Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Koller: Čeští hráči se dnes ze zahraničí vracejí skoro nepoužitelní

Je nejlepším střelcem české reprezentace v historii a dlouhá léta hrál za Dortmund a Norimberk. České i německé prostředí tak Jan Koller zná dokonale a podle něj dnes tuzemská reprezentace nemá mnoho způsobů, jak předčít svého soupeře. Zároveň jej mrzí, že se čeští hráči nedokáží prosadit v zahraničí a do domácího prostředí se vracejí psychicky vyčerpaní a téměř nepoužitelní.

Jan Koller (v pozadí Tomáš Rosický)
zdroj: ČTK/AP

Česko má čtyřbodový odstup na Severní Irsko a nemůže si tedy dovolit s Německem doma prohrát. Důvěřujete bývalým spoluhráčům a celé reprezentaci? Věříte, že vyhrají?

(smích) Já bych jim to moc přál, aby vyhráli, ale všichni víme, kde se nyní nachází momentální výkonnost české reprezentace a té německé. Ve výhru Čechů moc nevěřím. Proč bychom měli naplno bodovat, když se nám to nepodařilo v těch předchozích kvalifikačních duelech.

Co vás napadne, když se podíváte na soupisku německé reprezentace před kvalifikačním zápasem v Česku?

Neuvěřitelná kvalita. V kádru jsou jen hráči ze špičkových klubů v Evropě a v německé bundeslize. A jak jsou sehraní. S Němci mají problémy mnohem silnější týmy, než je náš. Jejich síla je v členské základně, vždyť letní Konfederační pohár vyhráli s B-týmem.

Jde z Němců strach? Nebo jak byste to nazval?

Strach a obavy nesmějí Češi mít. Vždyť od nich nikdo nic nečeká. Už jen bod by byl velkým úspěchem. Týmy jako Německo nebudeme pravidelně porážet, ale občas se to může povést. Záleží, jak se to všechno sejde. Češi musejí hrát za hranicí svých možností. Třeba se k tomu přidá štěstí a červená karta pro Německo v první minutě. Pak je třeba hrát s čistou hlavou a odvážně.

Jak mohou Češi vyzrát na Němce? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast

Jak se dají Němci vykolejit? Co by na ně mohlo platit?

Jen enormním nasazením, bojovností a sebeobětováním. Všichni musejí hrát na maximum a společně maximálně kolektivně. Bude to psychicky náročný zápas, také proto, že nečekám, že bychom měli příliš často míč. Tedy se snažit co nejdéle nedostat gól a pak se pokusit o nějaký nečekaný rychlý protiútok. Sám jsem zvědavý, jak se to klukům podaří.

V čem je největší rozdíl mezi oběma týmy?

Právě v té kvalitě hráčů. A také v sebevědomí. K tomu se přidává šíře kádru. Když Němcům vypadne pět nebo šest hráčů, nic se neděje, nahradí je stejně dobrými. To je důsledek velmi kvalitní práce s mládeží. To v česku chybí. V současnosti máme málo hráčů na skutečně mezinárodní úrovni, kteří by měli nadstandardní výkonnost a byli hvězdami. Pokud se někdo z lepších zraní, nemá ho kdo zastoupit.

Znamená to, že se fotbal v Česku nedělá dobře?

Musíme také vidět, že Německo má osmkrát více obyvatel než Česko. A kde je více hráčů, tam je také více talentů a následně kvalitních hráčů. Sice už i v Česku startují projekty fotbalových akademií, ale… V Německu s tím začali před 15 roky a už jim to nese ovoce. Podívejte se, pokud nyní odchází hráči z české ligy na západ, tak se jich prosadí málo. Ostatní se po dvou letech vracejí zpátky, psychicky vyčerpaní a skoro nepoužitelní.

Kdo je podle vás momentálně nejlepší německý fotbalista?

Neumím říct jedno jméno. Oni mají mnoho výborných hráčů. Začíná to od Manuela Neuera, kterého považuji za nejlepšího brankáře světa. Tím, že vlastně taky trochu hraje libera, tvoří hru, zakládá protiútoky, tak je nesmírně důležitý.

On je ten nejdůležitější? Bez něj se tým neobejde?

Asi ano, ale jejich síla je v tom, že nemají jen jednoho hráče. Oni hrají týmově, mají nastavený systém a ten jim dokonale funguje. Navíc není postavený na jediném hráči, bez kterého by to nešlo. Viděli jsme na Poháru federace, že to šlo i bez Neuera, Müllera, Özila či dalších. A v tom je ta jejich síla. Nejsou závislí na jednom hráči.

Najdete někoho z německého týmu, na koho se skutečně rád díváte, jehož hra či pohyb nebo nahrávky vás baví?

Oni vlastně nemají individualitu, která by nad ostatními vyčnívala. Mně se líbí, jak hrají jako tým. Němci nemají hráče, jako jsou Messi nebo Ronaldo, ale o to jsou silnější jako mužstvo.

Vy jste německý fotbal poznal dokonale. Kdo je podle vás vůbec nejlepší německý fotbalista, proti kterému jste kdy hrál?

Michael Ballack. Hrál skvěle nejen v národním týmu, ale také v Bayernu a s ním v Lize mistrů. Také nemohu zapomenout na brankáře Olivera Kahna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články