hraje pravidelně Serii A. Třeba Laci ze Sparty se mi hodně líbí a tam není ani v základu. A když vyhrají, tak postupují, udělají pro to maximum. Proto si říkám, že favoriti určitě nejsme, i kvůli tomu domácímu prostředí – Poláci už to poznali. Říkal jsem, že se na ten zápas hodně těším, ale začínám mít i strach, a ten už je skoro větší než to těšení. Ale to naše mužstvo na to má a na mistrovství Evropy by nemělo chybět.

Fiala: Myslím si, že jsme favoriti. Albánii bychom měli porážet i přesto, že šla v poslední době hodně nahoru. Ale my máme hráče na to, abychom byli lepší. Jak to čtu, jsou sebevědomí, což budou potřebovat, ale radil bych, ať jsou taky opatrní. Hlavně aby postoupili ze skupiny, která je jednou z nejslabších v kvalifikaci, to je nejdůležitější.

Je někdo, kdo vám v nominaci chybí kromě Patrik Schicka, který se teprve vrací po zranění?

Vízek: Snad Barák, který dává góly ve Fiorentině. Ale jinak je to dobrý mančaft – vzadu máme Holeše, Coufala, Krejčího a výborného gólmana. No, útok je slabší? Kuchta s Čvančarou, to není pro nároďák. Podle mě je nevyužitý Hložek. Typy hráčů máme dobré, ale ta jedenáctka není pořádně sladěná. Nikdo neví, kdo bude hrát, a už to je chyba.

Fiala: Nechybí mi nikdo. Já si myslím, že jsou tam nejlepší hráči, které v téhle době máme k dispozici.

Kdybyste byl trenérem vy, řekl byste hráčům, aby na soupeře vlétli hned od začátku, nebo byste spíš chtěl, aby si počkali?

Vízek: Hlavně aby se nebáli. Tohle mužstvo není špatné a v oddílech hrají ti kluci prim. Fotbalově proti nim nic mít nemůžu. Jarda Šilhavý z tohohle zápasu bude muset složit svoji diplomku.

Fiala: Já bych byl pro to počkat si. Začátek je důležitý a je dost možné, že Albánci budou zatažení a začnou opatrně. Takže uvidíme, kdo bude chtít víc hrát fotbal. Albánci tam mají hodně fotbalistů, kteří hrají v dobrých klubech po Evropě a s míčem to umějí. Začátek rozhodne o tom, jak se bude hrát a pak – pozor na chyby.

Tipnete si výsledek?

Vízek: To nikdo neví. Za našich časů jsme tam jezdili vyhrát a udělat si skóre, ale to už je pryč. Myslím si, že Albánie neprohraje, ale bude to velká divočina a jestli se poděláme, tak tam nemůžeme vyhrát. Ale byl bych rád, kdybychom vyhráli, protože mistrovství Evropy v Německu, to je jako kdyby bylo u nás. Je to kousek a jsou tam krásné stadiony.

Fiala: Naše zápasy netipuju a když, tak se většinou netrefím. Ale tady bych dal 1:1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články