Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

IFAB reagovala na šampionát a upravila pravidla. Změn doznají střídání nebo penaltové kopy

Na zasedání Mezinárodní pravidlové komise IFAB v Aberdeenu došlo ke schválení některých změn ve fotbalových pravidlech. Mezi ty nejzásadnější patří nová úprava při střídání, zahrávání přímých a pokutových kopů, hraní útočících hráčů rukou nebo nastřelení rozhodčího. Některé novinky, které vejdou v platnost v příští sezoně, jsou evidentní reakcí na nedávné mistrovství světa.

Sergio Agüero z Manchesteru City je střídán Gabrielem Jesusem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Rui Vieira

Fotbalový šampionát v Rusku se potýkal s různými herními neduhy. Některé změny jsou tak jasnou reakcí například na zdržování, které se stalo velkým tématem mistrovství světa.

Jednou z hlavních novinek schválených IFAB je zákaz pro útočící hráče narušovat při přímých kopech zeď, od které budou muset dodržet minimální vzdálenost jednoho metru. Nově také budou muset střídající hráči opustit trávník u nejbližší postranní čáry a brankářům bude při penaltách stačit mít na čáře jen jednu nohu.

"Hra na čas" v závěrech utkání dominovala na MS ve vyřazovací fázi. Hráči před střídáním takticky zdržovali, jak dokládají i některé konkrétní příklady:

Míč už také při odkopech od branky nebude muset opustit velké vápno, a pokud míč při utkání zasáhne sudího, bude následovat rozehrání za pomoci tzv. míče rozhodčího, kdy sudí upustí míč na zem a poté smějí hráči opět hrát.

Fotbaloví rozhodčí už při gólových situacích nebudou také muset rozlišovat, jestli útočící hráč zahrál rukou úmyslně. Branka dosažená s jakoukoli pomocí ruky nebude podle schválených změn platit.

"Chtěli jsme přesnější a detailní definici hraní rukou," citovala agentura Reuters prohlášení IFAB. "V případech, kdy bude dosaženo branky přímo rukou, byť neúmyslnou, nebo si hráč do šance pomůže rukou, byť neúmyslnou, nebude gól platit," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články