Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kolář v Barceloně zamkl branku. Slavia si z Camp Nou odváží cenný bod

Nerozhodný výsledek 0:0 zapsali fotbalisté Slavie Praha v Barceloně v utkání 4. kola skupinové fáze Ligy mistrů. Brankář Ondřej Kolář několikrát vynuloval nejen hvězdného Lionela Messiho a výraznou měrou pomohl sešívaným k zisku druhého bodu ve skupině.

Ondřej Kolář ze Slavie chytá míč v utkání Ligy mistrů v Barceloně
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Domácí kapitán Lionel Messi na slavném stadionu Camp Nou v prvním poločase trefil břevno. "Červenobílé", kteří před dvěma týdny doma favorizované Barceloně podlehli 1:2, několika výbornými zákroky podržel brankář Ondřej Kolář. Katalánci doma zaváhali po sérii 16 soutěžních výher.

"I když jsme udělali maximum a hráči se vydali obrovským způsobem fyzicky, psychicky i fotbalově, tak jsme v některých fázích tahali za kratší konec a trochu jsme měli i sportovní štěstí, které nám chybělo v tom prvním utkání s Barcelonou," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Každý fotbalista odmalička sní o tom, že si tu zahraje. Je to splněný sen. Jsme šťastní za ten výsledek, nedostat tady gól. Bylo to o týmové práci," řekl Michal Frydrych.

Barcelona s osmi body vede tabulku, poslední Slavia má stále teoretickou šanci na jarní fázi LM, kam projdou první dva týmy. Pražané v příštím utkání 27. listopadu přivítají na svém stadionu Inter Milán. "Domácí zápas s Interem bude klíč ke všemu, hodně se k němu upínáme," podotkl Trpišovský.

Slávisté nastoupili se dvěma změnami oproti domácímu duelu, který před dvěma týdny prohráli 1:2. Dlouhodobě zraněného Hovorku na postu stopera nahradil Frydrych a místo Zeleného dostal od začátku šanci Traoré. Barceloně očekávaně chyběl zraněný Suárez, jehož v ofenzivní trojici zastoupil Dembélé.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Barcelona - Slavia Praha

Slávisté nepustili soupeře do úvodního tlaku a v šesté minutě měli první šanci. Po Ševčíkově úniku obránce Lenglet tečoval míč a brankář Ter Stegen ho s problémy vyrazil.

O pět minut později se poprvé blýskl i Kolář, který vykopl Semedovu ránu po náběhu za obranu. Hostující gólman pak zneškodnil i Messiho přímý kop z úhlu.

Pražané s domácími favority drželi krok a hrozili hlavně díky průnikům aktivního Olayinky. Po jednom z nich ve 28. minutě nebyl daleko od vedoucí branky Stanciu, jenž v dobré pozici trefil Masopusta.

Barcelona málem otevřela skóre ve 35. minutě, kdy Messi po typickém individuálním průniku napálil břevno.

"Já už se za tím otáčel s tím, že pro to půjdu do brány, protože to mělo gólové parametry. Měl jsem štěstí, že se to ještě od břevna odrazilo ke mně," popsal Ondřej Kolář.

Ten v závěru první půle Slavii podržel, když výtečně zlikvidoval Messiho střelu i Piquého hlavičku z následného rohu.

Těsně před pauzou Ter Stegen reflexivně vyrazil hlavičku Bořila a autor gólu z domácího zápasu s Barcelonou pak dorazil míč do sítě. Branka ale neplatila kvůli ofsajdu.

"V přechodové fázi jsme dokázali být velice nebezpeční, na druhou stranu si potřebujeme přiznat, že někdy nás domácí mačkali jako citrón a přežili jsme to vůlí a nasazením hráčů a že jsme byli ve správný čas na správném místě," podotkl Trpišovský.

Utkání Barcelona - Slavia
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Na začátku druhého poločasu Messi z přímého kopu těsně přestřelil. O chvíli později Dembélé obloučkem poslal do velké šance střídajícího Roberta, který ale zblízka nepropálil výborného Koláře.

V 58. minutě "Barca" po akci Messiho s Vidalem dala gól, který neplatil kvůli milimetrovému ofsajdu. Katalánci měli po změně stran převahu, ale do dalšího nebezpečného zakončení se dostali až v 77. minutě, kdy Messiho zblízka vychytal Kolář.

"Asi můžu říct, že to byl životní zápas, protože s takovým týmem zachytat a udržet tady nulu, to se asi nepoštěstí každému. Jsem rád, že jsem mohl klukům pomoct, ale není to jenom o mně," uvedl Kolář.

Slávisté už Barcelonu nepustili do většího závěrečného tlaku a odvezli si cenný bod. Domácí fanoušci svůj tým vyprovodili mohutným pískotem. Španělští šampioni ve skupině LM doma nedali gól poprvé od 5. prosince 2012, kdy hráli 0:0 s Benficou Lisabon.

FC Barcelona - Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Piqué, Semedo, Busquets - Olayinka, Stanciu, Hušbauer, Kúdela, Kolář. Diváci: 67 023.

Barcelona: Ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba (46. Roberto) - Vidal, Busquets (68. Rakitič), De Jong - Dembélé (65. Fati), Messi, Griezmann. Trenér: Valverde.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Frydrych, Bořil - Souček, Traoré (57. Tecl) - Ševčík, Stanciu (63. Hušbauer), Olayinka - Masopust (82. Provod). Trenér: Trpišovský.

Ernesto Valverde (trenér Barcelony): "Slavia má skvělý tým, a to nejen proto, jak odehrál zápas s námi. Podává výborné výkony. Je dobře, že se dostal do Ligy mistrů. Vnesl do ní svěžest a komplikuje nám život. Sice jsme přišli o body, ale tým s touhle chutí do hry a nasazením musím ocenit."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Před zápasem doma s Barcelonou jsem říkal, že jsme v těch dvou zápasech předtím měli dost velkou smůlu. Doma to pokračovalo, teď jsme si vybrali štěstí ve velkém. Ondra Kolář zachytal senzačně a přežili jsme ještě některé další věci. To je třeba vidět. Výsledek je skvělý, bod z Nou Campu, ale měli jsme obrovské štěstí. Řekl bych, že jsme hráli líp doma, kde jsme prohráli. Teď jsme podali horší výkon a máme bod. Tíha zápasu nás svazovala ve finální fázi. Pro nás je tohle hodně plusový bod a strašně důležitý teď bude zápas doma s Interem."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články