Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fotbalisté Ústí vybojovali postup, první ligu však jistou nemají

Ústí nad Labem - Fotbalisté Ústí nad Labem si po loňském sestupu vybojovali návrat do první ligy, o postupu rozhodli výhrou 1:0 nad Vlašimí ve 28. kole. Účast severočeského celku v příštím ročníku nejvyšší soutěže je však nejistá, protože nemá vyhovující stadion, který město navzdory slibům stále nezačalo opravovat. Svaz tak klubu pravděpodobně neudělí prvoligovou licenci. Fotbalisté Bohemians Praha remizovali bez branek se Zlínem a čekají už měsíc na vítězství. V utkání nejhorších týmů druhé ligy prohrál Třinec s poslední Spartou B 0:2 a jeho naděje na udržení už je pouze teoretická. Naopak Most zvítězil v hornickém derby na hřišti Sokolova 2:0 a zachránil se.

Radost fotbalistů Ústí nad Labem
zdroj: ČTK autor: Miroslav Rada

Ústí stačil k postupu jediný bod, ale hned v úvodu zápasu ukázali, že se s ním nechtějí spokojit. Gulajev usměrnil po rohu míč přesně k tyči a domácí už ve 4. minutě vedli. Během úvodní čtvrthodiny měli dobré šance ještě Moulis a Holek, jenže oba vychytal brankář Hanuš. I Vlašim měla o co hrát, neboť neměla jistou záchranu. V 37. minutě se zjevil před brankářem Novákem Nečas, míč do sítě ale neprotlačil. Po přestávce se Vlašim tlačila dopředu a Ústí chodilo do rychlých brejků, v závěru Moulis šel sám na Hanuše, ale neprostřelil ho, pak to samé zopakoval i Holek.

"Myslím, že nás ligové shromáždění 'nahoru' nejspíš nepustí. Je to obrovská škoda, kdyby předchozí vedení města dodrželo sliby, mohl být stadion dávno hotový," řekl šéf ústecké ČSSD Arno Fišera. Budoucnost trochu kazí náladu i trenéru Habancovi. "Pořád doufám, že by liga mohla vyjít. Kdyby ne, byla by to obrovská škoda, protože než se stadion postaví, tým zestárne a kdo ví, jestli se podaří postup ještě zopakovat," řekl Habanec. "Ale myslet na to zatím moc nechci. Tenhle tým umí hodně dobře slavit," dodal.

Dlouho trvající nudná podívaná na Střížkově skončila přesně po 60 minutách, kdy si hosté ze Zlína vypracovali v rychlém sledu tři vyložené šance. Nejprve po centru Železníka Poznar trefil tyč, vzápětí Dobeš pálil těsně vedle a po rohu Jugas zblízka hlavou trefil jen Wintera. Domácí odpověděli volejem Očovana, jedinou přímou střelou na branku za celých 90 minut. V 70. minutě se dostal do dvou jasných příležitostí hostující Besta, zcela sám na malém vápně ale netrefil branku a obloučkem rovněž minul. Duel tak skončil bezbrankovou remízou a domácí gólman Winter podvanácté v sezoně uhájil čisté konto.

Sparťanská rezerva potvrdila velké zlepšení z posledních týdnů a díky dvěma gólům Jurdíka se přiblížila Třinci na rozdíl čtyř bodů. V závěrečných dvou kolech se tak může ještě odlepit z posledního místa. Svěřenci Zdeňka Svobody nenašli přemožitele v uplynulých pěti zápasech, z nichž čtyři vyhráli. V Třinci podali hosté přesvědčivý výkon. Skóre otevřel Jurdík v 27. minutě po sérii sparťanských přihrávek a centru Hybše. V závěru zápasu útočník Pražanů přešel přes dva hráče a poslal míč k tyči Lipčákovy branky. Třinec na 205 cm vysokého gólmana Holého nevyzrál a je blízko pádu do MSFL. 

Most šel do vedení ve 22. minutě, kdy Kerbr poslal míč za sokolovskou obranu, do centru se hlavou položil Mlika a překonal bezmocného Bučka. Ve druhém poločase Pilař z přímého kopu místo centru rovnou vystřelil a zaskočil gólmana. Pak se dostali do šancí i hráči Sokolova, ale žádnou neproměnili. Hanzlíkův přímý kop Bertelman vytěsnil nad břevno, Strnad s Dvorníkem nedokázali mosteckého gólmana překonat zblízka. V 79. minutě byl vyloučen Metelka a sokolovské naděje na zvrat zhasly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články