Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

FIFA stojí před zásadním dnem. Její budoucnost určí nový prezident i reformy

Curych - Světový fotbal po páteční volbě prezidenta FIFA pozná nástupce Seppa Blattera. Švýcarského funkcionáře s největší pravděpodobností nahradí bahrajnský šejk Salmán, či dosavadní generální tajemník UEFA Gianni Infantino. Světovou fotbalovou federaci ale čeká i schvalování rozsáhlých reforem, které mohou změnit podobu jejího fungování a mohou být neméně důležité. Pokud FIFA změny nepřijme, může to vést k jejímu rozkladu.

Ilustrační foto

Páteční mimořádný kongres FIFA není mimořádný jen kvůli tomu, že dochází k předčasným volbám prezidenta FIFA, ale také kvůli své důležitosti. Hlavní zpráva pro širokou veřejnost je jasná. Světová fotbalová organizace bude mít po osmnácti letech Seppa Blattera ve funkci nového prezidenta. Kromě toho bude FIFA také schvalovat návrh reforem, které by mohly do velké míry změnit její fungování.

Reformy obsahují řadu kroků, které z FIFA mohou udělat transparentnější, otevřenější a kontrolovatelnější organizaci. Funkční období prezidenta i dalších výkonných postů by bylo omezeno na tři čtyřleté mandáty. FIFA by také podpořila větší účast žen na vysokých postech v organizaci, přijala nezávislé členy komise a utvořila by zcela nezávislou kontrolní a stížnostní komisi. Zavedly by se i kontroly integrity, zveřejnily by se platy nejvyšších představitelů a snížil by se počet členů výkonného výboru.

Kromě toho by ale reformy měly zásadní dopad i na národní fotbalové asociace. Každý svaz na světě by nově musel provádět nezávislý audit svých financí. Národní fotbalové asociace jsou přitom v dnešní podobě často hermeticky uzavřené organizace, které se nezodpovídají prakticky nikomu - jak FIFA, tak domácím veřejnostem. Státy mohou vyžadovat kontrolu jen svých dotací, jinak se podle pravidel FIFA nesmějí vměšovat do fungování organizace kvůli politickému vlivu.

Národní fotbalové organizace tak mají prakticky nulovou motivaci vytvářet si samy kontrolní mechanismy a dopad je jednoznačný. Podle zprávy Transparency International pouze 16 z 209 národních asociací splňuje čtyři kritéria "dobrého vládnutí" - vydávání finančních a výročních zpráv, organizační řád a etický kód. Fotbalová asociace České republiky splňuje tři ze čtyř kritérií (nemá etický kód), i tak ale má na svém kontě více bodů než třeba Francie, Německo nebo USA.

Největší korupční bod se ale doposud nacházel mezi národními federacemi a FIFA, tedy na úrovni kontinentálních fotbalových konfederací. Ostatně i FIFA se ve svých obhajobách odvolávala na to, že vyšetřované případy jsou záležitostí jednotlivých konfederací a ne jí samotné. Pokud ale nekontrolovala přerozdělené prostředky, pak je poměrně zřejmé, že korupční prostředí spoluutvářela. A přestože jsou reformy poměrně obsáhlé, jejich klíčový bod, tedy audit prostředků poskytnutých konfederacím zde není.

Přesto jsou reformy jedním z klíčových bodů mimořádného kongresu a podle některých tím hlavním. "Reformy jsou důležitější, než to, kdo je prezident," tvrdí šéf anglické fotbalové federace Greg Dyke. "Reformy jsou o vedení celé FIFA a myslím, že existuje drtivá většina lidí, která je chce podpořit," doplňuje.

Očekává se sice, že by reformy měly být schváleny, to ale zdaleka není jisté, k přijetí je zapotřebí 75 % hlasů všech členských národů. Rozjitřené fotbalové prostředí je do reforem tlačeno sponzory, širokou veřejností i institucemi, které nadále pokračují ve vyšetřování korupčních skandálů. Nepřijetí reforem by přitom mohlo odstartovat faktický rozklad FIFA, na který by měli vliv právě tito externí aktéři.

Už dnes přitom existuje velký rozdíl v zájmech mezi dvěma hlavními skupinami. Jednou z nich je Evropa, Jižní Amerika a západní svět, které mají alespoň verbální zájem na reformách. Jejich vláda by ale s velkou pravděpodobností znamenala posílení už tak fotbalově i ekonomicky velmi vyspělých prostředí. Na druhé straně pak stojí rozvojové národy, pro které znamenal přísun prostředků za Blatterovy éry velký posun, byť je diskutabilní, nakolik mnohé z prostředků byly využity na původní záměry.

Tato dvojkolejnost se projevuje i na podpoře kandidátů. Hlavním favoritem prezidentských voleb je šejk Salmán, který má podporu asijské i africké fotbalové konfederace. To dohromady činí potenciálních 98 hlasů z 209 proti Giannimu Infantinovi, jemuž podporu vyhlásily UEFA, jihoamerický CONMEBOL a část států severo- a středoamerického CONCACAF.

