Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Slavia je krok od vyrovnání pohárového maxima. Projde přes Arsenal do semifinále EL?

Ve hře toho bude v Edenu opravdu hodně. Postup do semifinále Evropské ligy, vyrovnání pohárového maxima Slavie i český koeficient. Sešívaní před týdnem v úvodním čtvrtfinále remizovali na hřišti Arsenalu 1:1 a k účasti mezi nejlepším kvartetem jim v odvetě vedle jakéhokoli vítězství stačí i bezbrankový výsledek. Přímý přenos utkání sledujte od 20:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Slávisté hrají v pohárech čtvrtfinále popáté v klubové historii a podruhé za poslední tři sezony. Postoupit dokázali jen v roce 1996, kdy si semifinálovou účastí v Poháru UEFA vytvořili stávající maximum na evropské scéně. Předloni vypadli ve čtvrtfinále s jiným anglickým týmem Chelsea.

Minulý týden v Londýně prohrávali od 86. minuty po gólu střídajícího Nicolase Pépého, ale ve třetí minutě nastavení vyrovnal Tomáš Holeš. "Máme obrovskou šanci to dotáhnout. Ohledně koeficientu by to bylo pro český fotbal skvělé," řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Zatímco v předchozích dvou kolech vyřazovací fáze Evropské ligy přešli jeho svěřenci přes jiné ostrovní týmy Leicester a Rangers díky výhrám 2:0 ve venkovních odvetách, tentokrát je druhý zápas čeká doma. Slávisté v Edenu od předloňského listopadu už 31 soutěžních utkání po sobě neprohráli a nenašli tam přemožitele ani v šesti zápasech v této pohárové sezoně.

"Bude to velká změna oproti předchozích kolům, bude to v domácím prostředí. Arsenal ví, že bude muset dát gól. Je otázka, jak se vyrovná s hřištěm u nás. Na české poměry je skvělé, ale to, co je v Londýně, to je fantazie," pokračoval Trpišovský.

"Oproti prvnímu duelu se musíme zlepšit, byly tam rezervy. Musíme se zlepšit v některých činnostech, přidat v některých individuálních výkonech. Musíme být pevnější v defenzivě. Arsenal doma nějaké šance neproměnil, což se těžko bude opakovat," upozornil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Arsenal - Slavia Praha

Slavia postoupila v šesti z osmi pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod uhrála remízu. Arsenal ale v devíti duelech s českými soupeři ještě neprohrál a ve čtyřech utkáních na půdě tuzemských celků neinkasoval. "Slavia je doma velice silná, ale my jsme zase silní venku. Jedeme do Prahy s tím, že tam dáme gól, protože pokud chceme postoupit, musíme skórovat. Naprosto věřím tomu, že můžeme vyhrát," řekl trenér Arsenalu Mikel Arteta.

Na odvetu se sešívaní naladili nedělní domácí výhrou 2:0 nad Spartou, po které prodloužili sérii neporazitelnosti na 23 zápasů a mají na dosah třetí český titul po sobě. Arsenal zvítězil 3:0 na půdě Sheffieldu United, ale v Premier League mu patří až deváté místo mimo pohárové pozice.

"Gunners" tak potřebují uspět v Evropské lize, kde si mohou vybojovat účast v pohárech. "Zápas je pro nás velmi důležitý. Na to, že bychom příští sezonu nehráli v pohárech, nemyslíme," uvedl španělský trenér Arsenalu.

Bude fit Sima a Olayinka?

Obě mužstva trápí zdravotní problémy některých hráčů. Slavii před týdnem scházeli hned tři stopeři a nejistý je start křídelníků Abdallaha Simy a Petera Olayinky, kteří nehráli derby se Spartou. "Prognóza je u obou zranění složitá. Jak znám Petera, ten do toho půjde i přes bolest. U Simy je to tak záhadné, že vůbec nevím," přiznal Trpišovský.

Chybět mu bude obránce Ondřej Kúdela, který dostal desetizápasový trest za rasistickou urážku protihráče v odvetě osmifinále s Rangers FC.

Arsenalu, finalistovi Ligy mistrů z ročníku 2005/06, schází beci David Luiz a Kieran Tierney, nejistý je start Martina Ödegaarda či kanonýra Pierreho-Emericka Aubameyanga. Naopak uzdravit se už stihli Bukayo Saka a Emile Smith Rowe.

Předpokládané sestavy:

Slavia Praha: Kolář - Bah, Holeš, Zima, Bořil - Ševčík, Provod - Sima (Masopust), Stanciu, Olayinka - Kuchta.

Arsenal: Leno - Chambers, Holding, Gabriel, Bellerín - Partey, Xhaka - Pépé, Smith Rowe (Ceballos), Saka (Willian) - Lacazette.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články