Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hiddink se vrací na Stamford Bridge, Chelsea povede do konce sezony

Londýn - Novým trenérem fotbalistů Chelsea po odvolaném Josém Mourinhovi byl jmenován Nizozemec Guus Hiddink. S úřadujícím anglickým mistrem, který je po 16 kolech v tabulce až na šestnáctém místě bod od sestupového pásma, podepsal devětašedesátiletý renomovaný kouč smlouvu do konce sezony. Hiddink už v Chelsea dočasně působil v roce 2009, kdy tým vyvedl z krize ke třetímu místu v lize a triumfu v Anglickém poháru.

Guus Hiddink
zdroj: EPA autor: TOLGA BOZOGLU

"Jsem rád, že se vracím na Stamford Bridge. Chelsea je jedním z největších klubů na světě, ale momentálně nesměřuje tam, kam patří. Nicméně jsem si jistý, že tuto sezonu ještě dokážeme zachránit," řekl Hiddink. "Těším se na práci s hráči, lidmi v tomto skvělém klubu i na to, že obnovím skvělý vztah s fanoušky Chelsea," dodal.

Hiddink v minulosti trénoval reprezentace Nizozemska, Koreje, Austrálie, Ruska a Turecka, na klubové úrovni vedl například Real Madrid, Valencii, PSV Eindhoven či Machačkalu. S Nizozemci a Korejci skončil čtvrtý na mistrovství světa, s Ruskem získal bronz na Euru. PSV pomohl k šesti domácím titulům či vítězství v PMEZ, s Realem vyhrál Interkontinentální pohár.

Naposledy po loňském MS v Brazílii převzal nizozemský národní tým, avšak druhé angažmá u "Oranjes" mu nevyšlo a v červnu kvůli sérii špatných výsledků v kvalifikaci ME včetně porážky 1:2 s českým týmem odstoupil.

Sport
zdroj: ČT4

Dvaapadesátiletý Mourinho byl odvolán ve čtvrtek, o tomto kroku se spekulovalo už delší dobu. Majitel "Blues" Roman Abramovič kontroverzního Portugalce několikrát podržel, ale nakonec ho stejně jako v roce 2007 uvolnil z funkce. Vedení Chelsea vedle špatných výsledků označilo za důvod i spory mezi koučem a hráči. Mourinho trénoval londýnský klub při svém druhém angažmá od předloňského června a v létě po zisku titulu podepsal novou smlouvu na čtyři roky. Za její předčasné ukončení údajně dostane 40 milionů liber (asi 1,5 miliardy korun).

Mourinho si dovolenou vzít nepotřebuje

Včetně prvního angažmá na Stamford Bridge v letech 2004 až 2007 dovedl Chelsea celkem k osmi vesměs domácím trofejím. Další tituly včetně prvenství v Lize mistrů získal s FC Porto, Interem Milán či Realem Madrid.

"Nebere si dovolenou, nepotřebuje to, není unavený. Zůstává pozitivně naladěný a už se dívá dopředu," uvedla agentura CAA Sports Management, která Mourinha zastupuje. "Protože José miluje fotbal, bude i nadále chodit na zápasy a fandit svým přátelům. Nebude však navštěvovat ostře sledovaná utkání, aby nezavdal důvod ke spekulacím ohledně své budoucnosti," píše se v prohlášení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články