Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Plzeň trápí absence, Fiorentina hledá formu. Favorit velkého čtvrtfinále je ale jasný

Jednoznačný favorit, kterému se však momentálně až tolik nedaří. Proti tomu velké poprvé a řada absencí. Plzeň rozehrává historické čtvrtfinále Evropské konferenční ligy proti Fiorentině. Případný zisk bodu by znamenal velký krok pro celý český fotbal. Přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 18:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň trápí před historickým zápasem s Fiorentinou hráčské absence

Bookmakeři mají jasno, jednoznačně věří Fiorentině, na jejíž postup vypsali nízký kurz 1,2:1. Na Plzeň lze vsadit za 4,6:1. "Víme, kdo je momentálně favorit a kdo v této pozici do dvojzápasu vstoupí. Ale šanci určitě máme, budeme bojovat," prohlásil Marek Bakoš, spolupracovník hlavního trenéra Miroslava Koubka.

Západočeši by případným postupem vyrovnali české klubové maximum od rozdělení federace, které drží Slavia díky semifinálové účasti ze sezony 1995/96 v tehdejším Poháru UEFA.

A ve hře není málo, i co se týká koeficientu. Bod z dvojzápasu stačí, aby se Češi posunuli do elitní desítky zemí a pro sezonu 2025/2026 vybojovali přímé účastnické místo v Lize mistrů.

Plzeň v osmifinále po dvou bezbrankových remízách vyřadila v penaltovém rozstřelu Servette Ženeva. Poslední český zástupce v pohárové sezoně v tomto ročníku Konferenční ligy v součtu s kvalifikací ve 14 zápasech neprohrál a jedenáctkrát neinkasoval. Doma v základní hrací době udržel nulu ve všech sedmi utkáních.

Poslechněte si Fotbal Fokus podcast, který rozebíral i očekávaný souboj:

Zkušený tým, který tápe

Zatímco Plzeň čeká historická účast mezi nejlepší osmičkou, Fiorentina v minulé sezoně došla až do finále Konferenční ligy v Edenu, kde prohrála s West Hamem 1:2. V tomto ročníku stejně jako Západočeši postoupila bez porážky z prvního místa ve skupině, v osmifinále pak po vítězství 4:3 venku a remíze 1:1 doma vyřadila Maccabi Haifa. Celek z Florencie si jako jediný na světě zahrál finále všech čtyř evropských pohárů, uspěl ale jen v roce 1961 v někdejším Poháru vítězů pohárů.

"Čeká nás zkušený tým, který se pravidelně pohybuje na evropském fóru. Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky v italské Serii A, která patří mezi top pět lig v Evropě," řekl Bakoš.

Fiorentina o víkendu prohrála v Turíně s Juventusem 0:1, zvítězila v jediném z posledních pěti soutěžních zápasů a v italské lize je až desátá. V minulém ročníku Serie A skončila osmá. Plzni patří v české lize třetí místo s výrazným odstupem za vedoucí dvojicí a s náskokem na čtvrtou příčku. Západočeši v posledních dvou kolech nezvítězili, v generálce v sobotu remizovali bez branek v Karviné. O víkendu je čeká šlágr s lídrem tabulky Slavií.

Tomáš Ujfaluši, někdejší hráč Fiorentiny:

"Italové už se vidí v dalším kole. Sice jde o pokročilou fázi soutěže, myslím však, že by mohli Plzeň přece jen trochu podcenit podobně, jako nedávno Galatasaray podcenil Spartu."

Oba týmy se v pohárech utkají poprvé. Plzeň už ale na italské soupeře v minulosti narazila, naposledy předloni na podzim, kdy ve skupině Ligy mistrů dvakrát prohrála s Interem Milán. V roce 2013 Viktoria v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy nečekaně přešla přes Neapol po vítězství 3:0 venku a 2:0 doma. Na svém stadionu Plzeňští s italskými soupeři prohráli jen poslední z pěti zápasů, v Lize mistrů tam dokázali bodovat s AS Řím i AC Milán. Fiorentina v sedmi duelech s českými celky v pohárech neprohrála.

"Jako hráč jsem zažil nějaké souboje s italskými týmy. Nějaké zkušenosti s italským fotbalem máme a uvidíme, jak to dokážeme zúročit na hřišti. Každý dvojzápas je trošku jiný, ale nějaká zkušenost se určitě hodí," podotkl Bakoš.

Barák je spokojený, ale varuje

Necelý rok od finále v Edenu se na další zápas na české půdě těší záložník Antonín Barák. "S losem jsem velice spokojený, chtěl jsem do Česka. Vůbec to neberu tak, že nás čeká nějaký slabší soupeř. Všichni nás pasují do role favorita, ale ukáže se až na hřišti," řekl Barák, který skóroval v obou zápasech osmifinále proti Haifě.

Z české reprezentace zná několik plzeňských hráčů. "S klukama z Plzně mám nadstandardní vztah. Všichni z Fiorentiny se na to těšíme, pro mě i pro klub jsou to velké zápasy. Jde o postup do semifinále evropského poháru, podle toho k tomu všichni přistoupíme," doplnil devětadvacetiletý záložník, který ve Fiorentině působí od předloňského léta.

"Stojíme proti soupeři, který v této sezoně Konferenční ligy neprohrál. Nedostávají góly, jejich obrana je koncentrovaná, fyzicky vybavená a zdá se jako neproniknutelná. Musíme se snažit ji co nejvíce roztrhat. Rozhodně by bylo nebezpečné Plzeň podceňovat, je jasné, že se pořádně zapotíme," řekl trenér fialek Vincenzo Italiano

Západočeši před domácím zápasem řeší absence v sestavě, problémy mají na pozici halfbeka. Kvůli trestu za žluté karty bude scházet Jan Kopic, na soupisce pro Konferenční ligu nefigurují Cheick Souaré s Milanem Havlem, o víkendu se vážně zranil Jan Sýkora a po nedávném úderu do hlavy měl potíže Jhon Mosquera. Karetní trest nepustí do hry ani stopera Sampsona Dweha.

Postupující narazí v semifinále na lepšího z dvojice Bruggy – PAOK Soluň.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Jedlička – Hranáč, Hejda, Jemelka – Cadu, Kalvach, Červ, Mosquera – Šulc, Traoré – Chorý.

Fiorentina: Terracciano – Kayode, Milenkovič, Ranieri, Biraghi – Bonaventura, Mandragora – González, Barák, Sottil – Belotti.

Absence: Dweh, Kopic (oba 3 ŽK), Jirka, Sýkora, Valenta (všichni zranění), Durosinmi (zranění + není na soupisce), Havel, Souaré (oba nejsou na soupisce), Mosquera (nejistý start).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články