Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

UEFA rozdala tresty: Kúdela má za rasismus tvrdou stopku na 10 zápasů, zvažuje odvolání

Disciplinární komise UEFA rozdávala tresty za vyhrocenou odvetu utkání osmifinále Evropské ligy Rangers - Slavia a při zemi se rozhodně nedržela. Stoper sešívaných Ondřej Kúdela dostal stopku na deset zápasů za rasistickou úrážku na adresu Glena Kamary. Trest pro Kúdelu od UEFA zároveň znamená, že reprezentační obránce nebude hrát na Euru, ten zavžuje odvolání.

Glen Kamara z Rangers (vlevo) a Ondřej Kúdela ze Slavie při výměně názorů
zdroj: REUTERS autor: Andrew Milligan

Kamara vyfasoval třízápasový trest za inzultaci Kúdely v útrobách Ibrox Stadium. Kemar Roofe obdržel za likvidační faul na brankáře Ondřeje Koláře trest na čtyři zápasy v klubových soutěžích UEFA. Skotský klub navíc musí zaplatit pokutu devět tisíc eur (234 tisíc korun) za nevhodné chování. 

Podle oficiálního prohlášení UEFA Kúdelovi rasismus prokázala, byť Slavia v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz nenašel.

Incident se odehrál před čtyřmi týdny v závěru odvety poté, co Kúdela po jednom z řady nesportovních zákroků domácích přiběhl ke Kamarovi a něco mu pošeptal. Finský záložník tmavé pleti následně českého reprezentanta obvinil z toho, že ho nazval opicí.

Je nám líto, video expirovalo.
Kúdela dostal trest na 10 zápasů, Slavia se zatím chystá na Arsenal

Ondřej Kúdela:

"Jsem zaskočen, že disciplinární komise UEFA dospěla k jinému závěru než předtím její inspektor. Podle něj neexistovaly přesvědčivé důkazy pro mé obvinění z rasismu, které nadále odmítám. Zpětně si uvědomuji, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto."

Kúdela přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale nařčení z rasismu důrazně popřel stejně jako pražský klub. Po zápase uvedl, že Kamarovi řekl: "Jsi z...aný chlápek".

Desetizápasový trest ho nyní zaskočil, obvinění z rasismu Kúdela podle vyjádření advokátní kanceláře Urban & Hejduk, jež ho zastupuje, nadále odmítá. Spolu s advokátem zvažují odvolání.

Slavia ústy svého šéfa Jaroslava Tvrdíka uvedla, že trest pro Kúdelu respektuje. Zároveň chce navázat spolupráci s některou z významných protirasistických organizací.

"Ondřej Kúdela v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám pozitivní kroky, abych zabránil tomu, aby se taková situace v našem klubu již nikdy neopakovala," prohlásil předseda představenstva klubu.

Podle něj se Slavia odvolávat proti trestu nemůže. "Není již účastníkem řízení ani není předmětem trestu ze strany UEFA," doplnil Tvrdík. Naopak Rangers se podle svého vyjádření odvolat chtějí, tresty pro Kamaru a Roofa jsou podle nich přísné, naopak "suspendaci Kúdelky vítáme", napsali.

Více o odvetě Slavia - Arsenal v novém Fotbal fokus podcastu, který je k poslechu i na Spotify:

Výběr disciplinárních trestů, které ovlivnily účast českých fotbalistů na ME

1996 - Obránce Tomáš Řepka vyfasoval za vyloučení ve čtvrtfinále ME do 21 let proti Itálii trest na dva zápasy a trenér Dušan Uhrin jej kvůli tomu nevzal na Euro v Anglii, kde nakonec český tým získal po finálové prohře v prodloužení s Německem nečekané stříbro.

2000 - Záložník Patrik Berger dostal za vyloučení v posledním utkání kvalifikace s Faerskými ostrovy dvouzápasový trest, přesto jej trenér Jozef Chovanec zařadil do nominace na závěrečný turnaj v Belgii a Nizozemsku. Tam mohl Berger nastoupit až ve třetím duelu s Dánskem, v němž už Češi po dvou předchozích porážkách neměli šanci na postup ze skupiny.

2016 - Obránce Marek Suchý dostal za vyloučení v závěrečném kvalifikačním duelu v Nizozemsku trest na jeden zápas. V nominaci na Euro nechyběl, ale ve Francii jej trenér Pavel Vrba na trávník neposlal.

Zhruba hodinu po utkání Kamara slávistického stopera fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, které se zúčastnili i oba trenéři - domácí Steven Gerrard a hostující Jindřich Trpišovský.

Kúdela dostal exemplární trest a přijde tím i o případný start na letním Euru. Čtyřiatřicetiletý stoper patřil v poslední době do základní sestavy národního týmu.

Jedno utkání si už Kúdela odpykal před týdnem v úvodu čtvrtfinále na hřišti Arsenalu poté, co mu disciplinární komise preventivně zastavila činnost na jeden zápas. Český obránce ale stejně nemohl nastoupit kvůli zdravotním problémům. A teď je jisté, že v odvětě proti londýnskému celku bude chybět tak jako tak.

