Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Konec vulgaritám. Je přerušení zápasu v Edenu začátek nového trendu?

Praha – Kam přijedou fotbalisté Jablonce, tam se z ochozů zpravidla ozývají pokřiky proti tamnímu šéfovi a předsedovi Fotbalové asociace ČR v jednom Miroslavu Peltovi. V Edenu při dohrávce 23. ligového kola však toto skandování vyvolalo netradičně ostřejší reakci rozhodčího. Miroslav Zelinka na pokyn delegáta na necelé dvě minuty utkání přerušil.

Fanoušci Slavie s provokativním transparentem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Slávističtí fanoušci v kotli od začátku utkání skandovali tradiční pokřik "Pelta ven" a přidával se k nim celý stadion. Asi dvakrát či třikrát se ozvalo "Pelta je č...k". Hlasatel několikrát žádal příznivce, aby se zdrželi vulgárních výrazů, skandování proti Peltovi ale pokračovalo, i když většinou bez nadávek. Ve 33. minutě sešel k hrací ploše delegát a rozhodčí před rohovým kopem Jablonce na chvíli přerušil zápas. Po necelých dvou minutách dal pokyn k pokračování hry.

"Bylo to docela dlouhé, chvíli se tam stálo. Ale když je to pravidlo dané, nedá se s tím nic dělat. Musejí s tím počítat oba týmy. Musí se hrát pak dál," konstatoval slávistický záložník Jaromír Zmrhal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sudí Zelinka přerušil zápas Slavia - Jablonec

"Rozhodčí na to má právo, přímo je to jeho povinnost," řekl někdejší mezinárodní sudí Ivan Grégr deníku Sport. "V pravidlech přímo stojí, že při skandovaných hrubých urážkách má sjednat nápravu," dodal.

Pelta na včerejším semináři apeloval na delegáty, aby v případě vulgarit neváhali utkání přerušit a v krajních případech ho i ukončit. O opatření rozhodl minulý týden výkonný výbor asociace. "Pokud je to nové pravidlo, tak by ho měli uplatňovat, ať se týká kohokoliv. Takhle na to koukám," podotkl jablonecký kouč Roman Skuhravý.

Stop násilí, výhrůžkám a pyrotechnice

Pro vedení FAČR je klíčový nekompromisní postup proti třem typům excesů v hledištích: všeobecnému násilí, výhrůžným či morbidním pokřikům a transparentům a také použití nebezpečné pyrotechniky a dýmovnic. Asociace chce, aby delegáti postupovali podobně jako jejich kolegové z UEFA při pohárových a mezistátních duelech. "Delegáti dostali jasná doporučení, v jakých případech zápasy přerušit a vyčkat na uklidnění situace a kdy už jasně doporučit ukončení utkání," uvedla předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková.

Pelta slíbil delegátům, že budou mít u vedení FAČR podporu, pokud zaujmou při extrémních případech nekompromisní postoj. "S násilnostmi a všemi souvisejícími negativními jevy je třeba začít bojovat, byť to může být zpočátku bolestivé. Ale musíme najít hranici a stanovit mantinely, přes které se už nedá jít," prohlásil na semináři s delegáty.

Jablonečtí jsou na pokřiky zvyklí

Do ohrožení se dostává velký počet utkání. "Tohle při našich zápasech fanoušci soupeře řvou běžně," uvedl pro deník Sport brankář Roman Valeš. "Jsme na to zvyklí," přitakal obránce Vít Beneš.

Nový precedens může velmi závažně ovlivnit závěr Gambrinus ligy. Už v sobotu je na programu obvykle vypjaté derby Sparta – Slavia. A v případě excesů fanoušků nemusí zůstat jen u přerušení duelu. Když si rozhodčí Zelinka k sobě svolal kapitány a hlavního pořadatele, upozornil je, že pokud se to bude opakovat, dojde k ráznému opatření. "Ukončení utkání," sdělil Sportu hlavní pořadatel Miroslav Rýdl.

Zdroj
ČT sport, ČTK, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články