Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kordula se Berbrovi omlouvat nemusí. Rozsudek potvrdil i krajský soud

Brno - Bývalý rozhodčí Antonín Kordula se za své výroky v médiích na adresu místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra a někdejší šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové omluvit nemusí. Krajský soud v Brně potvrdil rozsudek hodonínského okresního soudu, který žalobu Berbra a Damkové zamítl. Výrok hodonínského soudu se tak stal pravomocným. Žalobci také musí Kordulovi zaplatit náklady řízení.

Sport
zdroj: ČT4

Kordula podle žaloby v některých médiích naznačil, že sudí ve skutečnosti neřídila Damková, ale její partner Berbr, který k tomu neměl žádné kompetence.

"Posuzované výroky žalovaného měly svůj skutkový základ, vzhledem ke kterému nebyly nijak přemrštěné," uvedl v odůvodnění soudce Michal Ryška. Doplnil, že není možné akceptovat postup žalobců, aby se snažili umlčet své kritiky tím, že je zažalují a poté budou namítat jejich nevěrohodnost.

Kordula totiž není sám, na koho Berbr s Damkovou podali žalobu. Po Liboru Kovaříkovi, jenž aféru odstartoval, požadují 800 tisíc korun a omluvu. Kovařík jako první v létě 2015 vystoupil s obviněním ohledně Berbrových údajných mafiánských praktik.

Posléze se ke kritice přidali i někteří další sudí. Po dalším z kritiků, bývalém reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chtějí Berbr a Damková 100 tisíc korun a omluvu, po Tomáši Kovaříkovi žádají omluvu stejně jako po Antonínu Kordulovi nebo Radku Kociánovi.

Podle hodonínského soudu Kordula v médiích vystupoval sám za sebe, jeho vystupování bylo kultivované a nebylo ničím urážející, nešlo o štvavou kampaň. Jak v odůvodnění rozsudku z loňského října uvedla samosoudkyně Olga Houžvičková, za kritiku bychom měli být rádi, zejména je-li kultivovaná.

Jak doplnila, rétorika Berbra nebyla věcná, ale částečně i mocenská a silová. Rozhodčími mohla být vnímána jako urážející a zasahovala i do oblastí, které mu nepříslušely. Jak uvedla, Berbr chtěl vyvolat dojem, že má na rozhodčí značný vliv.

Odvolací soud mimo jiné přehrával část pořadu České televize, ve kterém se rozhodčí proti Berbrovi a Damkové postavili. Přehrával se i záznam rozhovoru z Českého rozhlasu s tehdejším předsedou FAČR Miroslavem Peltou, ve kterém se vyjadřoval o vztazích v asociaci.

Prvostupňový soud ve sporu vyslechl řadu bývalých i současných sudích. Někteří svědci hovořili o ponižování rozhodčích a slovních útocích z Berbrovy strany na seminářích rozhodčích, kam místopředseda asociace neměl vůbec jezdit.

Za Berbra se před soudem postavil Pelta. Uvedl, že Berbr jezdil na semináře s jeho pověřením a že nikdy od nikoho neslyšel, že se tam děje něco nevhodného.

Loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodl, že se Tomáš Kovařík žalobcům za výroky v médiích musí omluvit, v říjnu ale odvolací městský soud tento rozsudek zrušil a spor vrátil zpět. Okresního soud pro Brno-venkov nyní řeší žalobu na Radka Kociána, zatím vyslechl asi tři desítky svědků, další výslechy budou pokračovat v první polovině října.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články