Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalové MS zná všechny své účastníky

Praha - Dalšími čtyřmi evropskými účastníky mistrovství světa se stali fotbalisté Řecka, Portugalska, Slovinska a Francie. Tato čtveřice zvládla lépe barážové duely, Řekové dnes ubránili Ukrajinu a vyhráli 1:0, stejně jako Portugalsko nad Bosnou a Hercegovinou a Slovinsko nad Ruskem. Francie zdolala Irsko až gólem v prodloužení, když domácí utkání prohrála 0:1. Posledním postupujícím na mistrovství světa 2010 z afrického kontinentu se stali fotbalisté Alžírska. Svou historicky třetí účast na šampionátu a první po 24 letech si zajistili výhrou 1:0 v dnešním rozhodujícím utkání na neutrální půdě s Egyptem. Nad ránem seznam účastníků fotbalového MS uzavřela Uruguay.

Řekové jakoby se v baráži rozpomněli na výkony z evropského šampionátu 2004, kde se stali pod vedením stávajícího trenéra Otty Rehhagela senzačními mistry Evropy, a důslednou obranou narušovali hru Ukrajinců. Ti se sice v úvodu zápasu dostali do dvou šancí, ale Ševčenko ani Alijev své příležitosti nevyužili. To Řekové udeřili z prvního vážnějšího útoku. Samaras vysunul kolmou přihrávkou za obranu kolegu z útoku Salpingidise, který střelou po zemi rozhodl. Řekové si tak zahrají na mistrovství světa poprvé od roku 1994.

Druhou účast na MS v historii vybojovali i Slovinci, kteří využili branky vstřelené na hřišti soupeře. Po porážce 1:2 v Moskvě totiž v dnešní domácí odvetě vyhráli 1:0 brankou útočníka Zlatka Dediče. Rusko dohrálo bez vyloučených Keržakova a Žirkova.

To Portugalci postoupili na velký turnaj už pošesté za sebou. V baráži si poradili s Bosnou a Hercegovinou, když po domácí výhře 1:0 uhráli stejný výsledek i na soupeřově hřišti. Jediný gól dnešní odvety v Zenici obstaral Raúl Meireles. Portugalsko tak na velké akci chybělo naposledy na MS 1998.

Francie si z Irska přivezla nejtěsnější výhru a protože domácí utkání dopadlo přesně opačně (jediný gól utkání vstřelil v 32. minutě Keane), muselo se prodlužovat. Už v 103. minutě však rozjásal domácí Gallas. Utkání sledovalo skoro 80 tisíc diváků.

Posledním africkým postupujícím je Alžírsko

Zápas v súdánském Umdurmánu byl od začátku hodně nervózní, k čemuž přispěly i útoky egyptských fanoušků na alžírské fotbalisty před sobotním vzájemným zápasem ve skupině, který Egypt nakonec vyhrál 2:0. Rozhodnout tak musel až dodatečný zápas na neutrální půdě.

V něm si úřadující mistr afrického kontinentu Egypt častěji vytvářel šance, ale Alžířany držel náhradní brankář Čaúčí, který jen v první půli předvedl tři velmi dobré zákroky na čáře. Pět minut před poločasem tak udeřili Alžířané, když míč propadl k obránci Ánsaru Jahíovi, který tvrdou ranou o břevno zajistil vedení. V závěru se Egypt ze všech sil snažil o vyrovnání, ale obrana Alžířanů hrála bezchybně a těsnou výhru uhájila.

Jako poslední tým na mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice postoupili fotbalisté Uruguaye. V odvetě americké baráže jim na to stačila domácí remíza s Kostarikou 1:1. První zápas totiž vyhráli na půdě soupeře 1:0. První gól dal v Montevideu v 70. minutě domácí Abreu, o čtyři minuty později vyrovnal Centeno.

Účastníci fotbalového mistrovství světa v roce 2010 v JAR:

Pořadatel: JAR.

Evropa (13): Anglie, Nizozemsko, Španělsko, Německo, Srbsko, Itálie, Dánsko, Švýcarsko, Slovensko, Francie, Portugalsko, Slovinsko, Řecko.

Afrika (5): Alžírsko, Ghana, Kamerun, Nigérie, Pobřeží slonoviny.

Jižní Amerika (5): Brazílie, Paraguay, Chile, Argentina, Uruguay.

Severní a Střední Amerika (3): USA, Mexiko, Honduras.

Asie (4): Austrálie, Japonsko, KLDR, Jižní Korea.

Oceánie (1): Nový Zéland.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články