Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slavia přehrála Maccabi 1:0, tři body zařídil Necid

Fotbalisté Slavie se po osmi letech vrátili do hlavní fáze některého z pohárů vítězstvím 1:0 nad Maccabi Tel Aviv. Výhru na úvod bojů v základní skupině Evropské ligy zařídil už ve 12. minutě přesnou hlavičkou Tomáš Necid. Web ctsport.cz sledoval zápas v podrobné textové on-line reportáži.

Slávista Tomáš Necid se raduje ze vstřelené branky
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Jsme rádi, že se nám podařil takový vstup do skupiny. Přáli jsme si vítězství, to se nám podařilo," prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý.

Rozhodl dobrý vstup Pražanů. Běžela 12. minuta, když výborně hrající Sobiol našel ve vápně Necida. Navrátilec do Slavie prokázal čich na góly, položil se a hlavou usměrnil balon za bezmocného gólmana Rajkoviče. Útočník se radoval z trefy v červenobílém dresu po třech letech.

"Trefit to bylo těžké. Nejprve jsem nevěděl, jestli do toho jít nohou nebo hlavou, ale dost to skočilo, tak jsme do toho šel hlavou. A povedlo se to zahrát tak, jak jsem chtěl," popsal střelec. 

Trenér Šilhavý udělal několik změn a některé stabilní členy zahajovací jedenáctky nechal vzhledem k nadcházejícímu derby v úvodu na lavičce. Naopak do sestavy se po zranění vrátil stoper Deli, poprvé v sezoně si zachytal brankář Kovář, který v letech 2014 až 2016 působil v jiném izraelském klubu Hapoel Haifa, a pohárovou premiéru za Pražany si odbyli Ukrajinec Sobol se Slovákem Hromadou.

Slávisté zvládli první poločas výtečně, Maccabi nepustili ke střele a sami mohli skóre zvýšit. Jenže to by musel Souček zacílit k tyči místo do středu branky a Necid lépe zkoordinovat své dlouhé nohy po další Sobolově nabídce.

"Vstoupili jsme do utkání velice dobře, hned jsme bránili soupeřovu rozehrávku a dělalo jim to starosti. Dali jsme gól a mohli jsme přidat ještě další. Měli jsme několik brejkových situací, které jsme zbytečně vyhodili," zhodnotil Šilhavý.

V druhém poločase Maccabi přitlačilo

Ve druhém poločasu už Izraelci přece jen lépe kombinovali a byli silnější na míči, ale v klíčových okamžicích byli domácí na správných místech. Obzvláště Deli se po návratu do sestavy potkal s formou a odvrátil dvě velké šance hostů. Obávaný forvard Kjartansson se dostal k jediné vážnější příležitosti.

Izraelský vicemistr sice i v druhé půli více kontroloval balon, ale k dalším šancím to nevedlo a Pražané tak už tři body udrželi i po Davidzadově ráně z dálky vedle. Maccabi prohrálo v pohárech po devíti zápasech.

Motivace před derby

"První půle patřila Slavii, druhá nám," shrnul lakonicky trenér Maccabi Jordi Cruyff. "Slavii v první půli hodně pomohl gól, hrála fyzicky náročný fotbal, posílala před bránu hodně centrů. Ale když to vezmu celkově, tak jsme kontrolovali balon. Jenže jsme si nedokázali vytvářet šance, do kterých se normálně dostáváme. Ve druhém poločase jsme přidali, bušili jsme do domácích, ale chybělo nám i trošku štěstí, abychom tady uhráli lepší výsledek," dodal.

"Ve druhé půli soupeř přidal, tlačil se dopředu a měli jsme s tím určité problémy. Nepodrželi jsme balon. Bylo to nervózní až do konce, nicméně jsme to v obraně zvládli v čele s Přemou Kovářem. Věřím, že to vítězství i s nulou bude do dalších zápasů zvýšená motivace," uvedl Šilhavý, který vyhlíží víkendové derby se Spartou. 

Slavia si připsala teprve čtvrtou výhru v pohárech za posledních 36 utkání a vítězně se naladila na nedělní ligové derby se Spartou. V dalším duelu skupiny se Pražané 28. září představí na půdě kazašské Astany, která prohrála 1:3 ve Villarrealu. Do vyřazovací fáze postoupí první dva týmy. 

Slavia Praha - Maccabi Tel Aviv 1:0 (1:0)

Branka: 12. Necid. Rozhodčí: Schörgenhofer - Gutschi, Riedel (všichni Rak.). ŽK: Stoch - Babin, Yeini. Diváci: 13 035.

Slavie: Kovář - Frydrych, Jugas, Deli, Sobol - Souček, Hromada (80. Ngadeu) - Sýkora (63. Hušbauer), Stoch, Zmrhal (69. Van Buren) - Necid. Trenér: Šilhavý.

Maccabi: Rajkovič - Babin (73. Rikan), Ben Haim, Filipenko (67. Blackman) - Yeini, Sušič, Battocchio, Davidzada - Micha (80. Atzily), Kjartansson, Atar. Trenér: Cruyff.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články