Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Italští fotbalisté přece jen budou stávkovat

Řím - Italští fotbalisté budou 11. a 12. prosince stávkovat. K protestu se rozhodli poté, co opět ztroskotala jednání hráčské unie AIC s vedením Serie A o podmínkách nové kolektivní smlouvy. "Neexistuje jiné řešení, protože se nedokážeme dohodnout," řekl viceprezident hráčské unie Leonardo Grosso. AIC s oznámením stávky nečekala ani do čtvrtečního zasedání Italského olympijského výboru (CONI), který se měl neshodami fotbalistů s vedením soutěže zabývat.

Tahanice kolem nové kolektivní smlouvy trvají v Itálii delší dobu. Fotbalisté chtěli původně stávkovat už koncem září, tehdy však byl protest díky novým jednáním odložen.

AIC se ke stávce rozhodla především kvůli návrhu klubů, který omezuje práva hráčů v posledním roce jejich kontraktu odmítnout přestup. Kluby požadovaly, aby mohly vyplatit ze smlouvy fotbalistu, který nebude souhlasit s odchodem do jiného týmu na srovnatelné úrovni, jenž mu nabídne stejné podmínky.

Argumenty unie, podle kterých jsou hráči v Itálii omezováni, podpořilo v poslední době několik případů. Nejznámějším z nich je snaha Sampdorie ukončit smlouvu s útočníkem Antoniem Cassanem kvůli tomu, že se pohádal s prezidentem klubu. Bývalý hráč Realu Madrid se sice omluvil a chce zůstat, vedení janovského celku si však stojí za svým a jeho žádostí o ukončení kontraktu se bude CONI také ve čtvrtek zabývat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články