Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Heidenreich o situaci v Bergamu: Je hrozné číst, že je to nejvíce zasažené město na světě

Ve čtvrtek skončila Davidu Heidenreichovi dvoutýdenní izolace, ve které byl po návratu z italského Bergama. Hráč staršího dorostu Atalanty nyní s velkým zármutkem sleduje, jak v jednom z nejpostiženějších měst přibývá obětí, a finančně přispívá tamější nemocnici.

"Je hrozné číst, že je to nejvíce zasažené město na světě, že je tam nejvíce mrtvých. Je to město, kde žiju. Je to velká tragédie. Prožívám velký smutek, protože to zasáhlo moje město," řekl Heidenreich.

Stodvacetitisícovému městu v Lombardii se snaží alespoň na dálku pomoci. "Už jsme přispěli přímo do tamní nemocnice. Jako tým jsme vybrali asi tisíc eur. Já posílal část z platu, hned jak mi přišel," pokračoval teplický odchovanec.

Je v neustálém kontaktu se spoluhráči. "Říkají, že je to hodně smutné. Každých deset minut slyší sanitky nebo zvony, které odbíjejí pro ty, co umřeli."

Z jeho mužstva se zatím koronavirem nenakazil nikdo, z A-mužstva onemocněl brankář Marco Sportiello. "S ním jsem do kontaktu nepřišel. U nás v devatenáctce jsou všichni v pořádku, každý den si píšeme ve skupině. Nikdo nemá zásadní problémy, že byl měl horečku, potíže s dýchacími cestami. V pořádku je i celý realizační tým," upozornil Heidenreich.

Na San Siru nescházel

Český talent stejně jako ostatní hráči mládežnických výběrů nechyběl 19. února v Miláně na utkání Ligy mistrů Atalanta - Valencia (4:1), který někteří epidemiologové označili za spouštěč rychlého šíření nákazy. Na utkání dorazilo asi 45 tisíc lidí z Bergama.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Atalanta - Valencia

"Říká se hodně věcí. Na zápase jsem byl a panovala úplně neskutečná atmosféra. Obyvatelé Bergama jsou hodně věrní fanoušci, jezdí skoro na všechna střetnutí, co se dá. Když byla možnost skoro zaplnit San Siro, protože pár tribun nemohlo být obsazených, tak samozřejmě přijeli. Byl to krásný zážitek," vzpomínal.

"Když to porovnám s tím, když Atalanta hrála v Miláně proti Interu, což byl můj první zápas na lavičce A-týmu a bylo tam 70 tisíc lidí, tak zdaleka nebyli tolik slyšet jako teď těch 45 tisíc fanoušků z Bergama," dodal.

O koronaviru v Bergamu:

"Dělali si, co chtěli, až do té doby, než to bylo takhle špatné. To vidím jako hlavní problém."

Nový koronavirus je nebezpečný hlavně pro seniory. "Většina lidí v Bergamu bydlí s prarodiči a tak dále. Když dostali nějaká nařízení, tak je nedodržovali. Dělali si, co chtěli, až do té doby, než to bylo takhle špatné. To vidím jako hlavní problém," dodal.

Karanténa v Česku

Ve čtvrtek mu skončila dvoutýdenní izolace, kterou musel podstoupit po návratu do Čech. "Stihli jsme se s přítelkyní vrátit za pět minut dvanáct. Naštěstí nám to klub dovolil. Bylo velkou pomocí, že se mnou byla těch 14 dní. Dělali jsme i věci do školy, protože jsme oba v maturitním ročníku," líčil Heidenreich.

Pobývali na kraji Teplic a hlídali si, aby s nikým nepřišli do kontaktu. "Na to jsme si dávali velký pozor, protože jsme nemohli vědět, jestli v sobě něco nemáme. Naštěstí jsme těch 14 dní zvládli bez příznaků, bez horečky nebo tak. Jídlo nám nechávali za dveřmi nebo nám ho dávali přes balkon, protože jsme měli byt v přízemí."

Nyní si už konečně bude moci zaběhat venku. "Jelikož je v Itálii zákaz vycházení, od klubu nám poslali pouze plán, co dělat doma. Já k tomu mohu přidat ještě běh. Za námi jsou vinice, les, může tam vyběhnout, aniž bych někoho potkal," zakončil.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Sport Invest

Hlavní zprávy

Nejčtenější články