Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia vyzve Sivasspor a cílí na postup do play-off, potřebuje však pomoc Ballkani

Šestý zápas skupinové fáze Evropské konferenční ligy, po němž se rozhodne, zda se probojuje do vyřazovací části, čeká v Edenu pražskou Slavii. Sešívaní nemají před duelem se Sivassporem situaci ve vlastních rukou. Pokud v souběžně hraném duelu Kluž porazí Ballkani, nebude jim k účasti v jarním pokračování stačit ani případné vítězství. Slovácko se už bez šance na postup rozloučí se soutěží v Bělehradě. Přímý přenos utkání Slavia - Sivasspor sledujte od 18:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Slavia před týdnem v předposledním střetnutí vyhrála na hřišti Ballkani 1:0 a bodově dotáhla Kluž. Tabulku vede s tříbodovým náskokem Sivasspor, který si již zajistil postup a v Edenu mu půjde už jen o první místo. Pokud by Pražané šampiona Tureckého poháru porazili a Kluž by uspěla s Ballkani, měla by tři mužstva 10 bodů a český tým by byl v minitabulce nejhorší.

Do osmifinále přímo projdou jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Slavii hrozí, že teprve podruhé za posledních pět sezon nepostoupí v pohárech do jarní části. Ve třech z předchozích čtyř ročníků došla až do čtvrtfinále - dvakrát v Evropské lize a letos na jaře v premiéře Konferenční ligy. Finále aktuální sezony bude hostit Eden.

"Do té situace jsme se dostali v prvních čtyřech zápasech, hlavně tedy (dvěma prohrami) s Kluží. Nezbývá nám nic jiného, než doma vyhrát, zdolat Sivasspor. To je to jediné, co můžeme udělat. A uvidíme, na co to bude stačit," uvedl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Říkali jsme klukům z Ballkani, že jim držíme palce, tak snad nám pomůžou. My se ale budeme chtít pořád soustředit hlavně na sebe a vyhrát i poslední utkání," prohlásil ofenzivní univerzál Ondřej Lingr, který gólem zařídil minulé vítězství nad Ballkani.

Jeho tým se po nedávné sérii tří porážek zvedl a vyhrál posledních pět soutěžních duelů. O víkendu slávisté zvítězili ve vršovickém derby na hřišti Bohemians 1905 4:1 a z druhého místa neúplné ligové tabulky nadále ztrácejí čtyři body na vedoucí Plzeň.

Červenobílí budou opět spoléhat na prostředí v Edenu, kde vyhráli v 11 z 12 soutěžních zápasů v sezoně. Jedinou porážku utrpěli v minulém duelu Konferenční ligy s Kluží.

V zářijovém úvodním vzájemném souboji se Sivassporem v Turecku (1:1) měla Slavia více šancí, ale vítězství na svou stranu nestrhla ani v nastavení, kdy aktuálně zraněný záložník Lukáš Provod neproměnil penaltu.

Šampioni minulého ročníku Tureckého poháru vyhráli oba dosavadní venkovní střetnutí ve skupině, v domácí soutěži se mu ale nedaří. V pondělí podlehl Antalyasporu 0:2 a v tabulce figuruje až na 15. místě. I proto zřejmě v Edenu bude s jistotou postupu šetřit řadu opor na ligový duel proti Fenerbahce Istanbul.

"Máme zaručeno, že postoupíme, ale je velmi důležité skončit první. Když vyhrajete skupinu, postoupíte dál. Takže naším jasným cílem je neprohrát. Bohužel je před námi velmi těžký zápas v turecké lize, nechceme kvůli němu riskovat zranění některých hráčů. Necháme hrát některé hráče, kteří nastupují méně," uvedl trenér Sivassporu Riza Calimbay.

"Předpokládáme, že zápas bude probíhat podobně, jako když jsme hráli tam. Jejich útočným hráčům se moc nechce vracet, čehož se budeme snažit využít lépe než v Sivasu," řekl pravý bek Pražanů Lukáš Masopust.

Předpokládané sestavy:

Slavia Praha: Kolář - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Oscar - Douděra, Lingr, Olayinka - Tecl.

Sivasspor: Yildirim - Paluli, Gutas, Appindangoyé, Erdal - Yalcin, Charisis - Yesilyurt, Ulvestad, Gradel - Angielski.

Slovácko už nemá šanci na postup a ve skupině skončí poslední. Naopak Partizan je druhý a účast v play-off stále nemá jistou. Kvůli disciplinárnímu trestu se bude hrát bez diváků.

Do Bělehradu odletěla výprava bez několika opor. Vedle zraněného Petra Reinberka a "vykartovaného" Michala Trávníka v ní chyběli i zkušení Michal Kadlec, Milan Petržela a Libor Kozák. Zůstali doma, aby ušetřili síly na podzimní závěr ligy, v níž je klub z Uherského Hradiště s jedním zápasem k dobru až dvanáctý.

O naději na jarní účinkování v Konferenční lize přišel úřadující vítěz českého poháru minulý týden po domácí porážce 0:1 s Kolínem nad Rýnem. Slovácku se zatím daří více na hřištích soupeřů, jediného vítězství ve skupině dosáhlo v Nice (2:1), díky čemuž bylo ve hře o postup až do minulého kola.

V úvodním duelu s Partizanem remizovalo 3:3. Domácí tým v Uherském Hradišti vedl 2:0 a navíc dohrával utkání v početní převaze, hosté ale po změně stran otočili skóre. Zisk bodu Slovácko zachránilo v závěru.

"Při přípravě na naše poslední účinkování v Konferenční lize jsme vycházeli nejen ze zápasu prvního kola, ale i z dalších, v nichž Partizan dvakrát porazil Kolín. Studijních materiálů máme dost a chceme se důstojně rozloučit s evropskými poháry," řekl asistent trenéra Jan Palinek.

Kouč Martin Svědík hovořil v podobném duchu už po utkání s Kolínem. "Sice nám v Bělehradě už nepůjde o postup, stále jsou ale ve hře body pro český koeficient a peníze do klubové kasy," uvedl osmačtyřicetiletý rodák z Pardubic.

České týmy neporazily v pohárech srbské soupeře pětkrát po sobě. Partizan proti českým mužstvům neprohrál v poslední třech duelech. Doma od března nenašel přemožitele ve 20 soutěžních utkáních v řadě.

Na stadionu ho ale nepodpoří fanoušci. Srbský vicemistr byl potrestán za to, že jeho příznivci používali zakázanou pyrotechniku a provolávali diskriminační hesla. Kromě uzavření hlediště musí Partizan při utkání se Slováckem vyvěsit na tribunu transparent #EqualGame a zaplatit 53 tisíc eur (1,3 milionu korun).

Pravděpodobné sestavy:

Partizan: Popovič - Živkovič, Markovič, Vujačič, Uroševič - Traoré, Fejsa, Natcho - Menig, Gomes, Diabaté.

Slovácko: Nguyen - Tomič, Hofmann, Šimko, Kalabiška - Havlík, Daníček - Sinjavskij, Kohút, Doski - Vecheta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články