Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta, Liberec a Slavia jdou do finiše. Sešívaní chtějí zaskočit Anderlecht

Praha – Tři české kluby načínají boje v závěrečném předkole Evropské ligy. Slavia už dokázala vyřadit Levadii Tallinn i Rio Ave, ale pokud se chce probojovat do skupiny, musí ještě zdolat zatím nejtěžšího soupeře Anderlecht Brusel. Slovan Liberec potřebuje zvládnout dvojzápas proti kyperské Larnace. Sparta si bude chtít po nepovedeném boji o místo v Lize mistrů spravit chuť alespoň v EL. Jejím soupeřem bude dánský pohárový nováček Sönderjyske. Přímý přenos duelu Slavie s Anderlechtem vysílá ČT2 od 18:55.

Druhý tým uplynulého ročníku belgické ligy Anderlecht je v dvojutkání se Slavií favoritem, červenobílí ale cítí, že rozhodně nejsou bez šancí. "Můžeme ztratit to, že nepostoupíme, to by nás mrzelo. Víme, že Anderlecht je kvalitní soupeř, favoritem jsou oni, ale my uděláme vše pro to, abychom jim to co nejvíc zkomplikovali a abychom se tam dostali místo nich," řekl útočník Milan Škoda.

Slávisté mají Anderlechtu co vracet, historicky nejúspěšnější belgický klub s 33 ligovými tituly je totiž vyřadil v roce 2005 v kvalifikaci Ligy mistrů. V poslední době ale zažívá někdejší vítěz Poháru UEFA i Poháru vítězů pohárů ústup ze slávy a v minulých dvou sezonách nedokázal vyhrát domácí soutěž. "Vidím to padesát na padesát. Slavia s nimi v minulosti vypadla a my se budeme snažit, aby se to teď nestalo," řekl trenér Slavie Dušan Uhrin mladší.

Anderlecht se do Evropské ligy přesunul po vypadnutí ve 3. předkole Ligy mistrů. S Rostovem venku remizoval 2:2 a doma prohrál 0:2. Slavia, která v generálce remizovala v Jihlavě 1:1 a stále čeká na první ligovou výhru v sezoně, se bude muset obejít bez záložníka Josefa Hušbauera. Bývalý sparťanský středopolař si odpyká trest za tři žluté karty v soutěži. "Pevně věřím, že ho dokážeme nahradit," uvedl Uhrin.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Pavlenka - Bořil, Bílek, Deli (Frydrych), Švento - Souček, Ngadeu - Van Kessel, Kenija, Zmrhal - Škoda.

Anderlecht: Roef - Appiah, Heylen, Nuytinck, Acheampong - Tielemans, Dendoncker - Chipciu, Praet, Hanni - Sylla.

Zajímavosti:

- Slavia s Anderlechtem vypadla v kvalifikaci LM v roce 2005 a oba zápasy zažil nynější vedoucí mužstva Stanislav Vlček

- Anderlecht porazil v sezoně 1993/94 i Spartu po výsledcích 1:0 venku a 4:2 doma

- Slavia vyhrála v pohárech jen 2 z posledních 29 zápasů

- Slavia v posledních 4 soutěžních zápasech remizovala

- Slavia doma neprohrála 12 soutěžních zápasů za sebou

- Anderlecht z 5 soutěžních zápasů sezony prohrál jediný s Rostovem

- Anderlecht v minulosti vyhrál Pohár UEFA a 2x Pohár vítězů pohárů, v poslední době ale zažívá ústup ze slávy

Liberec chce v Larnace hrát aktivně

Liberečtí nechtějí ponechat nic náhodě a už v prvním zápase na hřišti soupeře jít naplno do ofenzivy. "Samozřejmě se těšíme, protože je to takový vrchol našeho ročního snažení. Rok jsme o poháry hráli v lize, jedno předkolo jsme zvládli a teď jsme dva zápasy od skupiny," řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Vloni Liberec ve 4. předkole postoupil přes Hajduk Split po výsledcích 1:0 doma i venku. "Rozdílem bylo, že jsme s Hajdukem začínali doma. Tentokrát míříme na první zápas ven a zápas venku je vždy takový klíč pro ten výsledek. I když tam uhrajete třeba remízu 0:0, je to potom doma strašně zrádné. To nás v prvním duelu nutí hrát ofenzivně a snažit se dát co nejvíc gólů," podotkl Trpišovský.

