Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Slavia chce v duelu s Petrohradem vybojovat postup

Stejně jako před rokem i letos rozhodne o tom, zda fotbalisté pražské Slavie projdou do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy, až poslední utkání základní skupiny. Červenobílí drží před domácím zápasem s Petrohradem postupovou druhou pozici o dva body před třetí Kodaní a proti již jistému vítězi tabulky Zenitu jim stačí získat bod. Pouze o čest už hraje Jablonec, který se bez šance na postup představí na hřišti Dynama Kyjev. Přímý přenos utkání Slavia – Petrohrad můžete sledovat dnes od 20:40 na ČT 2 a webu ctsport.cz.

Utkání Evropské ligy Zenit Petrohrad – Slavia Praha
zdroj: Reuters autor: ANTON VAGANOV

Slavia mohla postoupit už v minulém kole, ale šanci nevyužila a prohrála na půdě posledního týmu tabulky Bordeaux 0:2. Pražané ve Francii utrpěli druhou porážku ve skupině, když předtím v říjnu podlehli 0:1 v Petrohradu.

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský před klíčovým soubojem věří, že jeho svěřenci dají na nepovedený zápas v Bordeaux zapomenout a vrátí se k obvyklým podzimním výkonům. "Kdybychom měli proti Petrohradu podat výkon jako s Bordeaux, nemusíme vůbec přemýšlet, co nám stačí a co ne. Výkon byl špatný. Musíme věřit a udělat vše pro to, aby to bylo z naší strany něco úplně jiného," řekl novinářům Trpišovský.

Slavia usiluje o první postup do jarní fáze Evropské ligy, předchozí dva pokusy jí nevyšly. Před rokem rovněž na závěr skupiny podlehla v přímém souboji Astaně 0:1 a neuspěla ani v sezoně 2009/10. Naposledy vydrželi červenobílí v pohárech ve hře až do jarní části v ročníku 2007/08, kdy po třetím místě ve skupině Ligy mistrů přešli do Poháru UEFA.

Stejně jako vloni s Astanou stačí Pražanům k postupu bod. Ani v jednom ze tří domácích zápasů této sezony evropských pohárů přitom neprohráli a inkasovali v Edenu jediný gól. "Samozřejmě víme, že když prohrajeme, nemusíme postoupit. Musíme to ale vytěsnit z hlavy, hrát tak, jako jsme hráli doposud, a věřit, že to zvládneme," uvedl brankář Ondřej Kolář.

Na rozdíl od loňského roku mají červenobílí výhodu v tom, že jejich soupeř si už zajistil postup i prvenství ve skupině. Zenit přijel do Prahy ke svému poslednímu podzimnímu utkání, zatímco Slavii ještě čeká pondělní ligová dohrávka v Jablonci.

"Zenit už má jistý postup, uvidíme, s jakou sestavou k nám přijedou. Máme to stále ve svých rukách a já doufám, že budeme hrát jako doposud a zápas vyhrajeme," doplnil Kolář.

Jablonec se chce rozloučit ziskem bodů

Fotbalisté Jablonce se pokusí rozloučit s Evropskou ligou výhrou. Jejich závěrečný zápas ve skupině na hřišti Dynama Kyjev už sice nebude mít vliv na umístění, neboť ukrajinský celek je už jasně první a Severočeši se nemohou posunout z posledního místa, ale i tak nechybí Jablonci motivace.

"Jedeme tam s tím, že se chceme důstojně rozloučit s Evropskou ligou a pokusit se získat co nejvíce bodů," řekl trenér Petr Rada před odletem. Nemá proto v plánu šetřit opory na závěrečný podzimní ligový zápas se Slavií. "Budeme hrát s tím nejsilnějším, co máme. Teď se vůbec nesoustředíme na Slavii, teď máme Evropskou ligu, ve které je čest hrát, a uděláme vše pro úspěch," dodal Rada.

Jablonec byl ve všech pěti zápasech ve skupině Kyjevu, Astaně i Rennes vyrovnaným soupeřem, ale vytěžil z toho jen dva body, protože postrádal větší efektivitu v koncovce. Proto by hráči rádi vybojovali vítězství alespoň na rozloučenou a ukončili sedmizápasové čekání na výhru v evropských pohárech.

"Rozloučit se výhrou by bylo super. Bylo by to dobré i před Slavií, protože bychom pak měli větší sebevědomí," prohlásil Tomáš Holeš.

V prvním vzájemném utkání Jablonec doma prohrával s Kyjevem 0:2, ale nakonec dotáhl zápas k remíze 2:2 díky gólům Davida Hovorky a Michala Trávníka. "Když budeme hrát tak, jako jsme hráli doma druhý poločas, a vyvarujeme se chyb, tak jsme schopni v Kyjevě vyhrát," věří Holeš.

Od remízy v Jablonci Dynamo zabralo a vyhrálo zbylé tři zápasy, čímž si zajistilo postup i první místo ve skupině. Proti Jablonci se nemá na co šetřit, jelikož jde o jeho poslední zápas roku před dvouměsíční pauzou.

Komplikací pro Jablonec může být, že si dnes nevyzkouší stadion Dynama. Na něm se totiž večer odehraje zápas Ligy mistrů mezi Šachtarem a Lyonem, a tak musí Jablonec trénovat jinde v Kyjevě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články