Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Je Neymarův rekordní transfer ve skutečnosti politické PR Kataru?

Brazilský fotbalový génius Neymar míří z Barcelony do PSG za těžko uvěřitelnou částku 222 milionů eur a zatímco fotbaloví fanoušci se těší na jeho ofenzivní řádění v dresu francouzského celku, v akademické sféře se už čile diskutuje, zda celý transfer není především politické PR Kataru, potažmo katarské královské rodiny, která pařížský klub vlastní.

PSG vítá Neymara
zdroj: Twitter \"PSG Officiel\"

"Pro klub nedává přestup žádný smysl," citovala agentura Reuters finančního experta Roba Wilsona z university v Sheffieldu. "Ať se na to podívám z jakéhokoliv úhlu, tak nikde nevidím žádnou možnost, aby klub zvýšil příjmy a pokryl tak alespoň část přestupní částky. Sportovní hledisko je samozřejmě něco jiného, ale z ekonomického pohledu se jim to nemůže vyplatit," dodal.

Katar je nevelká země ležící v Perském zálivu, která ale díky obřím zásobám ropy a zemního plynu patří k nejbohatším státům světa. Katar se dlouhodobě snaží vylepšit svou image před zahraničními spojenci a obchodními partnery prostřednictvím sportu, přičemž vrcholem tohoto snažení je bezesporu pořádání světového šampionátu ve fotbale, jenž je plánován na rok 2022.

V posledních měsících se navíc Katar ocitl v regionální izolaci, když s ním okolní státy v čele se Saúdskou Arábií přerušily diplomatické styky, oficiálně kvůli údajné katarské podpoře mezinárodního terorismu. Neymarův přestup do "katarského" PSG, o kterém brazilský fotbalista navíc jednal přímo v Kataru a nikoliv v Paříži, tak může být jen dalším kolem hry o image pouštní země.

Je nám líto, video expirovalo.
Vlastimil Vlášek komentuje Neymarův přestup do PSG

"Dokazují tak, že mají k dispozici dostatek finančních prostředků a že je stále potřeba brát je vážně," myslí si Christopher Davidson, jenž se věnuje Blízkovýchodní politice na Durham University v severovýchodní Anglii. Jeho myšlenku doplňuje profesor Simon Chadwick z univerzity v Salfordu:

"Přestup, jakkoliv bude prospěšný pro klub, mohl být motivován i snahou o nenásilné politické sdělení. Zatímco Saúdská Arábie chce, aby svět o Kataru mluvil negativně, Dauhá se naopak díky Neymarovi stalo centrem největšího příběhu v nejsledovanějším sportu na světě." 

Zdroj
ČTK, Washinghton Post

Hlavní zprávy

Nejčtenější články