Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hejdu s Kopicem čeká debut v reprezentaci, vrací se Holek s Necidem

Praha – Pavel Vrba znovu dokázal, že hodlá dávat šanci neozkoušeným tvářím z ligy. Pro přípravný zápas s Rakouskem, který je na programu 3. června, nominoval reprezentační trenér hned tři nováčky - plzeňského Lukáše Hejdu, jabloneckého Jana Kopice a Jiřího Fleišmana z Liberce. Po dlouhé odmlce si reprezentační dres vyzkouší i Mario Holek a Tomáš Necid, který bude s 26 starty nejzkušenějším hráčem Vrbova výběru. 

Jan Kopic
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

V osmnáctičlenné nominaci se objevil jediný legionář Matěj Vydra, ve výběru chybí i kapitán Tomáš Rosický, který kvůli nemoci nenastoupil ani naposledy proti Finsku. "Kromě Vydry jsou v nominaci hráči z ligy. Těch důvodů je víc. Hlavně to, že někteří hráči už mají dovolené, skončili před 14 dny a jsou bez tréninku. My jsme chtěli, aby ti hráči byli v zátěži a měli nějakou praxi," řekl Vrba. Výjimkou je Vydra, který trénuje s Jihlavou a vzhledem k menšímu zatížení v závěru anglické ligy si přál nastoupit ve Finsku i s Rakouskem. 

Debut si proti Rakousku odbyde trojice hráčů - devětadvacetiletý Fleišman, čtyřiadvacetiletý Hejda a o rok mladší Kopic. "Podle mého názoru se v lize prosazují. Nominovali jsme je i na základě toho, kde jsme mužstvo potřebovali doplnit. Po těch dvou zápasech už máme nějakou představu, kde, co a jak by mělo být," řekl Vrba. Nulu v kolonce startů má i brankář Marek Štěch, který už ale byl s mužstvem ve Finsku. 

"Ti tři nováčci dostanou prostor, ale spíš přemýšlím tak, že by zasáhli do průběhu utkání. Nějaká osa se tvoří a i ve Finsku se ukázalo, že hráči z české ligy to zvládli velmi dobře. Není důvod do toho zasahovat. Chci mužstvo stabilizovat, nechci, abychom po třech zápasech vždy hráli v jiném složení," uvedl Vrba. 

Necid s Holkem jsou zpět

Po delší době se do reprezentace vracejí Mario Holek a Tomáš Necid. Útočník Slavie naposledy nastoupil za národní tým předloni, Holek ještě o téměř dva roky dříve. Do útoku Vrba prý zvažoval dvě varianty, nakonec se ale rozhodl pro Necida, přestože jeho Slavii se v tomto ročníku vůbec nedaří.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba nominoval na Rakousko krom Vydry jen hráče z ligy

"Rozhodovali jsme se mezi Tomášem a jedním rychlým útočníkem, jako je Matěj. Nakonec jsem se rozhodl pro Tomáše, protože v zápase kolikrát potřebujete něco změnit, mít klasického hrotového útočníka, který je trošku typologicky jiný a v pokutovém území budí pozornost i svou výškou," uvedl Vrba. Podle něj právě to reprezentaci trochu scházelo ve Finsku. 

Necid se do reprezentačního výběru vrací po více jak roční odmlce, přesto bude paradoxně na reprezentační úrovni nejzkušenějším hráčem kádru. Slávistický útočník má na svém kontě 26 startů v národním celku a v tomto ohledu mu může konkurovat pouze David Limberský, který si za reprezentační výběr zahrál pětadvacetkrát. Krom Limberského s Necidem se přes kótu deseti startů v národním týmu dostali už jen dva další hráči – Plzeňáci Daniel Kolář (18 startů) a Milan Petržela (14). 

Dominují sparťané, Kalas jel na dovolenou

V nominaci jednoznačně dominují hráči z dvou nejlepších ligových celků – Plzně a Sparty, za které nastupuje hned čtrnáct z osmnácti nominovaných fotbalistů. Ve Vrbově výběru pro utkání s Rakouskem se objevilo osm sparťanů a šest Plzeňanů.

V nominaci na Rakousko nakonec chybí stoper Tomáš Kalas z Chelsea. "Nabízeli jsme mu určitou formu, jak by to mohlo vypadat. Ale Tomáš měl naplánovanou dovolenou, moc s tím asi nepočítal. Ale pokud bude potvrzovat formu, kterou měl v závěru jara, a bude hrát pravidelně ve svém klubu, je to další varianta na post stopera," podotkl Vrba. 

Zápas na Hané, který se uskuteční příští úterý, bude třetím Vrbovým vystoupením na reprezentační lavičce. V premiéře pod ním národní tým v březnu remizoval doma s Norskem 2:2, stejný výsledek uhrál minulou středu i ve Finsku. 

Na začátku září ještě čeká reprezentaci v Praze přípravný duel doma se Spojenými státy americkými a poté už vstoupí do kvalifikace mistrovství Evropy. 

Nominace fotbalové reprezentace na přípravný zápas s Rakouskem:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Sparta), Marek Štěch (Sparta)

Obránci: Pavel Kadeřábek (Sparta), Václav Procházka (Plzeň), Lukáš Hejda (Plzeň), Jiří Fleišman (Liberec), David Limberský (Plzeň), Mario Holek (Sparta),

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Lukáš Vácha (Sparta), Milan Petržela (Plzeň), Josef Hušbauer (Sparta), Jan Kopic (Jablonec), Tomáš Hořava (Plzeň), Daniel Kolář (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta)

Útočníci: Tomáš Necid (Slavia), Matěj Vydra (West Bromwich)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články