Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Fotbalové reprezentace si na příštím Euru rozdělí o 70 milionů eur více než dosud

Účastnické reprezentace si na ME v roce 2020 mezi sebou rozdělí o 70 milionů eur více, než jak tomu bylo na zatím posledním šampionátu. Finanční odměny se vyšplhají na 371 milionů eur. UEFA to uvedla na svém kongresu v Bratislavě.

Aleksander Čeferin
zdroj: ČTK/AP autor: Ronald Zak

Evropský šampionát se navýšení finančních odměn dočkal už poněkolikáté za sebou. Na šampionátu v roce 2008 se rozdělovalo 184 milionů eur, o čtyři roky později 196 a předloni vzhledem k rozšíření počtu účastníků z šestnácti na 24 pak 301.

Postup na mistrovství vynese 9,25 milionu eur a zisk titulu deset milionů. Pokud by tedy šampion za dva roky vyhrál všechny zápasy ve skupině, přišel by si díky celkovým bonusům na 34 milionů. Předloni šlo vydělat maximálně 27 milionů eur.

UEFA také oznámila, že v sezoně 2016/2017 skončila vzhledem ke kolísání měnových kurzů v minusu, a to o téměř sedm (6,7) milionů eur. Unie, jejíž příjem dosáhl 2,38 miliardy eur a v dalším období by měl dosáhnout rekordních čtyř miliard, má však stále v rezervě 626 milionů eur.

V letech 2020 až 2024 bude také UEFA mezi 55 účastnických svazů rozdělovat rekordní částku 775,5 milionu eur v rámci jejího projektu na rozvoj fotbalu. "UEFA není banka, těch je ve Švýcarsku víc než dost. A k čemu by nám byly rekordní příjmy, kdybychom jen hromadili bohatství," prohlásil šéf unie Aleksander Čeferin.

Slovinský funkcionář rovněž slíbil, že bude i nadále ze všech sil bojovat o snížení rozdílů mezi bohatými kluby a zbytkem Evropy. "Musíme se zamyslet nad systémem našich soutěží, především proto, aby byly vyrovnanější," prohlásil. "Nesmíme se bát snít, ale nemůžu vám slíbit zázraky, protože nejsem kouzelník ani politik," dodal.

Čeferin však zdůraznil, že změny nemusí znamenat návrat starých časů, kdy Ligu mistrů vyhrávaly i kluby z východní Evropy. "Za změny, které by přinesly fotbalu větší vyrovnanost, budu bojovat ze všech sil. Ale netroufnu si tvrdit, že díky tomu kluby jako Steaua Bukurešť nebo Crvena zvezda Bělehrad budou mít zase šanci vyhrát Ligu mistrů," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články