Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Plzeň je poprvé ve čtvrtfinále evropského poháru, Servette udolala po penaltách

Největšího úspěchu v klubové historii na evropské scéně dosáhli fotbalisté Plzně. V odvetě osmifinále Konferenční ligy udolali po penaltách Servette FC a poprvé postoupili v pohárech do čtvrtfinále. Vyrovnané měření sil skončilo po základní hrací době i po prodloužení 0:0, stejně jako úvodní zápas ve Švýcarsku. Domácí brankář Martin Jedlička následně v rozstřelu chytil dva pokutové kopy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Plzeň – Servette FC

Viktoria prošla v některé ze soutěží UEFA mezi nejlepší osmičku na čtvrtý pokus, v sezonách 2012/13, 2013/14 ani 2017/18 z osmifinále nepostoupila. Čtvrtfinálového soupeře určí třetímu týmu české ligy los ve švýcarském Nyonu v pátek ve 14:00.

"Bylo to vítězství morálky a vůle. Vnímám, že jsme dosáhli na klubový rekord v podobě postupu do čtvrtfinále evropské soutěže. Mám pocit uspokojení z toho faktu," pochvaloval si plzeňský trenér Miroslav Koubek, jehož tým už 15 soutěžních duelů po sobě neprohrál.

Koubek opět vsadil na zpevněný střed 

Plzeňský trenér Miroslav Koubek vsadil stejně jako v neděli při ligovém vítězství 4:0 nad Spartou na rozestavení s třemi středními záložníky, místo zraněného Valenty tentokrát nastoupil Traoré. Na pozici halfbeka naskočil Kopic za Souarého, jenž není na soupisce pro Konferenční ligu.

Švýcarský vicemistr a druhý tým své domácí soutěže začal aktivně, šance ale zpočátku počítala Viktoria. V 11. minutě zakončil nejlepší střelec sezony české ligy Šulc nedůrazně. Za dvě minuty už Západočeši dostali balon do sítě, ale hlavičkující Hranáč byl po Kalvachově centru z přímého kopu v ofsajdu. "Riskoval jsem, že jsem tam šel dřív. Nakonec se to nepovedlo a byl z toho ofsajd," popsal Hranáč.

V 18. minutě poprvé výrazně zahrozili hosté, Stevanovičovu střelu tečoval o kousek nad břevno bránící Cadu. Servette hrál v Plzni mnohem lépe než při poslední návštěvě Česka v prosinci, kdy utrpěl na závěr skupiny Evropské ligy debakl 0:4 na Slavii.

Hosté dobře kombinovali a ve 34. minutě podržel Viktorii gólman Jedlička, který vytáhl Ondouaovu střelu k tyči. "To byla dobrá střela, tím jsem se chytil," řekl Jedlička. V nastavení první půle si ještě naskočil na roh Hranáč, ale brankář Frick proti jeho hlavičce zasáhl včas.

Šest minut po přestávce domácí opět zachránil Jedlička, jenž vytáhl Stevanovičovu ránu zpoza vápna. Za chvíli na opačné straně po sklepnutí od Chorého zamířil v dobré pozici z voleje mimo Traoré. V 69. minutě zakroutil Cadu přímý kop z dálky pod břevno, ale Frick balon vyrazil.

Západočeši se tlačili za vítězným gólem a po ztrátě ve středu pole hosty několikrát pustili do nebezpečného brejku. Po jednom z nich v 77. minutě vypálil Stevanovič, ale Jedličku nepřekonal. V 89. minutě předvedl gólman Viktorie zákrok zápasu, když z brankové čáry famózně vytáhl hlavičku střídajícího Antunese. "Ruka prostě vystřelila, chytil jsem to a pomohl tím týmu," uvedl Jedlička.

Dvojzápas tak musel do prodloužení, které zahájila aktivně Viktoria. Po Mosquerově dlouhém autu ale domácí na zadní tyči nezakončili a v 97. minutě další střídající hráč Vydra v dobré pozici ze strany přestřelil. Ve 111. minutě na zadní tyči neusměrnil míč do sítě Mosquera, na opačné straně pak po rohu a Severinově zakončení zasáhl Jedlička.

Plzeňské podruhé v historii čekal v soutěžích UEFA penaltový rozstřel. V roce 2021 v něm v kvalifikaci porazili The New Saints a uspěli i tentokrát. Základ položil Jedlička, který hned při prvním pokusu vystihl, že Stevanovič bude střílet do středu branky. Gólman Viktorie navíc uspěl i ve třetí sérii proti Severinovi.

Všichni tři exekutoři západočeského celku Chorý, Mosquera a Šulc zvolili vždy střelu na levou stranu a nezaváhali. Cunemoto poté minul a Doosan Arena mohla slavit jeden z největších úspěchů klubové historie.

"Před penaltami jsem byl uzavřený v takové své bublině a soustředil jsem se na to, abych pomohl týmu," konstatoval Jedlička. "Penalty proměnili všichni úplně v klidu. Jedla předvedl úplně neskutečný výkon, v životě jsem od gólmana takový výkon asi neviděl," ocenil spoluhráče Hranáč.

Viktoria Plzeň – Servette FC 0:0, na pen. 3:1

Penalty proměnili: Chorý, Mosquera, Šulc – Guillemenot. Neproměnili: Stevanovič, Severin, Cunemoto (všichni Servette). Rozhodčí: Collum – Connor, McGeachie (všichni Skot.) – Coote (video, Angl.). ŽK: Kopic, Červ, Jemelka, Dweh – Crivelli, Mazikou, Stevanovič, Rouiller, Baron. Diváci: 11 225 (vyprodáno). První zápas: 0:0, postoupila Plzeň. 

Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (83. Mosquera), Kalvach, Červ (116. Hejda), Traoré (61. Vydra), Cadu – Chorý, Šulc. Trenér: Koubek.
Servette: Frick – Cunemoto, Rouiller, Severin, Mazikou (119. Baron) – Stevanovič, Ondoua, Cognat (106. Diba), Bolla (80. Antunes) – Kutesa (106. Magnin) – Crivelli (70. Guillemenot). Trenér: Weiler.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články