Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

GLOSA: Technologií přibývá, ale fotbal zůstává fotbalem. Aspoň zatím

Fotbal je jednoduchá hra. A i to, že podle slavného anglického fotbalisty Garyho Linekera nakonec vždycky vyhrají Němci, už taky většina populace zná a bere s rezervou. Jeden míč, jeden rozhodčí, v nejlepším případě dvaadvacet hráčů a jde se na to. Co na tom je?

Jenže čas frčí a doba je překotná. Vývoj nečeká, a kdo chvíli stál, už stojí opodál (atd.). Kdo se nenaučil s počítačem, má pecháčka a dneska si už ani pořádně nezatelefonuje... A který trenér ve fotbale nepoužívá video, ten jako by nebyl. A ti nejprogresivnější zatím už trénují i s pomocí dronů a dalších vychytávek.

Přibyly sport-testery, VAR, video a teď bude v Superpoháru i skupinách Ligy mistrů a posléze na mistrovství světa v Kataru fungovat také poloautomatický systém na hlídání ofsajdů.

Tak si říkám, jestli je ta smečka rozhodčích ještě třeba. Jeden hlavní, dva pomezní, další u videa – za chvíli jich bude víc než fotbalistů na hřišti. (To jsem kapku přehnal, ale byla by to prča, ne?)

Pravidla jsou tu proto, aby se dodržovala. Ale když vidím, jak společně s tím rostou náklady a fotbal se pomalu stává dalším IT oborem, říkám si, jestli to není cesta do pekel. Zvlášť když nakonec rozhodne ten jeden hlavní rozhodčí a někdy ještě tak, že zůstává rozum stát i odborníkům.

Zkrátka a dobře – lidský, omylný faktor je dál na konci řetězce jako nejslabší, ale rozhodující prvek.

Jsem pro video, jsem pro pokrok, i když někdy s údivem sleduji, jak rozhodčí pro jistotu a zároveň podle návodu nechá akci dokončit a až poté, po konzultaci s kolegou u videa, rozhodne tak, jak by normálně rozhodl sám. I když na to koukal z metru, ale teď už to má ověřené.

Tak trošku víc alibismus, jenže co se dá dělat? Z 1:0 je to pak někdy rázem 0:1 a podobně. Z fotbalu se stává Laterna Magica (divadlo s mnoha možnostmi vývoje děje)...

A tak se (ne)těším, že až jednou vypadne proud, a ještě bude vidět a píšťalky budou stále fungovat jen na sílu dechu, tak se bude hrát dál, protože fotbal toho nakonec potřebuje daleko míň, než co se na něj za ty roky nabalilo. A ta hra sama ještě pořád zůstala tím hlavním, oč tu běží.

Pevně věřím, že se fotbal v tom všem kolem nakonec neztratí. Už proto, že by to ostatní pak bylo na nic. Tak doufám, že na to nezapomenou technologičtí lídři, kteří se společně s bafuňáři rozhodli fotbal pozvednout, protože e-sport je přece jen jiná kategorie. Aspoň zatím.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články