Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Euro je doma. Češi předvedli s Kosovem během osmi minut obrat a mají jistý postup

I mistrovství Evropy v roce 2020 bude s Českou republikou. Národní tým si postup na závěrečný turnaj zajistil v Plzni v utkání s Kosovem, v němž sice prohrával, ale po dvou brankách během osmi minut a výhře 2:1 slaví jeden zápas před koncem kvalifikace účast na závěrečném turnaji.

Slavící čeští fotbalisté
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Bylo cítit, jak celý stadion netrpělivě čeká na poslední hvizd. Když pak přišel, dostavila se úleva a také obrovská euforie. Na hrací ploše plzeňského stadionu okamžitě vznikl velký chumel hráčů v červených dresech i černých bundách a do rytmu pokřiku "Kdo neskáče, není Čech, hop hop hop" rozjel vítězný tanec. Tento pohled znamenal jediné, český tým znovu postoupil na mistrovství Evropy.

"Bylo to nádherné. Obrovská euforie, ani nevím, co mám udělat s tou radostí. Jsem rád, že pojedeme do Bulharska v klidu s postupem na Euro. Spadlo to z nás, ta tíha odpovědnosti. Největší zápas kariéry? Asi ano, postoupit s národním týmem na ME, to se jen tak někomu nepodaří," řekl v České televizi trenér Jaroslav Šilhavý.

Klíčový krok ale nebyl tak hladký, jak možná někteří očekávali. Zejména když v 50. minutě Atdhe Nuhiu tvrdou hlavičkou poslal Kosovo do vedení. Pokud by takto zápas skončil, Češi by postup neměli ve vlastních rukou.

S přibývajícím časem se ale domácí z nečekané rány probrali a poté přišel obrat. Ten odstartoval přesnou střelou v 71. minutě Alex Král a stejný hráč byl i u vítězné branky. Jeho hlavičku lehce kolenem tečoval Ondřej Čelůstka.

Právě tato branka se stala nakonec vítěznou a také postupovou. Český celek zároveň oplatil soupeři zářijovou porážku 1:2 z úvodního vzájemného duelu v Prištině. "Je to čistá euforie. Celý sraz jsme chtěli jen jedno - abychom vyhráli. To se podařilo. Jen dobře, že jsme to dnes ukončili. Každé mistrovství, každý koncový turnaj je něčím jedinečný. Jsou to pak vzpomínky na celý život," řekl po utkání Vladimír Darida.

Reprezentace potvrdila, že se jí evropské kvalifikace daří, v samostatné historii postoupila i na sedmé kontinentální mistrovství. Los Eura v příštím roce, které se bude konat poprvé ve 12 zemích, se uskuteční 30. listopadu v Bukurešti.

Trenér Šilhavý udělal jedinou změnu oproti říjnovému vítěznému utkání s Anglií. Místo zraněného útočníka Schicka nastoupil Krmenčík, který dostal přednost před Ondráškem. Právě plzeňský kanonýr měl první velkou šanci, jeho hlavičku vytáhl gólman Muric s pomocí teče břevna na roh.

Domácí začali náporem a 20 minut prakticky nepouštěli soupeře za půlku. V desáté minutě upadl Coufal po souboji ve vápně, ale rozhodčí Rocchi rozpažil a penaltu nenařídil. O osm minut později si slávistický obránce navedl těsně za vápnem míč na střelu a mířil jen těsně nad.

Alex Král slaví gól v dresu reprezentace
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Kosovský gólman pak dvakrát raději zasáhl proti pokusům, které nejspíš mířily těsně nad. Vyrazil Janktův přímý kop i následnou Součkovu hlavičku. Balkánský tým, který hraje mezistátní zápasy teprve od roku 2014, pak trochu vyrovnal hru, ale k žádné šanci se v úvodním dějství nedostal.

V průběhu první půle několik domácích fanoušků v "kotli" spustilo pokřik na podporu Srbska, které stále považuje Kosovo za své území a jeho nezávislost z roku 2008 jako řada dalších zemí neuznává. Zbytek stadionu se ale ke skandování nepřidal.

Do druhé půle nevstoupili domácí dobře. Rrahmani ještě minul, ale v 50. minutě už Kosované udeřili. Na Hadergjonajův centr si naběhl Nuhiu a hlavou k tyči překonal Vaclíka. Hostující útočník, jenž v sestavě nahradil zraněného nejlepšího střelce Muriqiho, se v reprezentaci trefil potřetí.

