Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fotbal, v němž je zakázáno běhat. Ptákovina? Ne, varianta pro veterány

Běhat se nesmí. Sen téměř každého stárnoucího fotbalisty je tady. Fotbal chodících (walking football) přišel z Anglie, podporuje ho UEFA i FAČR. Pro fotbalisty, kterým už je nad šedesát let. Ale může jim být i méně a nemusejí to být ani fotbalisti. "Možná je to lepší pro ty, kteří fotbal moc nehráli, protože nemají ten reflex naběhnout si," konstatuje Jan Fiala, bývalý fotbalový reprezentant a nyní ambasador tohoto sportu u nás.

Martin Frýdek s Jaroslavem Šilhavým hrají fotbal chodících
zdroj: ČT autor: Jan Dvořák

V rámci Dne pro zdraví se minulý týden v Praze-Ďáblicích sešli i veteráni Sparty a Slavie, aby během turnaje v tomhle neběhavém fotbale v exhibičním utkání předvedli, že se to dá. Utkání skončilo tuším remízou, ale to nebylo podstatné.

Dušan Herda musel opakovat penaltu, protože se při její exekuci rozeběhl – dal ji ale, i když k míči došel. Z klubka bývalých hráčů slavných klubů po utkání zaznělo i - "to je teda blbost" - ale většina fotbalistů to brala s nadhledem.

"Je to sranda," konstatoval Fiala s tím, že se člověk pobaví a přece jen je v pohybu. "Nesedí doma, jdou si zakopat," popsal hlavní smysl sportu, který by měl veterány přivést zpátky na hřiště. "Nemůžete běhat, proto musíte víc zapojit hlavu," dodává bývalý skvělý stoper.

I Jaroslav Šilhavý strávil dlouhou fotbalovou kariéru ve středu obrany, teď už patří mezi respektované trenéry. Loni přivedl Slavii nečekaně k mistrovskému titulu, ale po podzimu byl od týmu odvolán a nyní je bez angažmá. "Po skončení ligy uvidím, jestli přijde nějaká zajímavá nabídka," popsal současnou situaci jeden z největších gentlemanů tuzemského fotbalu, který se exhibičního utkání také společně s Miroslavem Beránkem, Martinem Frýdkem a dalšími zúčastnil.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČT autor: Jan Dvořák

Podporuje to UEFA, teď asi podobných akcí bude víc. "Smysl to má, musíte hrát technicky, přemýšlet, zpracovat míč, naznačit… pro fotbalisty, kteří už za sebou mají spoustu zranění, běhat už nemůžou, je to způsob, kterým se mohou fotbalu pořád věnovat," konstatoval zkušený hráč i kouč. Ovšem, že by mohl nějak využít fotbal v chůzi třeba i v tréninku špičkových hráčů, vyloučil. "To moc nejde, dneska je fotbal hlavně o rychlosti," řekl.

Kromě FAČR vzal fotbal v chůzi za své i spolek Senior fitness, která den v Ládví pořádal. Jeho šéf Zdeněk Srba, který s fotbalem začínal v Dukle a většinu kariéry strávil ve Viktorii Žižkov, je s touhle formou pohybu spokojený. "Už jsme uspořádali několik turnajů po celé republice. Získali jsme podporu i od radnic několika pražských částí," říká bývalý fotbalista, který má za sebou několik operací kolen.

"Snížili jsme věkovou hranici ze šedesáti na padesát let. Chceme hlavně, aby se ty lidi scházeli a zahráli si. Není to velká zátěž, dá to skoro každý a pozná se, kdo umí přihrávku zpracovat, aby mu míč neodskočil, protože k němu nemůže pak doběhnout," vysvětloval s tím, že ani nedbají na to, aby se dodržoval přesně počet hráčů 5+1 i velikost – čtvrtina fotbalového hřiště.

Snaha vyhrát nechyběla, občas padla i peprnější slova. Zkrátka fotbal to je. Jen si musíte uvědomit, že když vám někdo řekne "pojď mi", tak to myslí vážně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články