Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Jiráček přestoupil do Wolfsburgu

Wolfsburg – Fotbalový reprezentant Petr Jiráček přestoupil z Plzně do německého Wolfsburgu. S dvanáctým týmem bundesligové tabulky dnes podepsal smlouvu na čtyři a půl roku. Západočeský celek o tom informoval v tiskové zprávě. Kluby se dohodly, že přestupovou částku nezveřejní, podle zákulisních informací by Viktoria mohla za pětadvacetiletého záložníka inkasovat přes 120 milionů korun. Podle hráčova agenta Dalibora Laciny se z finančního hlediska jedná o jeden ze tří největších přestupů v historii české ligy.

"Wolfsburg o Petra usiloval velmi dlouho, v posledních měsících jej zástupci klubu velmi pečlivě sledovali. Oba kluby se rozhodly nezveřejňovat konkrétní částku, podmínky jej však řadí mezi ty největší v historii české ligy," uvedl generální manažer Viktorie Adolf Šádek. Jiráček se do nového klubu, kde působí i další Čech Jan Polák, těší. "Jsem velmi rád, že se kluby mezi sebou velmi rychle dohodly, všechny strany udělaly pro úspěch jednání maximum. Já se teď především těším na novou výzvu," řekl.

"Nabídka Wolfsburgu byla výjimečná pro klub i pro mě samotného. Hrát bundesligu pro mě bude velký skok vpřed, ale vždy to byl můj cíl," uvedl Jiráček. Z mistrovské Plzně se mu prý neodchází lehce. "Máme zde vynikající partu, klub i mužstvo zažily v minulých měsících fantastické období. Všem bych chtěl touto cestou poděkovat, do Štruncových sadů se vždy budu rád vracet," prohlásil Jiráček. O jeho přestupu do Wolfsburgu se spekulovalo již delší dobu, neboť o něj velmi stál trenér německého klubu Felix Magath.

O univerzálního středopolaře však neusiloval pouze Wolfsburg. Spekulovalo se o dalších klubech a mezi nimi například i o Juventusu Turín. Jiráček věří, že se rozhodl dobře. "Ta jména jsem samozřejmě registroval, ale od začátku kariéry jsem šel vždy postupnými krůčky, žádné obr skoky. Když to takhle dělám celý život, nevím, proč bych to měl měnit. Zvolili jsme Wolfsburg a nemyslím si, že by to byl menší tým oproti těm jiným jmenovaným. Jsem rád, že o mě takovýhle tým vůbec projevil zájem a vážím si toho," uvedl.

Přestože mu někteří experti na dálku radili, aby ještě v Plzni na jaře i vzhledem k červnovému Euru zůstal, sám cítil, že je správný čas na další posun v kariéře. "Je mi 25 let a tomu jsem taky přikládal velkou váhu. Je to na přestup asi akorát. Byl o nás po vydařeném podzimu zájem, tak proč to nevyužít?" uvažoval Jiráček.

Stěhovat se Jiráček bude už po Vánocích

Zázemí ve Wolfsburgu si už stačil zběžně prohlédnout minulý týden během zdravotní prohlídky. "Mohl jsem si projít stadion, podívat se do tréninkového centra a projít se po městě. Zázemí na mě udělalo obrovský dojem, celkem jsem na to koukal. Jsem z toho nadšený," uvedl Jiráček.

Jiráček se do Německa odstěhuje už po Vánocích, aby se v novém působišti trochu zabydlel. Přípravu zahájí na začátku ledna. "Domluvili jsme se s přítelkyní, že pojedeme po svátcích někdy 27. nebo 28. prosince. V klidu si vybereme bydlení, abychom se rozkoukali a předešli té hektice na začátku," plánoval Jiráček.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiráček přestupuje do Wolfsburgu

V minulém týdnu Jiráček úspěšně prošel fyzickými testy, byť na začátku prosince v posledním podzimním soutěžním utkání v Lize mistrů proti AC Milán utrpěl těžký výron v kotníku a zápas nedohrál. Magath je nadšený, že se Wolfsburgu povedlo Jiráčka získat. "Je to univerzální záložník. Vyniká pracovitostí a běhavostí, což jsou kvality, které budeme v jarní části sezony potřebovat," uvedl zkušený trenér. Jiráček začínal s fotbalem v Sokole Tuchořice, v deseti letech přestoupil do Sokolova. Prošel Karlovými Vary, mládežnickým výběrem Slavie Praha, ale v české lize se dlouho výrazněji neprosazoval. Až v letošním roce nabrala jeho kariéra raketový vzestup. V české lize odehrál za Plzeň celkem 100 zápasů a vstřelil v nich jedenáct branek.

504 - Tomáš Rosický, Sparta Praha - Borussia Dortmund, leden 2001 180 - Milan Baroš, Baník Ostrava - FC Liverpool, srpen 2001150 (cca)- Petr Čech, Sparta Praha - Stade Rennes, červenec 2002149,52 - Tomáš Řepka, Sparta Praha - AC Fiorentina, červenec 1998145 (cca) - Jan Šimůnek, Sparta Praha - Wolfsburg, srpen 2007143,50 - Karel Poborský, Slavia Praha - Manchester United, srpen 1996138,73 - Pavel Nedvěd, Sparta Praha - Lazio Řím, červenec 1996128 - Petr Jiráček, Viktoria Plzeň - VfL Wolfsburg, prosinec 2011120 - Jiří Štajner, Slovan Liberec - Hannover 96, červen 2002120 (cca) - Jiří Jarošík, Sparta Praha - CSKA Moskva, leden 2003, Radoslav Kováč, Sparta Praha - Spartak Moskva, leden 2005118,44 - Vratislav Lokvenc, Sparta Praha - Kaiserslautern, květen 2000112 - Zdeněk Grygera, Sparta Praha - Ajax Amsterdam, červenec 2003 a Edin Džeko, FK Teplice - Vfl Wolfsburg, červenec 2007103,78 - Milan Fukal, Sparta Praha - Hamburger SV, srpen 2000100 (cca) - Tomáš Hübschman, Sparta Praha - Šachtar Doněck, červenec 2004, Tomáš Jun, Sparta Praha - Trabzonspor, červenec 2005 a Roman Hubník, Sigma Olomouc - FK Moskva, duben 2007

Za reprezentaci zatím nastoupil pouze k pěti duelům, na podzim byl ale jedním z hlavních strůjců postupu na evropský šampionát v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině. V odvetném barážovém duelu v Černé Hoře zaznamenal jediný gól zápasu, který stvrdil český postup na mistrovství. Wolfsburg usiluje také o dalšího plzeňského záložníka Václava Pilaře a nedávno potvrdil zájem i o reprezentačního kapitána Tomáše Rosického z Arsenalu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články