Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Cipro čeká tři postupy, ale dodává: Pozor na rychlý gól, umělku i na rozhodčí

Jde do tuhého - dnes, anebo až případně za rok. Tři české fotbalové týmy jsou jediný zápas od postupu do základních skupin evropských pohárů. Bývalý trenér František Cipro rozebral šance všech tří, z nichž má opticky nejblíž skupině konferenční ligy Jablonec, který doma porazil Žilinu 5:1. Plzeň hraje o stejnou soutěž v Sofii s CSKA, který doma porazila 2:0, a Slavia odjela do Varšavy hrát o Evropskou ligu s výsledkem 2:2 z Edenu. Utkání Žilina - Jablonec i CSKA - Plzeň můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Jablonec: Na umělce je to jako na ledě

Nikdo nemá nic jisté, ani Jablonec, který mladý slovenský celek minulý týden nedaleko od Ještědu vyškolil pěti góly. "Nemyslím si, že odveta je pro Jablonec už jen formalitou. Poháry bývají ošidný. Žilina má mladý, běhavý mančaft a bude hodně záležet na tom, aby Jablonec nedostal v prvních dvaceti minutách gól – nebo třeba dva. To by bylo špatný a začal by blázinec," přemýšlí nahlas muž, jehož hráčská i trenérská kariéra je spjatá hlavně se Slavií.

Ovšem jeden z největších problémů vidí v Žilině v povrchu, na němž je tamní celek zvyklý hrát, zatímco Jablonec na něm jen občas trénuje. "Ta umělá tráva tam prý ještě není dvakrát dobrá, a když se to postříká, což samozřejmě udělají, aby to klouzalo ještě víc, tak to je pak, jako když hrajete na ledě. Ale přes to všechno by Jablonec postoupit měl," říká Cipro přesvědčeně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Jablonec – Žilina

Plzeň: Pozor na rozhodčí a hlavně nezalézt

Ve slušné pozici odletěli do Bulharska také hráči Viktorie Plzeň, kteří s CSKA Sofia celkem bez problémů na svém stadionu vyhráli 2:0. "Já jsem jednou v Sofii z poháru se Slavií vypadl," vzpomíná kouč, jenž vedl týmy i na Kypru a v Rakousku. "Doma jsme vyhráli 1:0, ale tam nám rozhodčí v desáté minutě vyloučil myslím Lubase a odskákali jsme to tuším 0:2. Takže na Sofii nemám zrovna dobré vzpomínky a řečtí rozhodčí byli tehdy úplně hrůzostrašní," vybavuje si nepříjemné zážitky ze své červenobílé minulosti.

Výhra v Plzni je sice příjemná, ale... "2:0 je ošidný výsledek. Hlavně nedostat brzy gól. To se pak může soupeř zbláznit, divácká kulisa, rozhodčí, Sofie - víte, jak to je... Ale věřím, že Plzeň to zvládne. Hrají teď dobře, psychicky jsou nahoře."

A s čím by poslal fotbalisty Viktorie do zápasu on, kdyby byl na místě Michala Bílka? "Samozřejmě se zabezpečenou obranou, ale hrát normálně, rozhodně nezalézt."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Viktoria Plzeň – CSKA Sofia

Slavia: Návrat Kúdely a Bořila pomůže

Cipro sice ocenil, že Slavia v lize o víkendu s přehledem porazila rozjetý Baník a předvedla hru, která se od ní čeká, ale velkou váhu tomu nepřikládá.

"Ligu bych s těmihle zápasy vůbec nesrovnával. Zvlášť když je ve Varšavě čeká hodně bouřlivé prostředí. Ale víc než výhra nad Baníkem zvedne Slavii sebevědomí návrat Kúdely a Bořila. To je největší plus, tím získá větší jistotu i gólman Kolář a celý mančaft," říká jednoznačně.

A hned přidává další klady, který by měly být na straně pražského celku. "Slavia hraje venku dobře, vzpomeňte si třeba na Leicester a další zápasy. Umějí to tam a myslím si, že postoupí. Výsledek z Edenu není nic moc, ale zase je pro Slavii dobré, že už neplatí výhoda gólu vstřeleného venku, kdyby to bylo jako dřív, bylo by to hodně špatné," tvrdí a svému bývalému celku věří. "Myslím, že postoupí, kdybych si měl tipnout, tak 60 procent pro Slavii," ukončil rozhovor s vírou v červenobílou sílu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články