Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jordi Cruyff trénuje v Číně a říká: Nesmíte moc mluvit, dám úkol a je to

Je jedním z velkých jmen, která mají pomoci Číně získat respekt fotbalového světa. Jordi Cruyff, syn slavného Johana Cruyffa, už dávno ukončil hráčskou kariéru a nyní trénuje čínský klub Čchung-čching Li-fan. Čínská cesta k velkému fotbalu nebude podle muže, který hrál za Barcelonu i Manchester United, snadná, ale… "Za deset patnáct let by to mělo být vidět," říká.

Jordi Cruyff
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Chtějí tu velká jména, která jim mají získat pozornost světa," vysvětluje pětačtyřicetiletý Cruyff. "Ale i tak to bude dlouhý proces," tvrdí, protože v Číně chybí systém výchovy talentů. "Musí hledat hráče v osmi letech, a ne když jim je patnáct, v tom tady musejí udělat víc," popisuje pro BBC.com, kde mají Číňané nedostatky. Nicméně dodává, že už i k mládeži v Číně angažují zahraniční odborníky.  

"Nemusíte být geniální, abyste pochopili, že pokud budou Číňané investovat do fotbalu v následujících deseti patnácti letech stejné peníze jako nyní, výsledek musí přijít," dodal. 

Fotbal v Číně má pro zahraniční kouče, jichž je v šestnácti týmech Superligy dvanáct, svá specifika. "Nikdo nemluví anglicky, je to těžké," pojmenovává hlavní komplikaci zkušený Nizozemec. "K dispozici mám čtyři překladatele, ale někdy musím použít vizuální pomůcky, aby hráči viděli, co se jim vlastně snažím vysvětlit," popisuje, jak někdy řeší situaci.

"Nesmíte moc mluvit, nepouštět se do žádných komplikovaných výkladů. Nic, nad čím by hráči museli přemýšlet – dám jim úkol a je to," říká trenér, který má v kádru jen čtyři cizince, z nichž mohou do zápasu nastoupit tři.

Nizozemský kouč si musí kromě jiné kultury zvykat i na odlišné jídlo. "Žiju v oblasti, kde se nejvíc koření jídlo - a je to opravdu hodně pikantní. Někdy se bojím jíst," vysvětluje a hned dodává, že člověk má zkusit všechno. "Musíte se přizpůsobit, být otevřený pro nové věci. Když budete celý život jíst jablka, nezjistíte, jak chutnají banány…"

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články