Larnaka je podle něj kvalitnější, než byl Hajduk. "I když jsou si hodně podobní, hrají jižanský fotbal, tak Hajduk byl hodně mladé mužstvo jako my, zatímco Larnaka má dost hráčů přes 30 let. Prošli španělskou ligou, Larena má skoro 100 startů za Atlético Madrid," uvedl Trpišovský.

Klíčem k úspěchu podle něj bude, aby si Liberec nenechal vnutit soupeřovu hru. "Musíme hodně běhat a aktivně napadat. Český fotbal je jiný než zahraniční, když je dokážeme napadat, máme velkou šanci, ale pokud bychom je pustili na balon, bylo by to hodně těžké. Sázíme na týmovost, určité taktické vychytávky a na aktivní způsob hry," řekl trenér. V Larnace bude chybět pouze zraněný Petr Ševčík, naopak s týmem odletěla nová posila, stoper Martin Latka.

Předpokládané sestavy:

Larnaka: Miňo - Ortiz, Mojsov, Murillo, Catala - Joan Tomás, Larena, Boljevič, Tete - Tričkovski - Alves.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Breite, Folprecht - Bartl, Navrátil, Vůch - Baroš.

Zajímavosti:

- Larnaka v roce 2011 přešla přes M. Boleslav po výsledcích 3:0 a 2:2

- Larnaka už přešla přes 3 soupeře, v 1. předkole vyřadila Folgore (3:0 doma a 3:1 venku), v 2. předkole Cliftonville (3:2 venku a 2:0 doma) a v 3. předkole Spartak Moskva (1:1 doma a 1:0 venku)

- Liberec zatím absolvoval jen 3. předkolo a přes Admiru Mödling postoupil po výsledcích 2:1 venku a 2:0 doma

- Larnaka z 13 domácích zápasů v pohárech prohrála jen 2x

- Liberec prohrál v pohárech jen 2 z posledních 14 venkovních utkání a v 5 z posledních 6 zvítězil

Sparta chce napravit selhání v LM

Sparta se role favorita nezříká. "V Dánsku nás nečeká nic lehkého, ale přijímáme roli favorita," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný po sobotní ligové výhře 2:0 nad Bohemians 1905. "Soupeře jsme viděli a je to nesmírně pracovité a agresivní mužstvo, které se spoléhá na standardní situace. Musíme podat kvalitní výkon. Po vyřazení z předkola Ligy mistrů se musíme dostat do Evropské ligy," dodal.

Zatímco Spartě generálka s Bohemians 1905 vyšla, Sönderjyske v pěti kolech získalo jen dva body a naposledy navíc utrpělo debakl 0:4 s Bröndby Kodaň. "Víme, že výsledky nemají, ale pokud se připravíme a budeme se soustředit na to, co máme, tak bychom měli postoupit. Chceme hrát poháry a uděláme pro to maximum," prohlásil záložník Lukáš Vácha.

V cestě bude Spartě stát nenápadný tým, který se snaží od první minuty kouskovat hru a na malém hřišti se spoléhá na standardní situace včetně dlouhých autů. "Všechno dělají zdlouhavě a všechno jim trvá. Například levý stoper jde házet aut doprava a trvá to tři minuty," uvedl Vácha.

Letenský celek se bude muset obejít bez záložníka Tiémoka Konatého, který byl vyřazen z týmu, protože si chce vytrucovat přestup. "V kabině jsme si to řekli, ale nijak zvlášť to neřešíme. Je to záležitost vedení a trenéra," uvedl Vácha.

Předpokládané sestavy:

Sönderjyske: Skender - Pedersen, Kanstrup, Maak, Dal Hende - Drachmann - Kroon, Guira, Romer, Klove – Bechmann

Sparta: Koubek - Mazuch, Kadlec, Costa - Zahustel, Dočkal, Vácha, Mareček, Holzer - Šural, Juliš

Zajímavosti:

- Sönderjyske startuje v pohárech poprvé

- Sönderjyske v dosavadních 4 zápasech v EL neprohrálo (2 výhry, 2 remízy)

- naopak v domácí lize Sönderjyske v 5 dosavadních zápasech ještě nevyhrálo (2 remízy, 3 prohry)

- Sparta v ligové generálce porazila Bohemians 1905 2:0, Sönderjyske prohrálo 0:4 s Bröndby Kodaň

- obě výhry si Sparta připsala na soupeřově hřišti

- Sparta už ve 4 zápasech za sebou nedokázala vstřelit dánskému soupeři gól, v roce 2007 hrála dvakrát 0:0 s Odense a postoupila na penalty, v roce 2009 hrála 0:1 a 0:3 s Kodaní

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články