Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Jisté místo v Lize mistrů? Letos ještě zřejmě ne, příští sezonu je šance reálná

Praha - Český mistr má poprvé od roku 2005 reálnou naději, že bude mít jisté místo v základní skupině Ligy mistrů. Sparta sice tuto výsadu v letošní jarní části evropských pohárů pravděpodobně nevybojuje, pokud ale české kluby udrží svou průměrnou výkonnost z posledních let, mají velkou naději, že na jisté místo v Lize mistrů dosáhnou již příští sezonu. V tom případě by český mistr začínal v základní skupině Ligy mistrů v sezoně 2018/2019. Českým klubům ale může pomoci i vítěz Evropské ligy. Přímý přenos losu vyřazovací fáze Evropské ligy sledujte na ČT sport a našem webu v pondělí od 13:00.

Oslavy fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

České kluby si v evropských pohárech mohou zajistit jistotu účasti v základní skupině Ligy mistrů, když v tabulce koeficientu UEFA skončí do dvanáctého místa. Momentálně dvanáctou příčku na příští sezonu okupuje Švýcarsko, na nějž Česká republika ze 13. místa ztrácí 1,650 bodu.

Takový rozdíl bude pro Spartu jako jediného českého účastníka pohárového jara značně nereálné smazat. Letenský celek by musel vyhrát více než čtyři zápasy a ještě doufat, že Sion ani Basilej neuhrají ze zbývajících utkání ani remízu.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi mají v koeficientové bitvě velké naděje

V příští sezoně ale české celky budou mít vynikající výchozí pozici. Už letos se dostaly před silné Řecko a figurují před Rumunskem, Rakouskem či Chorvatskem, a pro nadcházející ročník jim pomůže, že Nizozemsko přijde o silné výsledky ze sezony 2011/12.

V příští sezoně tak Nizozemsko začne s více než čtyřbodovou ztrátou na Česko, které by mělo začínat z klíčové dvanácté pozice. Českým fotbalistům pomůže také to, že jediný silný konkurent pod jejich nynější třináctou pozicí Řecko přijde o téměř dva a půl bodu, který má k dobru na Česko ze sezony 2011/12.

České kluby si ale - byť ne vlastním přičiněním - mohou zajistit jisté místo v základní skupině Ligy mistrů již letos. A to v případě, jestli Evropskou ligu vyhraje klub, který si zajistil postup do hlavní fáze Ligy mistrů již ze své ligové soutěže.

Koeficient UEFA

 

Jak se vypočítává koeficient

Pravidla výpočtu koeficientu jsou vesměs jednoduchá. Tým za každé vítězství v evropských pohárech (poté, co se kvalifikuje do základní skupiny) obdrží dva body, které se následně vydělí počtem účastníků země v evropských pohárech. Výsledek se přičte k celkové bilanci země. Za remízu tým získává jeden bod, v kvalifikaci pohárů jsou bodové zisky poloviční. Za postupy do skupiny Ligy mistrů, osmifinále Ligy mistrů a následných vyřazovacích bojů v obou evropských pohárech kluby získávají další bonusové body.

Konečný výsledek ze sezony se uplatní na přespříští ročník, z letošní sezony tedy na ročník 2017/18. Pro výpočet se uplatňují výsledky z posledních pěti let, s nadcházející sezonou se tak smažou výsledky z ročníku 2011/12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články