Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Hraje Koubek o flek? Plzeň bude odvracet možnou katastrofu, Klokani přivítají Bodö/Glimt

Blížící se katastrofa? Ani náhodou. Nic podobného nechtějí fotbalisté Plzně před odvetou s Dritou připustit. Ale vykřičník se nad nimi vznáší, to bezesporu. Viktoria totiž není v dobré kondici, pod Miroslavem Koubkem ve třech soutěžních zápasech od startu sezony nezvítězila a vstřelila jedinou branku. O drama se také ještě pokusí Bohemians 1905, které taktéž čeká odveta 2. předkola Evropské konferenční ligy, a to proti Bodö/Glimt. Utkání Drita – Plzeň sledujte živě od 19:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

V případě postupu se Plzeň střetne s maltským týmem Gzira. Ten ve středeční odvetě 2. předkola sice podlehl 1:2 na stadionu lucemburského Dudelange, ale v součtu s úvodním vítězstvím 2:0 postoupil do další fáze.

V prvním vzájemném měření sil Západočeši proti Dritě zejména ve druhém poločase dominovali a vytvořili si mnoho šancí. Matěj Vydra a střídající Jhon Mosquera trefili břevno. Ve 14. minutě ale zase domácí měli štěstí, protože brankář Jindřich Staněk za faul mimo šestnáctku dostal pouze žlutou místo červené karty.

"Máme nějaké herní poznání, že je to hratelný soupeř, což jsme samozřejmě věděli. Teď si to vyhodnotíme a připravíme se na to. Když někdo řekne, že šance jsou z hlediska domácího prostředí pro Dritu v odvetě 50 na 50, tak by to tak nějak mohlo být," uvedl kouč Koubek, jehož pozice by byla po případném vyřazení hodně nejistá.

Preview před odvetami Plzně a Bohemians 1905 nabízí Fotbal fokus podcast:

Plzeňští si před odvetou nezvedli sebevědomí ani v nedělním ligovém utkání s Hradcem Králové, proti němuž doma ztratili tři body až v šesté minutě nastavení a pouze remizovali 1:1. V Prištině tak potřebují zlepšit koncovku.

Drita vzhledem k nevyhovujícímu stadionu v Giljanu hraje domácí pohárové zápasy na národním stadionu v Prištině, kde vloni v říjnu nastoupila i Slavia proti jinému kosovskému celku Ballkani a zvítězila 1:0. V září 2019 tam ale česká reprezentace v evropské kvalifikace podlehla Kosovu 1:2.

Viktoria potřebuje pro účast ve skupině vyřadit tři soupeře. V případě zaváhání s Dritou bude počtvrté za posledních pět let chybět v hlavní fázi pohárů. Loni ještě pod koučem Michalem Bílkem překvapivě prošla z druhého předkola až do skupiny elitní Ligy mistrů, ale v konkurenci gigantů Bayernu Mnichov, Interu Milán a Barcelony skončila poslední bez bodu.

Jednasedmdesátiletému Koubkovi hrozí další pohárový nezdar. Při minulém plzeňském angažmá v roce 2015 Viktoria ve 3. předkole LM na hřišti Maccabi Tel Aviv zvítězila 2:1, ale domácí odvetu nečekaně prohrála 0:2 a vypadla. Zkušený trenér byl krátce nato propuštěn.

Předpokládané sestavy:

Drita: Smakiqi – Besnik Krasniqi, Salihu, Agyare, Thaqi – Broja, Baftiu – Selmani, Jashari, Ovouka – Tahiri.

Plzeň: Staněk – Řezník, Hejda, Hranáč, Jemelka – Bucha, Kalvach – Kopic, Vydra, Sýkora – Chorý.

Bohemians 1905 inkasovali v Bodö dvakrát na přelomu obou poločasů, třetí branku dostali v závěrečném nastavení. "Když to bylo 2:0, bylo to hratelné. Teď už to bude na rovinu složité. Musíme se z tohohle zápasu poučit, předvést lepší výkon a pokusit se alespoň vstřelit branku a udělat body do koeficientu. Vidíme, o čem Evropa je," řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Vršovické mužstvo startuje v pohárové Evropě poprvé od roku 1987 díky nečekanému čtvrtému místu v minulé ligové sezoně, přitom rok předtím zachránilo prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

Bodö hraje v pohárech počtvrté za sebou, v minulých dvou ročnících se navíc probojovalo do skupiny. Nejprve se představilo v Evropské konferenční lize, kde si díky postupu mezi osm nejlepších mužstev připsalo svůj dosud největší pohárový úspěch. Tehdy ve čtvrtfinále podlehlo budoucímu vítězi AS Řím, jehož předtím doma v hlavní fázi rozstřílelo 6:1.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Bodö/Glimt – Bohemians

V uplynulé sezoně týmu z města ležícího za polárním kruhem těsně nevyšel premiérový postup do Ligy mistrů a přes skupinu Evropské ligy se dostal do úvodního vyřazovacího kola EKL, v němž nestačil na Lech Poznaň.

České kluby vyřadily norské soupeře v šesti z osmi dosavadních dvojzápasů evropských pohárů. V minulé sezoně ale Viking Stavanger ve 2. předkole EKL přešel přes pražskou Spartu.

Týmy se na utkání nenaladily ideálně. "Klokani" doma v lize podlehli Teplicím 1:2 a Bodö/Glimt nestačilo na Tromsö 0:2. Vítěz dvojzápasu vyzve ve 3. předkole švédský Kalmar, nebo Pjunik Jerevan. Pro poraženého letošní účinkování v pohárech skončí.

Předpokládané sestavy:

Bohemians 1905: Reichl – Hůlka, Křapka, Hybš – Köstl, Jindřišek, Hrubý, Kovařík – Matoušek – Prekop, Puškáč.

Bodö/Glimt: Haikin – Wembangomo, Moe, Björtuft, Björkan – Fet, Berg, Grönbaek – Sörli, Espejord, Pellegrino.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články