Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Eden bude evropským fotbalovým rájem naposledy, UEFA zvedla nejnižší kapacitu stadionu

Nízký počet fanoušků stadionu Slavie v Edenu, kam UEFA nasměrovala středeční finále Evropské konferenční ligy mezi Fiorentinou a West Hamem, je slabým místem očekávaného zápasu. Na ten se podle BBC.com vydalo jen z Anglie do Česka dvacet tisíc fanoušků Hammers, doufajících v první velkou trofej po třiačtyřiceti letech. Zápas můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus ve středu od 20:30.

Vladimír Coufal
zdroj: Reuters autor: Andrew Couldridge

Rozhodnutí vedení evropského fotbalu nepotěšilo ani internacionála Tomáše Řepku, který oblékal dresy obou finalistů. "Nebyla to dobrá volba," řekl ke stadionu, jehož kapacita je pro důležitý zápas snížena z necelých dvaceti na osmnáct tisíc.

Zdá se, že už i vedení evropského fotbalu si to vzalo k srdci a pro příště posunulo minimální kapacitu stadionu pro finále na třicet tisíc míst.

To je ale asi zatím jedinou vadou na kráse finálového zápasu, pro který oba týmy dostaly k dispozici necelých pět tisíc vstupenek do ochozů stadionu. Přichystány jsou fanzóny na výstavišti v Holešovicích (Fiorentina) a na Letné (West Ham), kde mohou zbývající příznivci obou klubů zápasy sledovat.

Moyes: Můžeme se navždy zapsat do historie klubu

Finále také zůstává pro oba celky jedinou cestou do pohárové Evropy pro nadcházející sezonu, protože ve svých ligách se na postupové příčky nedostaly – West Ham skončil čtrnáctý, Fiorentina osmá. Vítěz si vedle poháru zajistí také místo ve skupině Evropské ligy.

Britský celek naposledy triumfoval v evropské soutěži v roce 1965, kdy ve Wembley porazil Mnichov 1860 ve finále tehdejšího Poháru vítězů pohárů 2:0 a na britské půdě dobyl o patnáct let později FA Cup.

Kouč West Hamu je nadšený už z postupu do finále. "Pro klub je to velký úspěch, teď jde ještě o to vyhrát. Nevím, jestli by nám za to postavili sochu, ale je to pro hráče velká šance, aby se navždy zapsali do historie klubu," řekl David Moyes.

Italiano: Chceme dokončit misi

Fiorentina na evropský úspěch čeká od roku 1961, kdy ve finále vůbec prvního Poháru vítězů pohárů hraném ještě na dva zápasy porazila Glasgow Rangers 2:0 a 2:1.

"Je to moje první sezona v Evropě a to, že jsme se dostali až do finále, je velkým zadostiučiněním, to už nám nikdo nevezme," řekl kouč týmu Vincenzo Italiano a přiznal, že to nečekal. Jenže s jídlem, jak známo, roste chuť, a tak nyní trenér, jenž přišel k týmu před dvěma lety, dodává: "Teď se musíme absolutně soustředit na zápas a dokončit misi. Ať vyhraje nejlepší tým."

Pro Fiorentinu je to druhé pohárové finále v sezoně poté, co v italském poháru podlehla 1:2 Interu Milán.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články