Samotné volby jsou ale tajné a záleží na podpoře jednotlivých národů, které se často rozhodují nezávisle na svých konfederacích. Nedisciplinovaná bývá Evropa (tak jako v loňských volbách), nejasno je také ohledně hlasů Afriky, z níž pochází zde populární kandidát Tokyo Sexwale, řada tamějších fotbalových asociací má také blízko k Jeromu Champagnovi či princi Alímu.

"Zásadní podle mě bude, jak se rozhodne Afrika," myslí si i předseda FAČR Miroslav Pelta. Česká fotbalová asociace přitom podpoří Infantina. "Evropa je ve volbách jednotná. Jako člen UEFA proto jdeme do volby s evropským kandidátem," říká Pelta, podle něhož ale pozice Infantina bude velmi těžká. "Jeho slabina je, že je to generální sekretář. Kdyby tam byl Platini jako předseda UEFA, nebylo by co řešit. Ale z generálního sekretáře UEFA se stát prezidentem FIFA by byl husarský kousek," soudí šéf českého fotbalu.

Kandidáti na post prezidenta FIFA

Alí bin Husajnprinc Alí bin Husajn

národnost: Jordánsko
věk: 40

Bývalý viceprezident FIFA za Asii. Protikandidát Seppa Blattera v loňských volbách. Jordánský princ zde disponoval podporu Evropy a Jižní Ameriky, obdržel 73 hlasů a dostal se do druhého kola, nakonec ale kandidaturu vzdal. Nyní mu podporu nevyjádřila žádná kontinentální konfederace, spekuluje se však, že by mohl přebrat některé hlasy Giannimu Infantinovi.

Šance na zvolení: 5 %

Jerome ChampagneJérome Champagne

národnost: Francie
věk: 57

Nejhlasitější kritik FIFA ze všech kandidátů. Bývalý francouzský diplomat, ale i dlouholetý spolupracovník Seppa Blattera navrhuje radikální reformy světové fotbalové federace. Požaduje větší účast zástupců hráčů i klubů na řízení FIFA, do svého programu zahrnul i návrhy hráčské asociace FIFPro, která bojuje za lepší podmínky řadových hráčských profesionálů. Podílel se na urovnání konfliktu mezi izraelskou a palestinskou fotbalovou federací, bojoval za přijetí Kosova do FIFA. Má dobré vztahy s řadou afrických asociací, neočekává se ale, že by dostal jejich hlas.

Šance na zvolení: 1 %

Gianni InfantinoGianni Infantino

národnost: Švýcarsko, Itálie
věk: 45

Nejbližší spolupracovník Michela Platiniho, bývalého šéfa UEFA, jenž byl spolu se Seppem Blatterem odsouzen k šestiletému zákazu činnosti ve fotbale. Infantina žádné skandály neprovázejí, navíc stál za ekonomickým boomem evropské fotbalové federace. Očekává se, že za Infantinovy vlády by ještě větší sílu ve světovém fotbale koncentrovaly Evropa a Jižní Amerika, které jeho kandidaturu podporují. Proto se nedá příliš čekat, že výrazně zaboduje i jinde než u národů z těchto kontinentů.

Šance na zvolení: 40 %

Bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífašejk Salmán bin Ibrahim al-Chalífa

národnost: Bahrajn
věk: 50

Hlavní favorit voleb. Bývalý šéf asijského i bahrajnského fotbalu čelí nařčením, že při nenásilných prodemokratických demonstracích ve své domovské zemi pomáhal identifikovat fotbalisty, kteří se podíleli na protestech a byli poté vězněni a v některých případech i mučeni. Byl také obviněn, že zastavil audit v rámci Asijské fotbalové konfederace, který vyšetřoval organizaci kvůli praní špinavých peněz. Šejk Salmán vinu v obou případech popírá, před pátečními volbami podepsal memorandum o dodržování lidských práv. Obdržel klíčovou podporu Afriky i Asie, tedy potenciálních 98 hlasů z 209. Lze očekávat, že obdrží i podporu četných států CONCACAF či Oceánie.

Šance na zvolení: 70 %

Tokyo SexwaleTokyo Sexwale

národnost: JAR
věk: 62

Bývalý bojovník proti apartheidu. Podnikatel a fotbalový funkcionář, dlouholetý spolupracovník Seppa Blattera. Stál v čele organizace mistrovství světa v Jihoafrické republice v roce 2010, které provázela četná obvinění z korupce. Sexwale má šanci přebrat některé hlasy v Africe a v rozvojových zemích po celém světě, jeho program ale není dostatečně propracovaný a hlavní podporu zemí, o něž usiluje, má šejk Salmán.

Šance na zvolení: 10 %


Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC, espnfc.com, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články