Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Haška čeká obnovená premiéra: Norové jsou favority, ale chceme vyhrát

Začíná éra Ivana Haška. Fotbalová reprezentace sehraje pod novým koučem první zápas – přípravu na letní Euro začne v Oslu proti Norsku. Seveřané, jejichž barvy hájí jedna z největších světových hvězd současnosti Erling Haaland, jsou mírnými favority. Třiadvacetiletý útočník Manchesteru City je na zápas připravený. V úterý pak zakončí české mužstvo březnový program přípravným zápasem v Praze s Arménií. Zápas Norsko – Česko můžete sledovat od 17:40 v přímém přenosu na ČT sport i ČT sport Plus.

Hašek převzal reprezentaci na začátku ledna, kdy nahradil Jaroslava Šilhavého, jenž se v listopadu po skončení kvalifikace navzdory postupu na Euro do Německa rozhodl skončit.

Hašek už vedl reprezentaci jako dočasný trenér v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu. Reprezentace tehdy pod ním uhrála tři vítězství a dvě remízy. Šedesátiletý kouč nyní vyhlíží obnovenou premiéru a věří, že bude úspěšná.

Hašek: Favority jsou Norové

"Jdeme do zápasu s tím, že chceme vyhrát. Víme, koho máme proti sobě. Když se podíváte na soupisku Norska, na jejich základní sestavu, tak 90 procent hráčů je z top pěti lig v Evropě. Navíc v těch klubech nastupují naprosto pravidelně a jsou oporami," řekl Hašek.

"Přiznám se, že takové to chvění před zápasem, to, co člověk vyhledává, tak mám a moc se na zápas těším. Určitě nejsem sám. Všichni v realizačním týmu jsme v takovém tom napětí, které je potřeba, abychom byli ready. Věřím, že i když moc času na tréninky není, tak jsme na zápas připraveni," uvedl Hašek.

"Nemám rád spojení přátelský zápas, protože v každém se hraje o respekt a o to, aby hráči ukázali svou kvalitu. Je to jen na nás, abychom to ukázali. Když vidím, jak hráči ke všemu přistupují, tak věřím, že odehrajeme dobrý zápas," doplnil Hašek.

Věří, že mužstvo zápas zvládne po výsledkové i herní stránce. "Obojí je důležité. Chceme dodržovat určité principy v naší hře, o kterých jsme se s hráči bavili, a chceme si i do budoucna budovat určitý způsob hry. Samozřejmě výsledek je také důležitý v mezistátních utkáních," řekl Hašek.

S kolegy už jsou rozhodnutí, koho postaví. Žádného z hráčů netrápí zdravotní problémy."Máme o sestavě jasno, ale říkat ji předem nebudu, protože nás čeká ještě předzápasový trénink. Jsem ale rád, že do tohoto tréninku nastupují všichni hráči připraveni. Může se cokoliv stát samozřejmě. Co se týče brankářů, máme tři kvalitní gólmany. Byl bych rád, aby dostali příležitost dva z nich v těch nejbližších zápasech," připomněl, že v březnovém programu ještě čeká reprezentaci úterní domácí zápas s Arménií.

Chce, aby se mužstvo pod ním prezentovalo pohlednou hrou. "Samozřejmě, pokud chcete vyhrát, nemůžete jen bránit. Pokud se podíváte na mé působení v klubech, tak jsme nebyli mužstvo, které by dávalo málo branek. Obecně se dá říct, že se budeme snažit být nebezpeční dopředu a zároveň dobře organizovaní v defenzivě," uvedl Hašek.

Hlavní norskou hvězdou je útočník Manchesteru City Erling Haaland, který vede střeleckou tabulku anglické ligy a za reprezentační áčko dal v 29 zápasech 27 branek. "Když se na jejich soupisku podíváte, jsou tam hvězdy z Premier League, ale také ze španělské ligy nebo působí v top klubech třeba ve Francii. Takových hráčů z top soutěží je tam třeba 12 nebo 13. Sílu mají opravdu velkou. Takže favority budou asi Norové. Něco jsme si pouštěli, kluci mají načtené, jak hrají. V tomhle věřím, že budeme připravení," dodal Hašek.

Haaland: Jsem připravený

Haaland vyvrátil informace norských a britských médií, že v úterý nedokončil kvůli zranění trénink. "Nevím, kdo to napsal. Neodešel jsem z tréninku, absolvoval jsem ho celý. Cítím se dobře a jsem připravený nastoupit," uvedl Haaland, který poprvé od předloňského podzimu zavítal na předzápasovou tiskovou konferenci norské reprezentace.

"Vedle Haalanda jsou tam další skvělí hráči. Chcete se měřit s těmi nejlepšími. My chceme uspět s každým a tohle bude skvělý test pro všechny hráče. Jsme zvědaví, jak to kluci zvládnou. Je to pro nás velká výzva a věřím, že v ní uspějeme," konstatoval asistent trenéra Jaroslav Köstl.

Česko od rozdělení federace prohrálo jediný z osmi vzájemných zápasů, v roce 2011 v přípravě v Oslu 0:3, z posledních čtyř duelů s Norskem ale zvítězilo pouze jednou. Týmy se naposledy utkaly v kvalifikaci o mistrovství světa 2018. Češi doma vyhráli 2:1 a venku remizovali 1:1. Norsko vyřadili také na podzim 2005 v play-off o světový šampionát.

Oba soupeři poslední dobou příliš neprohrávají. Norsko utrpělo jedinou porážku z minulých sedmi zápasů, Češi dokonce jedinou z posledních deseti duelů. Venku ale národní tým třikrát po sobě nezvítězil. "Češi se kvalifikovali na Euro, v tom jsou na tom lépe než my. Mají zajímavé hráče. Očekávám hezký a vyrovnaný zápas," uvedl Haaland, jehož tým dal v osmi z posledních devíti duelů první branku.

Pět hráčů čeká na svou premiéru

Hašek omladil mužstvo a do první nominace zařadil pět nováčků. Premiérový start za áčko si může připsat sedm hráčů. Do reprezentace se vrací nejlepší střelec současného výběru útočník Patrik Schick, který naposledy nastoupil za národní celek předloni v září. Naopak v mužstvu scházejí Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta. Trojice byla ještě za minulého trenéra vyřazena z reprezentace kvůli návštěvě diskotéky v Olomouci před listopadovým závěrečným zápasem kvalifikace proti Moldavsku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články