Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Havana byla po 69 letech svědkem přátelského duelu domácích s USA

Havana – V roce 1947 to byl podstatně jiný svět. Právě tehdy došlo na Kubě k poslednímu přátelskému fotbalovému utkání domácích s reprezentací Spojených států. Po bezmála sedmi desítkách let nyní oba výběry sehrály další duel. Lépe vyzněl pro hosty, kteří zvítězili 2:0.

Utkání amerických a kubánských fotbalistů
zdroj: Reuters autor: Enrique de la Osa

Spojené státy hrály na Kubě také v roce 2008, to bylo ale utkání součástí "povinné" kvalifikace o postup na mistrovství světa. Vztahy obou zemí byly na dlouhá desetiletí zmraženy politickou situací a přátelský fotbalový zápas s USA se na karibském ostrově uskutečnil naposledy v roce 1947.

Vzájemný duel byl dalším příkladem oteplování vztahů. Navázal na březnové utkání mezi baseballisty Tampa Bay Rays v Havaně s místním národním týmem, jenž se časově kryl s historickou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy na Kubě. Byla to první oficiální cesta úřadujícího amerického prezidenta na ostrov od roku 1928.

Pro americký výběr bylo utkání součástí přípravy na finálovou část severoamerické kvalifikace o postup na MS 2018. Svěřenci německého kouče Jürgena Klinsmanna se utkají ještě s Novým Zélandem. Do bojů o šampionát v Rusku vstoupí Američané v polovině listopadu v šlágru s Mexikem, šestičlennou skupinu dále tvoří Panama, Honduras, Kostarika a Trinidad a Tobago.

Je nám líto, video expirovalo.
Američané sehráli v Havaně první přátelské utkání po 69 letech
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články