Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Je to největší výhra mé kariéry, zářil po triumfu nad Laziem Ščasný

Řím – Třikrát během utkání mohl vyskočit z lavičky a spokojeně zapumpovat pěstmi. Obrovskou radost mohl mít trenér Sparty Zdeněk Ščasný také po závěrečném hvizdu odvety osmifinále Evropské ligy na půdě Lazia, kde jeho svěřenci zvítězili jasně 3:0 a oslavili historický postup. Kouč Pražanů označil triumf za největší úspěch v trenérské kariéře, zároveň však přiznal, že už začíná přemýšlet nad víkendovým derby se Slavií.

Slavící trenér Sparty Zdeněk Ščasný
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Pocity jsou nádherné, víc k tomu asi není co dodat. S přibývajícím časem jsme věřili více a více, hlavně proto, že jsme hráli velmi dobře. Ten konec byl nádherný. V současné chvíli to považuji za největší výhru v mé trenérské kariéře," řekl v Římě Ščasný.

Sparta uhrála před týdnem v úvodním duelu doma remízu 1:1, ale v odvetě skvěle zvládla první půli, v níž dala všechny tři góly. Pomohla jí k tomu i výborně zvolená taktika na tři obránce a dobrá příprava na standardní situace, díky čemuž svého soupeře až na pár výjimek do velkých příležitostí příliš nepouštěla.

"Ani ve snu by mě nenapadlo, že to skončí 3:0. Lazio určitě ten zápas nepodcenilo, udělali pro postup všechno. My jsme přežili první velkou šanci po chybě naší obrany a pak nám vyšla první půle na rozdíl od zápasu s Krasnodarem. Z každého protiútoku jsme skórovali a sedla nám taktika. Kluci to výborně odmakali," pochválil své svěřence Ščasný.

Trojbrankovou kanonádu Pražané zvládli i bez své tradiční útočné opory Davida Lafaty, jehož se rozhodl nechat Ščasný pouze mezi náhradníky. Podle trenéra Sparty však čtyřiatřicetiletý útočník jeho rozhodnutí chápal.

"David je platný doma, když hrajeme do plných. V tomto zápase z hlediska jeho nerozehranosti, ne úplně stoprocentní připravenosti a taktiky, by tam úplně nepasoval. Já mu to vysvětlil a v tomto máme naprosto shodu," prozradil Ščasný.

Sparťané díky výhře vyrovnali své maximum v Evropské lize a jejím předchůdci Poháru UEFA z ročníku 1983/84. Postarali se také o nejlepší výsledek českých klubů v pohárech od roku 2002, kdy Liberec rovněž došel až do čtvrtfinále. Ščasný se velkými oslavami či jmény dalších soupeřů příliš nezabývá, protože už v neděli čeká Spartu derby se Slavií.

"Kluci sami vědí, co mají dělat. Jestli si někdo dá jedno dvě piva, nic se neděje. Mě v tuhle chvíli zajímá spíš nedělní derby, než abych odhadoval, jaké máme šance dál. Z hlediska vývoje v lize je pro nás derby strašně důležité, pořád chceme vyhrát ligu," uznal zkušený kouč.

Klidným sparťanského trenéra nechaly i poznámky italských novinářů, kteří už před zápasem tvrdili, že kdo vyhraje tento dvojduel, bude patřit k největším favoritům na triumf v Evropské lize. "Samozřejmě nevíme, co se může stát, ale nemyslím si, že bychom byli favority," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články