Šilhavý po hodině hry poslal místo Krmenčíka na trávník Ondráška, který při reprezentační premiéře zařídil gólem výhru nad Anglií. Chvíli nato Janktova tečovaná střela skončila těsně mimo, v 67. minutě pak dotlačil míč do sítě Darida, ale rozhodčí odpískal Součkův faul na gólmana.

V 71. minutě už český celek srovnal. Za vápnem se do odraženého míče opřel Král a přesnou střelou k tyči překonal Murice. "Odrazilo se to ke mně a často z těchto pozic zakončuji i v tréninku. Nepřemýšlel jsem, že bych si to nějakým způsobem převzal," uvedl Král.

Domácí mohli rychle otočit stav, ale dvakrát jim zkazilo radost břevno. Nejprve ho napálil v 74. minutě z voleje po centru Jankto a poté z dorážky Ondrášek.

V 79. minutě Češi velký tlak zužitkovali. Po rohu se dostal míč ke Královi a jeho hlavičku ještě lehce tečoval Čelůstka, jenž dal druhý reprezentační gól. "Do druhé půle jsme vstoupili tak, že jsme dostali gól. Možná z nás potom paradoxně spadla tíha odpovědnosti, kluci si začali víc věřit, tlačili jsme se do šancí. Po dvou břevnech to tam nakonec spadlo," uvedl Šilhavý.

"Sice jsme vedli 1:0, ale český tým byl jasně lepší. Šel za vítězstvím s neuvěřitelným tlakem. Gratuluji Čechům k postupu a myslím, že na Euru mohou ukázat velké věci a hodně překvapit. Mám rád český tým, je pro nás inspirací," dodal švýcarský kouč Kosovanů Bernard Challandes.

Český tým uzavře kvalifikaci v neděli na hřišti Bulharska. Tam s týmem nevyrazí Filip Novák, který je zraněný. "Filip Novák se zranil, přivezl si takové šrámy, svalové zranění z Turecka. Tady se ukázalo, že to není dobré. Neodjede s námi do Bulharska, určitě nemůže nastoupit," řekl Šilhavý.

ČR - Kosovo 2:1 (0:0)

Branky: 71. Král, 79. Čelůstka - 50. Nuhiu. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Carbone (všichni It.). ŽK: Bořil, Souček - Rashkaj, Aliti, Nuhiu, Zhegrova. Diváci: 10 986.

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Král, Souček - Masopust (76. Ševčík), Darida, Jankto (90. Kadeřábek) - Krmenčík (61. Ondrášek). Trenér: Šilhavý.

Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Kololli - Rashkaj (46. Halimi), V. Berisha - Hadergjonaj (77. Zhegrova), Celina (85. Rashani), Rashica - Nuhiu. Trenér: Challandes.

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Bylo to nádherné. Byť jsme do zápasu vstoupili velmi dobře, měli jsme velkou šanci na začátku, tak pak to trochu znervóznělo. Neměli jsme potřebný klid ve finální fázi. Do druhé půle jsme vstoupili tak, že jsme dostali gól. Možná z nás potom paradoxně spadla tíha odpovědnosti, kluci si začali víc věřit, tlačili jsme se do šancí. Po dvou břevnech to tam nakonec spadlo. Obrovská euforie, ani nevím, co mám udělat s tou radostí. Jsem rád, že pojedeme do Bulharska v klidu s postupem na Euro. Spadlo to z nás, ta tíha odpovědnosti. Ale určitě pojedeme do Bulharska s tím, abychom zahráli dobrý fotbal, a o výsledek se popereme. Největší zápas kariéry? Asi ano, postoupit s národním týmem na ME, to se jen tak někomu nepodaří."

Bernard Challandes (trenér Kosova): "Musím přiznat, že český tým byl lepší. My jsme to zkusili, museli jsme bránit, hrát s kuráží, ale nestačilo to. Sice jsme vedli 1:0, ale český tým byl jasně lepší. Šel za vítězstvím s neuvěřitelným tlakem. Češi nás nepustili k tomu, abychom hráli svoji hru. Gratuluji Čechům k postupu a myslím, že na Euru mohou ukázat velké věci a hodně překvapit. Mám rád český tým, je pro nás inspirací. Tím, s jakou hraje intenzitou, jak je na tom dobře takticky i technicky."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články