Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hradec chystá stavbu nového stadionu – i s ikonickými "lízátky"

Hradec Králové - Projekt nového Všesportovního stadionu v Hradci Králové významně postoupil. Na konci května by se mělo žádat o územní rozhodnutí, v případě schválení je začátek stavby plánován na druhou polovinu příštího roku. Charakteristické osvětlení, tzv. lízátka, zůstane zachováno. Hradec Králové si dnes připomíná 50 let od otevření stadionu.

Nový fotbalový stadion bude mít kapacitu 10 000 diváků a náklady na výstavbu by neměly překročit 400 milionů korun bez DPH. Stadion by se měl stavět po etapách. "Nejprve bude postavena nová západní tribuna, která se stane hlavní tribunou s veškerým zázemím. Následovat bude výstavba tribun za brankami a nakonec stavba východní tribuny, která je dnes hlavní," řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Stávající osvětlovací stožáry jsou podle něj již v neuspokojivém stavu a pravděpodobně je nahradí čtyři nové obdobného tvaru.

Pravomocné územní rozhodnutí by stadion podle Vedlichova odhadu mohl získat letos na podzim. "Následně bude podána žádost o stavební povolení. Stavební firmu bychom mohli vybírat v první polovině roku 2017, stavět by se mohlo začít ve druhé polovině roku 2017," uvedl Vedlich. Doba výstavby se odhaduje na jeden a půl až dva roky, přičemž soutěžní zápasy se na stadionu budou hrát i po dobu stavby.

Město nyní řeší i variantu úprav stadionu v případě, že nyní druholigový FC Hradec Králové postoupí a v příští sezoně bude hrát v první lize, která má pro stadiony výrazně přísnější kritéria. Pro tento případ má město připravený projekt úpravy východní tribuny tak, aby odpovídala parametrům požadovaným Fotbalovou asociací ČR. Hradec, momentální lídr Fotbalové národní ligy, by po úpravách tribuny za asi 13 milionů korun nemusel žádat pro stadion výjimku.

"Vše by se mělo o prázdninách hraničně stihnout, ale několik úvodních utkání bychom zřejmě museli odehrát na jiném stadionu," uvedl Vedlich. Narychlo udělaná investice do východní tribuny by podle něj po výstavbě celého stadionu vniveč nepřišla, protože tribuna by po postavení nové východní tribuny sloužila jako zázemí pro mládež a přilehlé hřiště s umělým povrchem.

Stadion je dominantou místní části Malšovice, světelné panely se tyčí do výšky 55 metrů a každý váží 45 tun. Stavět se začal v roce 1959 jako multifunkční sportovní areál. Projekt architektů Františka Steinera a Františka Čížka stavebně realizovaly Vodní stavby Praha, Montas Hradec Králové a Eram Hradce Králové – stavělo se v takzvané akci Z, tedy s výpomocí občanů. Stadion byl otevřen u příležitosti dojezdu 3. etapy populárního cyklistického Závodu míru.

Nejvíce diváků se tu shromáždilo 12. srpna 1972, kdy hradecký Spartak ZVU před 32 tisíci diváky (oficiálně se uvádělo 25 690) porazil pražskou Spartu 3:2.

Přestavbu malšovického sportovního stadionu radnice chystá více než deset let. Nejprve chtěla stadion po etapách rekonstruovat. Později zvolila vybudování stadionu ve společném projektu s německou společností ECE, která si vedle stadionu chtěla postavit nákupní centrum. Firma ECE však z projektu odstoupila a město se loni na jaře rozhodlo, že stadion vybuduje samo. Loni v únoru radnice představila studii možné podoby stadionu od Tomáše Vymetálka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články