Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbal je bezpečné prostředí, diváci by na zápasy mohli chodit i nadále, zní od zástupců LFA

Ligová fotbalová asociace je přesvědčená, že i po případném zpřísnění vládních opatření proti šíření koronaviru by i nadále mohli na ligové zápasy chodit diváci. Upravené kapacity stadionů, pravidelné kontroly hráčů a další vlastní zavedená opatření totiž podle ní dělají z fotbalu jedno z nejbezpečnějších prostředí v České republice.

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda (vlevo) a výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Vláda a hygienici začali o omezení hromadných akcí a účasti diváků na sportovních zápasech uvažovat poté, co v zemi opět začal narůstat počet lidí nakažených koronavirem.

LFA však nesouhlasí a zdůraznila, že po zavedení protokolu opatření pro kluby a další účastníky zápasů je výskyt nákazy v první a druhé lize minimální. "V této souvislosti bychom rádi zmínili, že pravidelné testování všech hráčů a dalších účastníků fotbalových utkání v kombinaci s přísným dodržováním opatření vedlo k tomu, že podíl pozitivně testovaných osob na celkovém počtu testovaných je pod hranicí dvou procent, což činí z prostředí profesionálního fotbalu jedno z nejbezpečnější a nejvíce chráněných komunitních prostředí v celé ČR," uvedla LFA.

Předseda LFA Dušan Svoboda si nemyslí, že účast na fotbalových stadionech by byla stejně riziková jako účast na vnitřních kulturních akcích. "Pokud někdo považuje účast fanoušků na venkovním stadionu, při omezené kapacitě na padesát procent a při rozdělení stadionu do několika sektorů s odděleným vstupem, z hlediska možnosti šíření viru jako rizikovější například ve srovnání s konáním koncertu vážné hudby ve vnitřním prostoru, s nemožností větrání a se zastaralou vzduchotechnikou, tak to je pro mě obtížně pochopitelné," uvedl.

Účast fanoušků na stadionech je pro LFA klíčová

Dodržování hygienických opatření však považuje za podstatné. "Osobně tvrdím, že pokud nechceme občanům zcela zakázat jakékoliv volnočasové aktivity a nechceme je izolovat v domácím prostředí, tak návštěva fotbalového utkání, samozřejmě za dodržování přísných hygienických a dalších organizačních opatření, je naopak jedna z nejbezpečnějších aktivit," doplnil.

"A pokud je to jinak, tak bych rád viděl nějaké argumenty podložené čísly," dodal Svoboda s tím, že fotbalové zápasy považuje za řádově bezpečnější než třeba nákupní centra, prostředky hromadné dopravy nebo koncerty v uzavřených prostorách.

Svoboda také potvrdil, že fanoušci jsou pro udržení kvality zápasů důležití. "Účast fanoušků, byť v omezeném množství, je pro nás naprosto klíčová. Primárně ne kvůli finančním ztrátám, které realizujeme již od března, ale kvůli celkové udržitelnosti fotbalu na určité kvalitativní úrovni a udržení naší mezinárodní konkurenceschopnosti," přidal Svoboda.

LFA v prohlášení současně zdůraznila, že závažnost situace nijak nezlehčuje a je připravena s orgány jednat o dalších úpravách a zpřísnění opatření. "Považujeme však za neadekvátní a nepřiměřené divákům vstup na fotbalová utkání zcela odepřít," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články