Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Kostra týmu bude z Plzně, plánuje trenér Bílek

Praha - O výkonu mistrovské Plzně už byly popsány stohy papíru. Jejich cesta až do Ligy mistrů zvedala ze židlí fanoušky po celém Česku. Viktoriány si očividně oblíbil i trenér reprezentace Michal Bílek. A sázka na hráče Plzně se vyplácí – Petr Jiráček, Václav Pilař, Milan Petržela nebo na Kypru hostující Jan Rezek přinesli do reprezentace bojovnost a chuť hrát. Vůli vyhrávat potvrdí i v páteční baráži o EURO proti Černé hoře, plánuje Bílek.

Ilustrační foto

Podobně je na tom třeba Španělsko. Z bohatého kádru Barcelony je postavena většina reprezentačního týmu. Kolem hráčů Bayernu zas vystavují reprezentaci Němci. I českému národnímu týmu mistrovští hráči očividně prospívají.

"Určitě nám hráči Plzně pomohli. K tomu vezměme Honzu Rezka, který taky vyšel z Viktorie. I s ním je naše ofenziva mobilnější," chválí reprezentaci kouč Bílek. S jejich nominací neváhal Bílek ani před baráží, třebaže měli už viktoriáni pořádnou porci zápasů za sebou. Kolář 27, Jiráček 26, což je skoro dvakrát víc, než měl kapitán Rosický. "I tak ale si hráči udržují výbornou kvalitu a třeba Jiráček do týmu obdivuhodně zapadl," řekl Bílek deníku Sport.

Krizový zápas proti Norsku

Krize českého týmu přišla v létě při historické porážce 3:0 od Norska. Chabý herní projev, hrubky v obraně a neschopnost dát gól byly očividné pro kteréhokoliv fotbalového fanouška. Ještě horší to ovšem bylo s morálkou v týmu, hráči často vypadali, jako by se jim vůbec hrát nechtělo. Viditelnou proměnu předvedl tým až v přátelském zápase proti Ukrajině, kdy i za pomoci Koláře a Pilaře rozdrtili soupeře 4:0. Na mistrovské Španělsko byl český tým krátký, ale následující vítězný zápas proti Litvě opět nesl stopy "made in Viktoria." V základní sestavě nastoupil Jiráček, Pilař a Kolář, na pravé straně operoval Rezek a jen na čtvrtém gólu se nepodílel nikdo z nich.

"Přenesli svou formu do týmu. Byli bychom hloupí, kdybychom z jejich souhry netěžili," tvrdí manažer týmu Vladimír Šmicer. O přínosu svědčí i pouhý pohled na hru národního týmu. Je přímočařejší, rychlejší a odvážnější, než v předchozích obdobích pod Bílkem. Od září nastřílel tým ve čtyřech utkáních devět gólů, což je víc než v předchozích osmnácti utkáních.

Změnu uznal i kapitán týmu, záložník Arsenalu Tomáš Rosický. "Třeba Jiras (Jiráček) je vysoce energický hráč. To samé Pilař, oba jsou to pohybliví kluci," tvrdí.

Výhodu souhry v národním týmu si pochvalují i viktoriáni. "Projevilo se, že spolu hrajeme často," říká plzeňský záložník Pilař. "Máme návyky, které lze uplatnit i v národním mužstvu. I když šlo o moji premiéru v kvalifikaci, nebyl jsem nervózní, protože jsem kolem sebe měl kluky." Jeho slova potvrzuje i Daniel Kolář: "Je pro nás výhoda, když nás tam je víc. S kluky jsem odehrál určitě víc než třeba s Jardou Plašilem nebo Tomášem Rosickým."

Souhru plzeňských fotbalistů se zbytkem reprezentace uvidíte v pátek, přenos začíná v 19.30 na ČT4.

Zdroj
Deník Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články