Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hašek: Kdybychom nehráli poháry vůbec, bylo by zle

Praha - Fotbalová Sparta přišla podle svého kouče Martina Haška o letošní ligový titul kvůli tomu, že se v zimě odhodlala k mnoha radikálním změnám ve snaze přebudovat tým i koncepci hry. Hašek chápe momentální frustraci fanoušků letenského týmu, ale doufá i v to, že si Sparta letošní bídné jaro v budoucnu bohatě vynahradí. Zároveň odmítl, že by uvažoval o rezignaci.

"Samozřejmě nebylo v plánu titul obětovat. Dělali jsme všechno, co bylo v našich silách. Ale teď se dá mluvit o tom, že titul padl na oltář změn, které v budoucnu, pevně věříme, přinesou Spartě mnoho pozitivního," řekl Hašek po zápase na hřišti pražské Dukly. Sparta v něm uhrála pouze remízu 1:1 a v posledním kole bude jen z dálky sledovat, jak se o mistrovský primát v přímém souboji utkají Liberec s Plzní.

Letenští smutní, protože prohospodařili šestibodový náskok, který měli v čele ligy před startem jarní části sezony. Sparta podle Haška podstoupila vědomé riziko, když se v zimě rozhodla obměnit realizační tým, v němž generálního sportovního manažera Jozefa Chovance vystřídal Jaroslav Hřebík, a částečně také sestavu.

Martin Hašek: "Zahájili jsme proces, který nějakou dobu trvá, čas prostě neošidíte. Kdyby Sparta nechtěla nic měnit, nemusela v zimě nic dělat. Také ale vím, že tyto řeči teď naše fanoušky nezajímají."

"Hledáme nové složení mužstva, které bude optimální pro způsob naší hry. V zimě jsme udělali změny za nějakým účelem, chtěli jsme začít hrát modernějším způsobem a začít budovat tým, který bude v budoucnu dominovat v české lize a bude konkurenceschopný v Evropě," prohlásil Hašek, zatímco fanoušci Sparty po zápase na Dukle znovu hlasitě žádali Hřebíkův odchod.

Podle Haška proces přestavby mužstva ještě není ukončený. Sparťanský tým i v letní pauze poznamenají další rošády. "Věkové složení kádru není optimální, máme hodně starších hráčů, chybí střední generace, je také prostor přivést talentované mladíky. Naším cílem ale není, aby se tady každý půlrok protočilo několik hráčů. Naopak chceme tým výhledově stabilizovat," konstatoval Hašek.

Netajil ale, jak velké zklamání nyní cítí poté, co Sparta minulý týden prohrála pohárové finále s Olomoucí a nyní ztratila také šanci na titul. Sám však odmítl, že by pomýšlel na rezignaci. "Osobní odpovědnost nesu, toho jsem si vědom. O odstoupení ale neuvažuju. Uvidíme, co bude v příštích dnech, teď je předčasné se na to ptát," uvedl Hašek.

Jako zásadní komplikaci nevidí ani skutečnost, že Sparta znovu přišla o šanci startovat v prestižní a ekonomicky lukrativní Lize mistrů, v níž se objevila naposledy na podzim v roce 2005. "Dramaticky by nás to zasáhnout nemělo, náš rozpočet není přímo závislý na tom, jestli v Lize mistrů budeme nebo ne. Samozřejmě by bylo velkou ekonomickou pomocí, kdybychom se do skupiny dostali, ale je třeba reálně vidět, jestli máme teď tak silné mužstvo, abychom na to vůbec mohli pomýšlet," poznamenal Hašek.

"Největší problém by teď byl, kdybychom poháry v další sezoně nehráli vůbec," řekl Hašek, jehož tým začne buď v druhém předkole Evropské ligy. To záleží na tom, jestli se Sparta v posledním kole dostane před momentálně druhou Plzeň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články