Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Když fotbal přináší naději a svobodu. O víkendu proběhne Memoriál terezínské ligy

Terezín už podruhé hostí mimořádný fotbalový turnaj, který připomene terezínskou fotbalovou ligu z období druhé světové války mezi léty 1942 a 1944. Symbolické zahájení proběhne před drážďanskými kasárnami, kde se hrálo i před více než 70 lety, o víkendu pak budou starší žáci bojovat o pohár a ceny.

Terezínská fotbalová liga
zdroj: ČT

"Fotbal byl nadějí, svobodou," uvedl umělecký ředitel centra genocid Terezín Pavel Chalupa.

"Byla to ohromná manifestace odporu vůči nacistům. Utkání byla velmi navštěvovaná. Byla to velká motivace – pro ty kluky šance, jak se vyžít. Pro dospělejší to hrálo roli podstatně hlubší. Poskytovalo to pocit svobody v šíleném prostoru terezínského ghetta, kde se čekalo jen na smrt," zdůraznil Chalupa.

V Terezíně se snažili lidé provozovat různé kulturní a sportovní aktivity. "Tvořilo se, psaly se divadelní hry, hrála hudba, konaly se literární večery. Terezín žil kulturně a sportovně po celou dobu trvání ghetta. Lidé se snažili vytvořit ostrov normálního života," popsal Chalupa.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal byl nadějí. Jak probíhá 2. ročník Memoriálu terezínské ligy

V Terezíně hrálo několik ligových fotbalistů i reprezentantů. V první lize bojovalo dvanáct týmů, fungovaly i další soutěže, včetně žákovské a dorostenecké divize. Zpravidla se hrálo se šesti hráči v poli, protože k dispozici byly jen malé plácky.

Německá propaganda toho podobně jako v případě dětské opery Brundibár využila. Ve filmu Vůdce daroval Židům město byl právě i fotbal zneužit k propagandistickým cílům. "Nacisté chtěli ukázat, jak mají Židé ve všem volnost," podotkl Chalupa s tím, že do záběrů byli vybíraní spíše mladší a zdraví jedinci.

Dnes je to přesně 75 let od doby, kdy byl vypraven z Terezína do Osvětimi první transport. "To souvisí i s propagandou. Chtěli se zbavit starších občanů terezínského ghetta, těch, kteří nevyhovovali propagandistickým cílům," vysvětlil Chalupa.

Je nám líto, video expirovalo.
Zaplaťpánbůh za fotbal

Symbolické zahájení 2. ročníku memoriálu se uskuteční ve čtvrtek od 15:00. Samotný turnaj starších žáků proběhne na fotbalovém hřišti TJ Sokol Terezín v sobotu a v neděli.

Součástí programu bude i nedělní slavnostní předávání cen. Jedna z nich – pro nejlepšího brankáře – je pojmenována po Arnoštu Lustigovi, který si ligu na postu gólmana zahrál. Letos ji předá jeho sestra Hana Hnátová. Cena pro nejlepšího hráče nese jméno Petra Erbena, který po válce emigroval do Izraele a byl významným komentátorem politického dění v židovském státě i u nás. Ocenění předá jeho žena.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články