Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hašek oznámil první nominaci. Je v ní Barák i pět nováčků, trojice z Belmonda schází

Nový trenér české reprezentace Ivan Hašek oznámil svou první nominaci ve funkci. Na nejbližší přípravná utkání v Norsku a s Arménií povolal mimo jiné v poslední době opomíjeného Antonína Baráka a pět nováčků v čele s nejlepším střelcem nejvyšší soutěže Pavlem Šulcem. Nedostalo se naopak na Jakuba Brabce, Vladimíra Coufala a Jana Kuchtu, kteří byli v listopadu za předchozího kouče Jaroslava Šilhavého vyřazeni z mužstva kvůli návštěvě olomoucké diskotéky.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentační trenér Hašek povolal pět nováčků, trio "hříšníků" chybí

Hašek "vsadil" kromě Šulce také na brankáře Vítězslav Jaroše a obránce Adama Gabriela, Robina Hranáče a Tomáše Vlčka. Ze stabilních členů výběru Šilhavého nenominoval například ofenzivního univerzála Václava Černého či záložníka Alexe Krále. Návrat naopak čeká uzdraveného nejlepšího střelce týmu Patrika Schicka.

Šedesátiletý stratég převzal reprezentaci na začátku ledna. Vedl ji coby dočasný kouč v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl i svazovým předsedou.

V obnovené premiéře na lavičce se představí 22. června v Oslu proti ofenzivními hvězdami nabitému Norsku, o čtyři dny později pak jeho noví svěřenci přivítají v Praze na Letné Arménii. 

Před letním ME čekají národní mužstvo ještě dvě přípravná střetnutí v červnu – jedno s dosud neoznámeným soupeřem na soustředění v Rakousku a druhé doma se Severní Makedonií.

Vedle zmíněné pětice nováčků dosud nemají start v reprezentačním "áčku" ani křídelník Matěj Jurásek a gólman Matěj Kovář, oba už ale v národním týmu byli. Hned 10 hráčů je narozených v roce 2000 a mladších.

"V nominaci je dost nových hráčů. Je to i s výhledem do budoucna, nejen na nadcházející zápasy. Zohlednil jsem i to, že se bude brzy hrát kvalifikace mistrovství světa a postup je jeden z cílů," prohlásil Hašek.

Coufal, Brabec a Kuchta v listopadu dva dny před závěrečným zápasem kvalifikace ME v Olomouci navštívili noční podnik Belmondo a Šilhavý je vyřadil. Hašek se hodně rozmýšlel, zda "hříšníky" povolat, či ne.

"Šlo pro mě o těžké rozhodnutí. Původně jsem si myslel, že tu budou, ale jak se blížil čas nominace, rozhodnutí jsem změnil. Všem třem jsem až dnes ráno oznámil, že bude pro tým lepší, když v něm teď nebudou," vysvětlil Hašek s tím, že trojice ale nemá dveře do reprezentace zavřené.

Barák je v nominaci poprvé od loňského března

Barák od loňského března nefiguroval ve výběru kvůli tomu, že podle Šilhavého porušil interní pravidla. "Tonda tady chyběl. Je kvalitní na míči, takových hráčů tu moc není. Rozhodoval zápasy, věříme, že má mužstvu co dát," dodal Hašek.

S 18 brankami nejlepší střelec Schick kvůli vleklému zranění nehrál za reprezentaci dokonce od předloňského září. Útočník Leverkusenu se ale vrátil do formy a ve čtvrtek dvěma brankami pomohl svému klubu k postupu v Evropské lize.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Fiorentina – Maccabi Haifa

Zřejmě největším překvapením je v Haškově výběru pravý bek Adam Gabriel z dánského Midtjyllandu, který je jedním z deseti hráčů působících v zahraničí. Třináctka nominovaných nastupuje v české lize – hned osm ve Slavii, dva ve Spartě a tři v Plzni. Z Viktorie jsou i dva z nováčků obránce Hranáč a nejlepší střelec Šulc.

"Pod trenérem Koubkem v Plzni vyrostli. Sledovali jsme je už delší dobu, jejich obrovskou výhodou je, že jsou všichni velmi dobře rychlostně vybaveni. Jsou to hráči budoucnosti. Chceme, aby se zabydleli v národním mužstvu," konstatoval Hašek.

"Nečekal jsem to, ale udělalo mi to obrovskou radost. Je to další meta, které jsem chtěl v kariéře dosáhnout. Reprezentovat svou zemi je vždy něco speciálního, každý mladý kluk o tom sní," řekl webu plzeňského klubu čtyřiadvacetiletý Hranáč.

Vykartovaný Jurásek pomůže "áčku"

Nejmladším členem nominace je dvacetiletý Matěj Jurásek, jenž věkem patří ještě do týmu do 21 let. "Pro nás je to asi nejtalentovanější chlapec v posledním období. Byl by v jednadvacítce, kterou čeká klíčový zápas. Ale jelikož má stopku (za vyloučení, pozn. autora), využijeme ho s námi. Chceme ho vidět na vlastní oči. Má obrovskou perspektivu, je to rozdílový hráč," upozornil Hašek.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Slavia Praha – AC Milán: Jurásek – 1:3 (85. min.)

Reprezentační trenér se rozhodl omladit i brankářskou sestavu, vedle Jindřicha Staňka a Kováře dal šanci dvaadvacetiletému Jarošovi. "Osobně jsme ho viděli asi v sedmi duelech, chytal i v pohárech. Rozhodli jsme se pro tyhle tři i do budoucna. Chybí tam pro mě hrdina posledních dní plzeňský Jedlička, ale i ten byl v užším výběru," přiznal Hašek.

Byť měl hlavní slovo, nominaci vedle svých asistentů konzultoval i se skupinou, kterou tvoří technický ředitel FAČR Erich Brabec, kouč jednadvacítky Jan Suchopárek, šéftrenér reprezentací Miroslav Beránek a předseda FAČR Petr Fousek.

"Vždy je přínosné si vyslechnout i jiný názor. Společně jsme dali dohromady tým, kterému věřím a který má v mých očích velký potenciál. Museli jsme udělat nějaké rozhodnutí, někteří hráči se nedostali, ale nominace na Euro vůbec není uzavřená," dodal Hašek s tím, že chce, aby se všichni hráči z nominace dostali na hřiště.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články