Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Konec světa po italsku – země se těžce vyrovnává s vyřazením fotbalistů z MS

Být koučem fotbalové reprezentace Itálie je prestižní, ale hodně těžká práce. O tom se nyní naplno přesvědčil Gianpiero Ventura. Devětašedesátiletý trenér se totiž zapsal do historie jako ten, kdo nepostoupil se svým týmem na světový šampionát, což se Italům stalo naposledy v roce 1958.

Zklamaní fotbalisté Itálie
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Sportovní italský deník Gazzetta dello Sport píše, že v Itálii je nyní rok nula a že ohromené ticho na San Siru bylo jako náhrobní kámen, na kterém je vyryto, že jde o konec cesty do Ruska. Neúspěch v baráži se Švédy vidí jako jednu z nejčernějších stránek v historii italského sportu a celé Itálie, která pro fotbal žije a dýchá...

Stadion San Siro v Miláně v pondělí večer viděl italský fotbalový konec světa, hlásal jeden z titulků. Devětatřicetiletý veterán Gianluigi Buffon chtěl nejspíš ukončit reprezentační kariéru v italské brance na šampionátu v Rusku, ale švédské hradby byly vyšší, než si kdo z Italů před baráží připouštěl. A i když držení míče v odvetě bylo 75:25 procent ve prospěch italského výběru, snaha smazat ztrátu po porážce 0:1 v úvodním duelu ve Švédsku byla marná.

"Omlouvám se za celý italský fotbal," řekl Gianluigi Buffon. "Je škoda, že můj poslední oficiální zápas znamená, že se nezúčastníme mistrovství světa."

S Buffonem oznámil konec v reprezentaci i spoluhráč z Juventusu Andrea Barzagli a záložník Daniele de Rossi z Říma. Nyní se očekává, že konec ohlásí i obránce Giorgio Chiellini.

Je nám líto, video expirovalo.
Itálie se na šampionát nepodívá, Buffon potvrdil konec v reprezentaci

Šestatřicetiletý Barzagli prohlásil, že nerad opouští tuhle partu a dodal: "Nevím, co nám scházelo. Vím jen, že jsme nepostoupili na šampionát a to je velké zklamání. Končí éra několika veteránů a přicházejí mladí a hladoví hráči a tak to má být."

Buffonův souputník, španělský gólman Iker Casillas, ke konci italského brankáře v reprezentaci vzkázal: "Nerad tě takhle vidím. Jsi legenda. Jsem hrdý, že jsem tě poznal a mnohokrát jsme proti sobě nastoupili."

Na hlavu trenéra, na jehož místo už v různých anketách hledají náhradu italská média, nyní prší kritika. On sám už po prvním zápase se Švédy přiznal, že věděl, co ho u Squadry Azzurri čeká, ale že kritiky a kritiků bude až tolik – to ho přece jen překvapilo. Nyní se nečeká nic jiného, než jeho odchod od týmu.

Ilustrační foto

Ventura však zatím konec neohlásil. "Musím vyhodnotit nekonečné množství otázek, setkám se s vedením naší federace a budeme o všem diskutovat," řekl.

Slavný Andrea Pirlo, bývalá opora italské reprezentace, prohlásil, že tým hlavně ve Švédsku nehrál na sto procent a nechal se zastrašit tvrdostí soupeře.

Gazetta dello Sport kritizuje kouče už za nominaci pro baráž. Tu pak list přirovnal ke kameni hozenému do propasti, aby až poté, co dopadne na dno, všichni pochopili, jak hluboká ta propast je.

Píše se o temném období italského fotbalu, který nevychovává nové hvězdy a dává málo peněz do výchovy mládeže. Teď musí jít do sebe a něco si z toho vzít, podobně jako se před časem s něčím podobným vyrovnali Němci i Angličané. Venturův očekávaný nástupce má rozšířit a omladit výběr – na testování teď bude čas.

Zdroj
Gazetta dello Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články