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář se v otevřeném dopisu proti rozhodnutí disciplinární komise UEFA o zákazu startu v 10 utkáních pro Kúdelu ohradil. Podle kancléře je se situací podrobně seznámen i prezident Miloš Zeman, který ji považuje za významnou nejen z hlediska sportu.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment v utkání Rangers - Slavia Praha: Zranění Koláře a červená pro Roofa (62. min.)

Roofe dostal za brutální faul na brankáře Koláře o zápas vyšší trest než Kamara za napadení Kúdely. Domácí útočník po hodině hry coby střídající hráč zasáhl slávistického gólmana kopačkou do hlavy a způsobil mu zlomeninu v obličeji. Český brankář se vrátil mezi tyče minulý týden v úvodním čtvrtfinále proti Arsenalu. Po zranění chytá v ochranné helmě a masce.

Disciplinární komise UEFA zároveň skotskému klubu udělila pokutu devět tisíc eur (234 000 korun) za nevhodné chování týmu, především za hrubé a nesportovní zákroky během utkání.

Skotští šampioni viditelně neunesli vývoj duelu, který prohráli 0:2 a po remíze 1:1 z úvodního souboje v Edenu se z postupu radoval vršovický soupeř. Skotská policie nadále vyšetřuje incidenty údajného rasismu i nahlášeného napadení Kúdely.

Ve čtvrtek čeká slávisty domácí odveta čtvrtfinále s Arsenalem. Přímý přenos vysílá od 20:30 ČT sport a web ctsport.cz.

Výběr nejvyšších trestů za rasismus ve fotbale

Říjen 2002 - Nizozemský fotbalový klub PSV Eindhoven dostal za rasistické chování svých fanoušků při utkání Ligy mistrů proti Arsenalu pokutu 50 000 švýcarských franků (přes milion korun).

Říjen 2006 - Fotbalista Wisly Krakov Nikola Mijailovič dostal pětizápasový trest za to, že během utkání Poháru UEFA proti Blackburnu urážel jihoafrického útočníka tmavé pleti Benniho McCarthyho.

Červen 2009 - Ve Francii byl poprvé odsouzen fotbalista za rasistické chování na hřišti. Amatérský hráč Maxence Cavalcante dostal čtyřměsíční podmíněný trest, sto hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 1700 eur (45 610 korun) za to, že při utkání označil soupeře tmavé pleti za "špinavou opici".

Prosinec 2011 - Uruguayský kanonýr Luis Suárez dostal od vedení anglické ligy zákaz startu v osmi zápasech a pokutu 40 tisíc liber (asi 1,2 milionu korun) za urážku obránce Manchesteru United Patrice Evry při vzájemném utkání.

Červenec 2012 - Švýcarský fotbalista Michel Morganella byl vyloučen z olympijských her kvůli rasistickým poznámkám na twitterovém účtu. Obránce Palerma po prohře 1:2 s Koreou označil soupeře za "partu mentálně handicapovaných retardů".

Srpen 2012 - Obránce Rio Ferdinand z Manchesteru dostal za rasistický komentář na adresu bývalého spoluhráče z reprezentace Ashleyho Cola pokutu 45 tisíc liber (1,4 milionu korun).

Září 2012 - Kapitán Chelsea John Terry byl potrestán zákazem startu na čtyři zápasy a pokutou 220 000 liber (sedm milionů korun) za urážky Antona Ferdinanda v duelu s Queens Park Rangers. Terry se poté vzdal anglické reprezentace.

Leden 2013 - Lazio Řím dostalo od UEFA pokutu 140 000 eur (3,6 milionu korun) za opakované rasistické a další nevhodné chování fanoušků v zápasech Evropské ligy proti Tottenhamu a Mariboru.

Únor 2013 - Inter Milán dostal pokutu 50 000 eur (asi 1,27 milionu korun) za rasistické chování fanoušků, kteří v městském derby s AC uráželi Maria Balotelliho.

Květen 2013 - AS Řím zaplatil pokutu 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) za chování fanoušků, kteří uráželi hráče AC Milán Maria Balotelliho a Kevina-Prince Boatenga.

Prosinec 2013 - AS Řím a Inter Milán dostaly za rasistické chování fanoušků pokutu 50 tisíc eur (asi 1,4 milionu korun). Kluby navíc měly pro další zápasy uzavřené části stadionů.

Září 2019 - Bývalý anglický reprezentant Peter Beardsley dostal zákaz působení ve fotbale na osm měsíců za to, že jako kouč týmu do 23 let v Newcastlu rasisticky urážel hráče afrického původu.

Leden 2021 - Uruguayský útočník Manchesteru United Edinson Cavani byl potrestán zákazem činnosti na tři zápasy a pokutou 100 tisíc liber (téměř tři miliony korun) za použití výrazu "negrito" na Instagramu. Anglická Fotbalová asociace přitom uznala, že nešlo o rasismus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články