Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Starou dámu čeká Lyon, do Porta zavítá Sevilla

Praha - Fotbalový gigant Juventus je zvyklý, stejně jako jeho dnešní soupeř Lyon, spíše na čtvrtfinále prestižní Ligy mistrů. Čeká ho ovšem "jen" stejná fáze Evropské ligy. V něm se naopak nepředstaví jediný zbývající český zástupce v soutěži, reprezentační obránce Marek Suchý z Basileje. Ten bude chybět svému týmu v domácím utkání proti Valencii. Utkání Olympique Lyon - Juventus Turín sledujte na ČT sport a webu od 20:35. Zápas FC Porto - FC Sevilla nabídne náš web v textové on-line reportáži od 21:05.

Tahouni Juventus: Zleva Paul Pogba, Carlos Tévez a Andrea Pirlo
zdroj: AP autor: Massimo Pinca

Lyon, osmifinálový přemožitel Plzně, přivítá Juventus Turín, jenž hostí finále letošního ročníku. "Juventus je jeden z nejlepších týmů Evropy s bohatou historií. My jsme outsideři a nemáme co ztratit. Nikdy jsme se s nimi neutkali, takže i proto to bude zajímavé," řekl kouč Olympique Rémi Garde, slavící v den zápasu 47. narozeniny.

Turínský celek v neděli podlehl Neapoli 0:2 a prohrál poprvé po 14 soutěžních zápasech. I tak ale "Bianconeri" vedou italskou ligu o jedenáct bodů před AS Řím a mají nakročeno k třetímu mistrovskému titulu za sebou. Juventus v Evropské lize momentálně drží sérii 14 utkání bez porážky.

Delegátem utkání bude generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. "Zajímavé je, že v listopadu 2013 jsem delegoval utkání Ligy mistrů mezi Marseille a Neapolí, takže mě zase čeká francouzsko-italský duel," podotkl pro web fotbalové asociace z Lyonu Řepka, který má v plánu také setkání s členem vedení Juventusu Pavlem Nedvědem, nejlepším fotbalistou Evropy roku 2003.

Absence Suchého bude pro kouče Murata Yakina komplikací, protože šestadvacetiletého stopera po zimním příchodu ze Spartaku Moskva pravidelně staví do základní sestavy. Yakin vedl Basilej jako kapitán v obou dosavadních utkáních s Valencií před dvanácti lety. Úřadující švýcarský mistr tehdy ve skupině Ligy mistrů doma remizoval 2:2 a ve Španělsku utrpěl debakl 2:6.

Neporažený Alkmaar proti loňskému finalistovi

"Pamatuju si, že tehdy jsme s Valencií prohráli v silném dešti. V Basileji až moc dobře víme, jakým jsou atraktivním protivníkem a týmem se skvělou historií. Bude to dobrý souboj," uvedl Yakin. Jeho svěřenci musejí hrát s Valencií za zavřenými dveřmi, protože Basilej dostala od UEFA trest za výtržnosti svých fanoušků v Salcburku.

Porto by proti FC Sevilla chtělo navázat na povedenou sezonu 2010/11, kdy španělské mužstvo vyřadilo v druhém kole díky venkovním gólům a poté celou soutěž vyhrálo. Loňský finalista Benfica se představí na hřišti Alkmaaru. Nizozemský tým, jenž vyřadil v úvodním jarním kole Liberec, nenašel přemožitele ani v jednom z deseti zápasů hlavní fáze EL v této sezoně.

Program úvodních čtvrtfinálových zápasů Evropské ligy (začátky v 21:05):

AZ Alkmaar - Benfica Lisabon, Olympique Lyon - Juventus Turín, Basilej - Valencie (domácí Suchý - trest za ČK), Porto - FC Sevilla.

Zdroj
ČTK, fotbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články