Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalový básník Panenka slaví výročí. Dal světu slavný dloubák a hodně radosti

Fotbalová legenda s knírkem? Devět z deseti odpovědí bude správná, aspoň v mužské sekci. Antonín Panenka, autor světoznámého vršovického dloubáku, kterým v penaltovém rozstřelu rozhodl finále mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě, v sobotu oslaví pětasedmdesáté narozeniny.

Antonín Panenka
zdroj: ČTK autor: Patrik Uhlíř

Jeho penaltový "majstrštyk" tehdy překvapil nejen německého gólmana Seppa Maiera, ale celý fotbalový svět. Nadějný rozběh, pak už ale jen s citem podkopnutý míč, který se snáší obloučkem do středu branky, zatímco brankář plachtí k tyči...

"Kdybych to tenkrát nedal, tak jsem dneska soustružníkem s třicetiletou praxí," řekl před lety ke své penaltě devětapadesátinásobný československý reprezentant.

Fotbalový král Pelé z Brazílie tehdy prohlásil: "Takhle to mohl kopnout jen blázen nebo fotbalový génius." Za b je správně.

Čestný prezident Bohemians, v jejímž dresu Panenka strávil většinu fotbalové kariéry, a i dnes vynechá na tribuně málokterý zápas, nikdy nepatřil ke sprinterům. Ale on tolik běhat nemusel, o to víc při hře přemýšlel a přihrávky, které vymýšlel a také je díky skvělé kopací technice realizoval, z něho dělaly špílmachra v tom pravém slova smyslu.

On však nebyl jen dirigentem, ale také elitním střelcem. Je členem Klubu ligových kanonýrů pro hráče, kteří nastříleli v libovolných ligových soutěžích přes sto gólů. Jeho dělovky i technické přímé kopy strašily gólmany, protože létaly s razancí i přesností raket země-vzduch (branka).

Velkou kariéru končil populární "Tonda Páňa" ve vídeňském Rapidu. Tam jej podle tehdejších pravidel pustili představitelé socialistického sportu až ve třiatřiceti letech. Během pěti let se stal miláčkem fanoušků i v rakouské metropoli. S Rapidem totiž vyhrál dvakrát rakouskou ligu, v níž nastřílel 63 gólů. V roce 1985 s Rapidem podlehl až ve finále tehdejšího Poháru vítězů pohárů anglickému Evertonu.

Patřil ke gentlemanům fotbalového trávníku a setkání s ním vám stále dodá pozitivní energii. Za svoje vystupování byl také před čtyřmi lety oceněn Českým klubem fair play.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články